U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
   

 

 

 

Home
Tuin / balkon
      beveiliging voor uw
      kat
Boeken
Kattenfabels
Kattenweetje van de
      maand
Op Vakantie met uw
      kat
Katten en vuurwerk
Van cel tot kitten
 
De vraag aan de
      dierenartsen
 
 
 
 
 
 
 
   
    
   

 
Katten en vuurwerk
 

Katten en vuurwerk

Hoewel het pas begin December is, wil ik het hebben over de problemen die veel katten ondervinden bij vuurwerk. Tegenwoordig mag op oudjaar vanaf 10.00 uur vuurwerk worden afgestoken. De knallen zijn voor katten verschrikkelijk. Probeer het zo aangenaam mogelijk te maken.

Houd ze in ieder geval vanaf 30 december binnen.
Sluit tijdens de nieuwjaarsnacht alle ramen en deuren en zet een muziekje op en laat op veel plaatsten de lampen branden ook als de kat alleen is.
Ze verstoppen zich graag dus een doos vinden ze fijn om daar in te liggen, laat uw kat zelf een plekje zoeken waar zij zich veilig voelt.

Beloont u in ieder geval niet het angstige gedrag door te troosten, dit maakt het alleen maar erger. Is uw kat doodsbang vraag dan aan uw dierenarts een medicatie waardoor de kat rustig blijft, ga nooit zelf dokteren.
Sommige katten vinden siervuurwerk leuk en gaan op de vensterbank achter het gordijn naar buiten kijken, ga dan zelf met de kat genieten van het vuurwerk.
Alvast een fijn jaarwisseling gewenst met uw katten.
 

Geschreven door Hennie Bink Cattery Hensha 


Er is onderscheid te maken tussen dieren die:

-       nog niet bang zijn voor vuurwerk.

-       al wel bang zijn voor vuurwerk en knallen.


Dieren die nog niet bang zijn voor knallen.

Ballon spel:

Voor jonge dieren of voor wat oudere dieren die nog graag wat bijleren is het volgende een goede mogelijkheid om te voorkómen dat zij bang worden voor vuurwerk:

Laat het dier spelen met een ballon gevuld met water. Vroeg of laat zal de ballon knappen en door het water een doffe knal geven. Vrijwel alle dieren vinden dit leuk en zullen niet van de knal schrikken. (Neem hiervoor een ballon van niet al te goede kwaliteit, anders kan het uren duren voor de ballon knalt).

Door steeds iets minder water in de ballon te doen, wordt de knal steeds harder. Zo leert het dier snel dat knallen niets zijn om bang voor te zijn.

CD met vuurwerkgeluid:

Bij veel dierenwinkels kun je tegenwoordig een CD kopen met daarop een enorm arsenaal aan geluiden. Ook hierdoor kunnen met name jonge honden goed wennen aan allerlei geluiden.

Cursus:

Sommige hondenscholen geven speciaal rond deze tijd van het jaar een cursus waar u uw dieren aan allerlei herrie kunt leren wennen.

 Gedrag van de eigenaar:

Bedenk, dat uw dier in een onbekende situatie kijkt hoe ú op bepaalde dingen reageert. Schrik dus zelf ook niet van vreemde geluiden, en probeer dingen waar uw dier angstig voor is of kan zijn volstrekt te negeren. Op die manier geeft u aan, dat het niets is om je druk om te maken. Schrikt het dier toch, beloon het dan niet door hem hiervoor te troosten, maar negeer de hond volledig.

Dieren die al bang zijn, reageren niet altijd meer goed op bovenstaande tips. Soms moet er dan ook uitgeweken worden naar alternatieven: 

Het allerbelangrijkst bij vrijwel alle behandelmethodes
is dat u OP TIJD START!!!

Vrijwel alle middelen hebben langere tijd nodig om een goed effect te ontwikkelen.

Prodier nervositeit:

Een homeopathisch middel, dat angstverlagend werkt.
Hiermee moet op tijd gestart worden, want het heeft zeker 2-4 weken nodig om zijn volledige werking te bereiken.

Bach rescue remedie:

Dit zorgt ervoor dat het dier sneller opknapt na een schrikreactie. De stress blijft veel minder lang hangen. Je kunt dit door het drinkwater heen doen, maar er is ook een spray die je bv met het uitlaten mee kunt nemen en zodra het dier schrikt geeft u een pufje in het gezicht van het dier. Uw dier is dan wel geschrokken, maar herstelt zich veel al sneller door de bach resque remedie.

Geurverdampers / feromonentherapie:

Feromonen zijn ruikbare stoffen die van nature door dieren worden uitgescheiden, waardoor andere dieren ruiken hoe het met je is; ben je bang, vrolijk of misschien wel loops of krols? In Feliway (voor katten) en DAP (voor honden) verdampers zitten feromonen die het dier een rustig, vertrouwd gevoel geven. Deze stoffen worden door mensen niet geroken en hebben ook geen effect op mensen.

De verdampers worden in het stopcontact geplaatst en werken in een beperkte ruimte. Is de ruimte erg groot, dan kunnen twee verdampers noodzakelijk zijn. Voor honden is er ook de DAP-halsband, waardoor deze ook blijft werken bij het uitlaten van de hond.

Feromoontherapie heeft zeker 1-2 weken de tijd nodig om goed effect te hebben. Uw hond of kat zal nog wel schrikken, maar herstelt zich veel sneller waardoor de stress duidelijk minder zal zijn.

Royal canin calm dieet (en voedingssupplementen)

Al enige jaren bestaan er voedingssupplementen die we zo of door de voeding kunnen geven. De ervaring leert dat deze supplementen wel degelijk effect hebben bij matig angstgedrag, als hiermee op tijd begonnen wordt.

Royal Canin heeft het nog wat makkelijker gemaakt. Zij hebben een smakelijke voeding ontwikkeld waarin verschillende supplementen verwerkt zitten. U kunt deze voeding geven tot na 1 januari en daarna weer terug over gaan op het normale dieet.

Of u geeft de supplementen naast de gewone voeding. Helaas is dit zeker bij katten niet altijd even eenvoudig en blijkt uit ervaring dat regelmatig een dosis vergeten wordt te geven, waardoor het effect minder is dan tijdelijk volledig overstappen op royal canin calm.

http://www.royalcanin.nl/calmdiet/product-info/index.php?page=stress

Belangrijk is om op tijd te starten met de voeding, want het werkt het beste na enkele weken.

Een goed voedingssupplement waarvan duidelijk bewezen is dat het effect heeft is zylkene. Dit kan gebruikt worden bij zowel honden als katten. Zylkene zit in capsules. Deze kunnen zo ingegeven worden, maar ook opengemaakt worden en door het eten (of iets lekkers) heen gegeven worden.

Voor meer informatie:  www.zylkene.co.uk/ (helaas engelstalig)

Medicijnen:

Wij onderscheiden 2 typen medicatie.

1)    de groep medicatie die langere tijd nodig heeft om aan te slaan, maar bruikbaar zijn voor bv de hele maand december, zoals clomipramine hydrochloride

2)    de groep medicatie die snel werkt, maar ook gedurende korte tijd gebruikt kan/mag worden, zoals alprazolam.

1) Clomipramine: Een middel waarmee ruim op tijd begonnen moet worden. Het maakt het dier niet suf, maar verminderd puur de stress en angst waardoor het minder snel schrikt. Wel is er voorzichtigheid geboden met dit middel: het wordt via de nieren uitgescheiden en daarvoor is een goede nierfunctie belangrijk. Laat daarom voor gebruik altijd de nierfunctie testen.
Voor meer informatie:
 
diergeneesmiddelen.info/bestanden/Clomicalm.html

2) Wat ons betreft de snel werkende medicijnen echt de mindere keus, daar de honden de hele maand stress hebben en al die tijd stress opbouwen tot aan de echt heftige dagen. In deze heftige dagen moeten ze dan ook stevig onder de medicatie zetten, omdat we anders niet meer door die opgebouwde stress heen komen.

Verder is het belangrijk om in deze groep onderscheid te maken tussen narcoseachtige middelen, bv acepromazine en echte angstremmers, bv alprazolam.

De narcoseachtigen zorgen er vaak voor dat het dier wel rustig wordt, maar het gehoor wordt er vaak door wordt versterkt. Dit heeft als gevolg, dat het dier inwendig nog meer schrikt dan voorheen, maar het niet kan uiten door het medicijn. De stress (en de nadelige gevolgen hiervan) nemen daardoor soms juist toe.

De angstremmers versuffen een dier veel minder, maar reduceren wel degelijk de angst die het dier inwendig voelt. Deze angstremmers zijn dan ook om meerdere redenen beter dan de “ouderwetse” narcoseachtige middelen, waarbij een dier angstig compleet gedrogeerd met een (te) lage bloeddruk in een hoekje ligt.

Is uw dier zo ontzettend in paniek dat u het niet aan kunt zien, probeer dan een logeeradres te regelen bij familie/kennissen of een pension ergens waar nauwelijks vuurwerk afgestoken wordt. Of plaats u dier in de rustigste ruimte van het huis met gordijnen dicht, veel licht aan en radio of tv zo hard, als toe laatbaar is voor de omgeving, aan en laat het dier daar gewoon met rust. Bedenk dat het gaat om 2 dagen en dat de rest van het jaar het dier een fantastisch leven heeft.

Mocht u er door alle informatie niet meer uitkomen, neem dan gerust contact met ons op, zodat wij u in alle rust kunnen adviseren.

En natuurlijk voor uw dieren, maar ook voor u:
Hele fijne feestdagen en alvast een prettig en vooral gezond 2011.

Geschreven door Marco te Loo
Dierenkliniek Nootdorp
www.dierenklinieknootdorp.nl

 

 

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer