opstarten van een cattery, wat komt daar bij kijken

U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

 

 

 

 

Een cattery beginnen,
wat komt daarbij kijken

 

De aanleiding waarom fokkers beginnen met fokken lopen sterk uiteen. Je bent voor een prachtig ras gevallen of je komt een kat (poes / kater) tegen waar je verliefd op bent geworden. Vaak begint het met één nestje en wordt het een uit de hand gelopen hobby. . “Maar het doel is afgebakend, namelijk het behouden en verbeteren van het ras.”. 

Dierenliefhebbers die hopen veel geld aan het fokken over te houden, zullen gauw van de roze wolk afvallen.  

De aanleiding waarom fokkers beginnen met fokken lopen sterk uiteen. Je bent voor een prachtig ras gevallen of je komt een kat (poes / kater) tegen waar je verliefd op bent geworden. Vaak begint het met één nestje en wordt het een uit de hand gelopen hobby. . “Maar het doel is afgebakend, namelijk het behouden en verbeteren van het ras.”.  Of wanneer de moederpoes geen melk heeft? Dan zul jij als fokker de kittens elke twee uur, ook ’s nachts, moeten voeden, net zo lang zodat de kleintjes weer oud genoeg zijn om zelfstandig te kunnen eten. Dit kan niet altijd met een flesje of pipet want het vocht kan in de longen terecht komen. Dan zal het voeden moeten geschieden via een sondevoeding die jij per voeding door de slokdarm zult moeten inbrengen. Wat als je moederpoes tijdens of na de geboorte komt te overlijden? Dan heb je niet alleen de zorg voor het voeden van de kleintjes, maar moet je ze ook ‘schoon likken’ de buikjes regelmatig masseren en niet te spreken over de pijn die gepaard had met het verlies van de moederpoes.

En zo kunnen er nog veel meer dingen op je pad komen. En vergeet niet dat als je het goed wil doen dat er ook heel veel tijd in gaat zitten.  

Heb je de tijd voor?
Er gaat veel tijd zitten in de verzorging van je katten en kittens. Als de poes moet bevallen, blijft je meestal een week voor de bevallingdatum thuis, en doe je dan de boodschappen op een drafje. Als de kleintjes er al zijn dan ga je er ook ’s nachts er even uit om te checken of ze het goed maken. De socialisatie van de kittens, iedereen wil natuurlijk lieve aanhankelijke katten, het karakter van de ouderdieren is natuurlijk zeer belangrijk maar het opvoeden van de kleintjes is ook van invloed om hun toekomstige karakters. Een nest heeft niet genoeg aan een halfuurtje aandacht per dag. Het goed socialiseren van de kleintjes is een dagtaak op zich.

Ben je van plan om je kat op een showen?
De voorbereiding om de kat te wassen e.d. is al een kunst die tijd vergt. Vervolgens moet je ook de tijd voor hebben om de reis naar de show te maken. Vaak moet je dan in een hotel overnachten want niet elke show wordt naast de deur georganiseerd. Let echter wel op want niet elke kat ook al is hij een hele mooie kat zal van een dagje showen genieten. Er zijn katten die het helemaal top vinden, katten die eraan moeten wennen maar ook katten die zo gestrest van raken dat dit later een aanslag op hun gezondheid tot gevolg heeft. Op een show heb je de mogelijkheid om andere fokkers te leren kennen ook kun je prijzen behalen. En logischerwijs kun je op je behaalde prijzen weer erg trots zijn. We adviseren je voordat je met een kat gaat showen eerst een show te bezoeken en informatie hierover op te zoeken.

En wat als je er even tussenuit op vakantie wil?
want dan moet je wel van alles en nog wat goed geregeld hebben. Wie zorg er voor je katten en kunnen die ook zien aan hun als er iets mis is. Zijn ze niet te lang alleen in huis, vergeet niet dat het een gezelschapsdier is en graag onder de mensen is.

Het kiezen van een Ras die bij je past:
Je bent op de website van de Stichting On Behalf Of The Siberian Cats beland, dus laten we ervan uitgaan dat jij gevallen bent voor het Siberische ras en de point variant Neva Masquerade. Op deze website kun je informatie vinden over dit ras. Ik wil je aanbevelen al deze informatie en al de informatie die er te vinden is, eerst door te lezen en op je in te laten werken. Is dit het ras wat bij je past? Je zult niet de eerste zijn die zich niet goed inleest en dan in een situatie beland waar jij niet wilt zijn, maar nog belangrijker, waar jij een kat inbrengt die daar niet voor gekozen heeft.  

Een goede start?

Je bent dus op een ras gevallen en je bent ervan overtuigt dat je wil gaan fokken. Dat je de middelen, de tijd maar ook het geduld ervoor hebt.

Je bent inmiddels op de hoogte van de rasgeschiedenis, het karakter, de zwakke en sterke punten van het ras. Je bent goed op de hoogte van de verschillen van verschillende foklijnen, en je weet het fenotype van deze te herkennen. Langzaam ben je bezig om ook kennis te maken met de genetica en het afbakenen van je eigen koers. Je kan je nu richten op het zoeken naar een geschikte poes die het begin zal leggen aan je cattery.  Maar wat als je er eerst een poes hebt gekocht, zonder rekening te houden met haar stamboom en haar lijnen? Soms heb je geluk en kun je nog steeds de stamboom goed gebruiken, al is het mijn ervaring dat je dan bij expansie van je cattery, wel eerlijk en doelbewuster moet bekijken hoe je deze poes qua lijnen gaat aanvullen. 

Cattery voor de aanschaf kiezen:
Kies bewust een cattery voor de aanschaf van je kat en neem niet klakkeloos alle informatie over. We nemen aan dat je een eigen cattery wil, met een eigen visie en doel en je geen verlengstuk wilt zijn van een andermans cattery. Natuurlijk is het heel erg handig om gebruik te maken van de verschillende inzichten en deze in te zetten wanneer jij jou doel en visie ontwikkeld. De stichting heeft een lijst waarin
tips staan waarop je kunt letten als je een cattery bezoekt. Lees deze goed door voordat je naar de cattery toe gaat. Bekijk de website van een cattery, bekijk of hun doel en visie bij jou aansluit als persoon. Verschillende cattery’s importeren hun katten uit het buitenland. Ook over het importeren van een kat uit het buitenland of de aanschaf van een kitten kun je informatie vinden op de deze website van de Stichting On Behalf Of The Siberian Cats. Cattery’s importeren katten voor de nieuwe lijnen. Zet al je vragen van te voren op een rijtje. Een goede cattery heeft er geen problemen mee openheid van zaken te geven. Een goede cattery is te allen tijde bereikbaar voor vragen of ondersteuning. Wees er bewust van dat een cattery ervoor kan kiezen je geen kitten voor de fok te verkopen. De fokker kan zuinig zijn op zijn lijnen, de fokker kan vinden dat zijn lijnen al genoeg in Nederland rond lopen, de fokker kan er tegen zijn dat jij als nieuweling aan dit ras begint. En dat kun je ze ook niet kwalijk nemen.

Kijk daarom goed bij wie u een poes koopt waarmee u een nestje wil fokken.

-         Koop altijd een poes uit geteste ouders, daarmee wil ik zeggen HCM, PKD, FIV en FeLV.
Dit geld niet alleen voor dit ras, maar deze testen zijn ook belangrijk bij vele andere soorten raskatten.  

-         Koop ook altijd uw poes met een garantiecontract, voor het zelfde geld kan zij geen kittens krijgen, of er gebeuren andere dingen met uw poes.

-        Koop niet bij een broodfokker of een slechte fokker.
Naast dat de gezondheid en socialisatie van het kitten niet gewaarborgd kan worden, kunt u het moeilijk krijgen bij het vinden van een mooie kater voor uw poes. De eigenaar van een goede dekkater vraag naar haar stamboom voordat zij beslist of zij ook wel een uitdekking wil geven. Komt uw poes bij een broodfokker of slechte fokker vandaan, dan zal zij een uitdekking weigeren. Want de eigenaar van de dekkater heeft ook een verantwoording en wil geen slechte naam krijgen.

 -        Heeft u een poes gekocht bij een slechte fokker, wil een andere slechte fokker misschien wel een dekking geven aan uw poes. Maar dit betekent wel dat u op deze manier afhankelijk blijft van slechte fokkers. Op deze manier kunt u niet uw eigen koers varen, omdat uw keuze zeer beperkt is. Vraagt u zich daarnaast af of u wel u kittens gaat verkopen, omdat de kittenkopers zich steeds meer inlezen en zo steeds beter weten waar zij op moeten letten als zij een kitten kopen

 -        Vergeet niet dat de cattery’s elkaar volgen dus in de toekomst als u niet meer bij de dekkater terecht kan of u wilt nu wel eens een andere dekkater, dan is de kans groot dat de dekkater eigenaar u weigert.

-         Kijk of de fokker niet erg veel heeft verkocht voor de fok. Vraagt het eventueel aan anderen of Google de namen even op het internet. Als u de naam van bijvoorbeeld de kater of een gedeelte hiervan door Google gooit kunt u, als u een beetje uw best doet, erachter komen hoeveel nakomelingen deze kater ongeveer op de wereld gezet heeft. Houd er wel rekening mee dat niet alle fokkers actief gebruik maken van het internet, maar internet is en blijft een goede en grote informatiebron. Op Pawpeds kunt u ook kijken of er fokdieren zijn van deze fokker, maar houd er wel rekening mee dat niet iedere fokker ook hun katten daar aanmelden of ze melden er maar en paar aan.

Kater of poes:
Kies er bewust voor of je een kater of een poes wil. Een poes heeft een cyclus en wordt met enige regelmaat krols. Als een poes krols is miauwt ze luid en als je haar aait over haar lichaam steekt haar kont de lucht in, zakt ze door haar voorpoten en doet ze haar staart opzij. Als uitzondering op de regel heb je ook poezen die stil krols zijn. Bij deze poezen kun je het alleen zien aan hun lichaamsstaal. En denkt eraan dat ook een poesje kan plassen/sproeien. Bij een kater is de kans erg groot dat hij gaat sproeien en ook een kater kan miauwen en om een poes roepen, dit is het natuur waarmee je zal moeten leven. Als je een kitten koopt, bekijk dan in hoeverre dit kitten en zijn familie voldoen aan het rasstandaard van de Siberische kat. Inmiddels heb je vast al een kleur voor ogen die jij graag wilt hebben.

Neem één advies ter harte:
“Al het kleine spul is leuk!” Als je gaat kijken voor een kitten, stelen ze gauw je hart, met of zonder imperfectie. Dat is de valkuil waar je op bedacht moet zijn, want niet alles wat lief en leuk uitziet is geschikt voor de fok.  Hou in gedachte dat de katten voor de fok, de beste vertegenwoordigers van het ras horen te zijn. Met andere woorden elke kat is geschikt als liefhebber kat maar niet elk daarvan is geschikt voor de fok.  

Het zoeken naar een goede dekkater voor uw poes,
omdat u zelf geen dekkater wil of kan houden. Als u op zoek gaat naar een kater.

-         Zoek dan ook een kater die negatief getest is op HCM, PKD, FIV en FeLV.

-         Die niet doorgebruikt is gebruikt, dat wil zeggen dat er wel heel veel van zijn lijnen hier voorkomen, bv.. een 2 jarige kater die al 50 nakomelingen op zijn naam heeft staan waarvan er 80 procent  in Nederland (en buurlanden) voor de fok aanwezig zijn, voegt vaak niets meer toe aan je fokplannen. Hoe meer nakomelingen er zijn des te minder aantrekkelijk is de stamboom van zo’n kat. Er is een groot verschil tussen het vermenigvuldigen van het ras en iets toevoegen aan het ras! 

-         Vraag om zijn stamboom zodat u kunt zien wie de ouders en voorouders zijn en of er inteelt in voor komt.

-         Maak duidelijke afspraken en zet die op papier, zodat u later niet voor een verrassing komt te staan.

Vaak is het zo dat een fokker zeer zuinig is op zijn/haar kater en deze niet klakkeloos aan zal bieden ter dekkingen. In dit geval is het dus aan u om de eigenaar van een kater ervan te overtuigen dat hij/zij toestemt in een uitdekking.

Stambomen en genetica:
Het een kan niet zonder het andere gezien worden. Een stamboom is geen nutteloos stukje papier met de namen van de voorouders van onze kat. Het zegt vooral iets over de afstamming (afkomst)van onze kat en dat zijn voorouders ook katten van een bepaald ras waren. Het geeft ook de garantie dat ons kitten opgroeit tot een kat van een bepaald uiterlijk en karakter. Lees hier verder
raskatten en stamboom Het bestuderen van een stamboom en het leren van de genetica kan een tijdrovende en bezigheid zijn maar is absoluut noodzakelijk! De Siberische Kat Info en Pawpeds kunnen je daarbij ondersteunen. Je kunt uit het buitenland een kat kopen met lijnen die niet of nauwelijks nog bekend zijn in Nederland, maar bekijk dan wel in hoeverre je verwacht dat de nakomelingen zullen voldoen aan de rasstandaard van de Siberische kat. Het is ook heel erg belangrijk om te bekijken of de stamboom van de kat die jij op het oog hebt, ook inteelt bevat. Soms is inbreeding noodzakelijk maar kan ook op lange termijn voor onaangename verrassingen zorgen. Bestudeer de stamboom goed en vraag desnoods een andere fokker om zijn mening of hulp.  

De gezondheid:
 Er zijn testen die je moet uitvoeren voordat je gaat fokken met een kat. Uiteraard gaan wij ervan uit dat er alleen maar met gezonde dieren gewerkt wordt. Een aantal tests kun je bij je dierenarts laten doen, hierbij moet je denken aan de
FIV en FeLV, bloedgroepbepaling. Voor de andere tests zoals de zijn HCM en PKD zul je echter naar een specialist moeten. Het is belangrijk dat je je fokdieren laat testen op FIV, FeLV, HCM. Op PKD hoeft maar een keer getest te worden. Doe deze testen pas nadat je kat 1 jaar is geweest. Ook over deze testen is meer informatie over te vinden op de Siberische Kat Info, onder gezondheid lees het eens goed door.

Het kiezen van een vereniging en een cattery aanvragen;Laten we voorop stellen dat je alleen een officiële cattery kunt beginnen op het moment dat jij een kat hebt met stamboom. In deze stamboom staan de lijnen van je kat, oftewel de ouders en de vele voorouders beschreven. Je kunt alleen fokken met een kat die je hebt gekocht zonder fokbeperking. Wees zo verstandig deze wederzijdse overeenstemming te beschrijven in een contract. De afspraken staan daarin op een rij en daar kunnen in een later stadium geen misverstanden over bestaan.

Een cattery moet je aanvragen bij een kattenvereniging. Als je een cattery naam aanvraagt, geef je bij de meeste verengingen drie potentiële namen door. Zij controleren of deze namen nog vrij zijn en wijzen je een naam toe. Hier betaal je voor. Ook betaal je voor een lidmaatschap. Dit lidmaatschap hen je nodig om stambomen aan te kunnen vragen voor je kittens. De vergoedingen die verenigingen vragen lopen uiteen. Ook bij dit onderdeel zult je zelf op onderzoek moeten gaan wat het aanbod is, wat het beste bij je past en welke vergoeding die vereniging daarvoor vraagt. Maar in feite kun je stellen dat je twee keuzes hebt. Lid worden bij een onafhankelijke vereniging of de lat wat hoger leggen en lid worden bij een bekende wereld organisatie zoals de FIFE, WCF, CFA of TICA. Denk eraan dat de rasstandaard per organisatie kan verschillen.  

Het aanvragen van een stamboom voor de kittens: Een stamboom voor een kitten vraag je aan door een kopie van de stambomen van de ouders, de bijbehorende testen, de geslachten van de kittens, kleuren van de kittens, namen van de kittens en de geboortedatum via de post of digitaal naar je vereniging toe te sturen. Het aantal karakters dat je voor een naam (inclusief je cattery naam mag gebruiken op je stamboom) verschilt per vereniging. Een kitten draagt altijd de naam van de cattery met zich mee. De naam op de stamboom mag afwijken van de roepnaam. Je betaald per stamboom een vergoeding. Er zijn verenigingen die op de stamboom kunnen vermelden dat het kitten is verkocht met fokbeperking. Als je eenmaal een cattery hebt, kun je je gratis aanmelden bij de Stichting On Behalf Of The Siberian Cats. Alle diensten, adviezen en vermeldingen van de Stichting On Behalf Of The Siberian Cats over aan jou en aan jou zijn gratis.  

En wat er nog meer bij komt kijken 

Wie ben jij en wat is het doel van je cattery? Als je net in de cattery wereld rolt, is de kans er dat je niet direct voor ogen hebt wat je doel en je visie is. Deze zul je gaande weg ontwikkelen. Probeer jezelf te profileren en laat zien dat je je best doet. Vraag iedereen het hemd van zijn lijf. Zoals een fokker ooit tegen mij zei:”Als je twintig fokkers dezelfde vraag stelt, krijg je twintig verschillende antwoorden.” Vooral in het begin zul je ongevraagde adviezen krijgen van andere fokkers. Neem ervan mee wat je ervan kunt gebruiken en houd vast aan je eigen ding. Een goede fokker heeft er geen problemen mee openheid van zaken te geven. Ook in de cattery wereld zijn er mensen die niet eerlijk zijn en gebruik van je willen maken. Stel je dus niet naïef op en wees kritisch. Je zult niet de eerste zijn die erin trapt.  

Dierenarts: Zoek een dierenarts die bekend is met fokkers, ervaring heeft met de bijkomende problematiek en kosten. Misschien kun je met de dierenarts korting overleggen. Kies een dierenarts die bereikbaar is voor al je vragen.

Dierenarts aansprakelijk stellen: Je kunt een dierenarts aansprakelijk stellen voor een fout. Wel sta je dan sterker als deze fout door hem zelf of door een andere dierenarts erkend word. Als een seconde opinio bevestigd dat de dierenarts een fout heeft gemaakt, zal hij dit op papier moeten bevestigen. Neemt de dierenarts nou niet alle kosten op zich, kun je een klacht indienen bij het Veterinair Tuchtcollega in Den Haag. Je moet de dierenarts op de hoogte stellen dat je een klacht heb ingediend. De dierenarts kan een berisping krijgen. Op deze website vind je er meer informatie over het Veterinair Tuchtcollege: http://www.agro.nl/vtc/ 

Bevallingen: Als je eenmaal een cattery hebt krijg je te maken met bevallingen. Ook hierin moet je je verdiepen. Je hebt voor een bevalling de nodige spullen nodig. Hierover is ook informatie te vinden op de Stichting On Behalf Of The Siberian Cats. Je kunt bijvoorbeeld, als je de dekdatum weet ongeveer de bevallingsdatum berekenen. Bij het krijgen van kittens komt ook het herkennen van kleuren kijken. Ook deze kleuren staan op de Stichting On Behalf Of The Siberian Cats evenals de website waar je via de kleuren van de ouders kunt berekenen welke kleuren kittens je kunt verwachten. Houd hierbij er wel rekening mee dat de kleuren van de rest van de familie ook invloed hebben op de kleuren van je kittens. Voor jonge kittens die net overstappen naar droog voer is er pro plan kitten, dit zijn extra kleine brokjes.  

De pil: Een vruchtbare poes kun je op de pil zetten om te voorkomen dat ze bevrucht word door je open kater of om haar voorlopig even niet krols te laten worden. Aan de pil zitten risico’s verbonden. Lees hierover op het internet en laat je hierover goed informeren door je dierenarts. Voor een open kater zijn er ook allerlei medicijnen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat hij zich beter in zijn vel voelt.  

Voeding: Deze moet bij fokdieren en kittens gevarieerd zijn en zeer hoogwaardig. Deze zijn ook een stuk duurder dan de huis tuin en keuken merken, die je in de supermarkt koopt.  

Hygiëne: Dit wordt vaak onderschat door mensen die niet meerdere katten in huis hebben. Als je meerdere katten in huis hebt moet je tegen infecties enorm hygiënisch zijn. Als de ene kat iets heeft, duurt het niet lang tot het naar de andere kat is overgeslagen. Tegen een bacterie werkt dettol erg goed. Ook kun je met je dierenarts overleggen of je desinfecterende spullen van hun mag kopen.  

Website: Een website is het visitekaartje van jou cattery. Hierop kan de rest van de wereld zien wie jij bent, wat jij wilt en hoe jou cattery eruit ziet. Ze kunnen jou katten bewonderen en zo kun je je kittens laten zien. Je kunt bijvoorbeeld bij www.everyoneweb.com een gratis website maken. Of bij www.mijndomein.nl kun je voor 29, - euro per jaar een domein aan vragen. Via een ftp programma kun je dan een website uploaden. Een makkelijk programma om mee te werken is bijvoorbeeld Microsoft Office Publisher. Maar dit zijn enkel voorbeelden. Vraag eens om je heen hoe zij dit aanpakken. Daarnaast moet je niet vergeten een banner voor je website te maken. Een banner is een plaatje die je gemaakt hebt. Deze kan een website als Siberische Kat Kittens Te Koop.nl gebruiken om naar jouw website te linken. Voorbeelden vind je onder cattery’s

Adverteren: Je advertentie is het venster van de eventuele koper naar jou kittens en jou cattery. Besteed dus tijd aan het schrijven van een advertentie. Je kunt op de Siberische Kat Kittens te koop kosteloos adverteren. Ook zitten er aan de advertenties op Kittengezocht.nl geen kosten verbonden. Bij links op Siberische Kat Info staan nog meer websites waar je tegen een vergoeding of gratis kunt adverteren.  

Foto’s: Op je website en bij je advertentie kun je foto’s plaatsen. Een goede camera kost geld en kan één van je investeringen zijn in je cattery. Photofiltre is gratis te downloaden op het internet. Dit is een software programma waarmee je foto’s makkelijk kunt bewerken. Daarnaast willen we je de volgende tips geven: kijk goed hoe je katten/kittens op de foto staan. Zijn ze zo ook in het echt? Zorg ervoor dat de kleuren van je katten/kittens goed overkomen. Kies ervoor dat erg geen rommel of viezigheid op de foto’s staan. Een rustige/ effen achtergrond kan een foto erg mooi maken. 

Contact via email en telefoon: Het is belangrijk voor kittenkopers dat je bereikbaar bent. Zowel via email en de telefoon.  

Contract: Er zijn een paar cattery’s die hun kittens nog zonder contract verkopen, maar ik  adviseer je je kittens niet te verkopen zonder contract. In een contract staan de afspraken op een rij en zo is de kans dat je achteraf onenigheid krijgt kleiner. In een contract staat ook de goede zorg voor het kitten beschreven. Het is de bescherming die jij je kittens kunt bieden. U kunt dit contract zien als een goede zorg voor de kittens. De fokker wil toch ook het beste voor de kittens. 

De dekking: Als je een poes hebt moet je opzoek naar een hele mooie vriend. Als een kater van een andere cattery een uitdekking doet aan jou poes, dan heet dit een uitdekking. Voor deze uitdekking betaal je een bedrag dat uiteen kan lopen van 350 tot 450 euro. En let er ook op dat de kater ook is getest op FIV, FeLV, HCM en PKD, vraag ook of je deze papieren mag inzien en kijk naar de datum hiervan. Wees verstandig en vraag ook bij een uitdekking naar een contract. Houd je ook aan dit contract!

Cattery’s die al langer in de cattery wereld mee draaien weten hoe zij een schadeclaim moeten vorderen. Een kitten mag volgens de wet verhuizen als het acht weken is. Maar een fokker weet dat een kitten zich veel beter voelt als het verhuist als het dertien weken is en minimaal een kilo weegt. Dus bij een goede cattery krijgt u uw kitten pas mee als deze 13 weken oud is geweest. Ook over het krijgen van een nest kittens staat informatie op Siberische Kat Info en op Pawpeds 

Een aantal cattery’s hebben hun open katers tussen hun poezen lopen. Hier zijn natuurlijk risico’s aan verbonden want een dekking is snel gebeurd. De kater heeft eerder door dan de poes zelf dat ze krols wordt, door de geur die ze verspreid. Andere cattery’s kiezen voor een dekkater verblijf. Mocht je een open kater hebben, bekijk dan of je ook uitdekkingen wil gaan doen. Ook voor de uitdekkingen moet je ruimte hebben. Over het algemeen willen buitendekkingen beter geschieden in kleine ruimtes. De kater en de poes leren elkaar hierdoor sneller kennen en zo kan de kater eerder haar overmeesteren met zijn charmes.  

Kosten: Bereken de kosten die je gaat maken van te voren. Ik heb geprobeerd een financieel voorbeeld te schetsen van een eerste nest: 

-         Als je een zelf een werpkist maakt ben je ongeveer 60 euro kwijt.

-         Aanschaf van geboortebenodigdheden (slijmzuiger, flesjes, speentjes, onderleggers): 100 euro.

-          Digitale weegschaal: 30 euro.

-         Registreren van een cattery naam: 30 euro.

-          Lidmaatschap vereniging: 30 euro.

-         Kosten van het hebben van je eigen website (ervan uit gegaan dat je zelf de website bouwt en een gratis programma gebruikt) 50 euro.

Dus dan ben je al 300 euro kwijt. 

-         Niet te vergeten de aanschaf van je poes 1000 euro

-         Voor dat de poes gedekt kan worden laat je haar testen. FIV/FeLV testen kosten je per kat ongeveer 70 euro,

-         Kosten voor de bloedgroepbepaling 50 euro

-         HCM en PKD testen kosten je per kat zo’n 150 euro.

-         Dekgeld: 500 euro.

Dus nu kost het je in het totaal al 1770 euro. Plus 300 van het bovenstaande rijtje kom je op een geschatte kosten van 2070 euro. 

Laten we ervan uit gaan dat de bevalling voorspoedig gaat en je alleen voor een controle heen gaat.

-         Kosten consult na de bevalling 50 euro

-         Je poes heeft het prachtige aantal van 4 kittens. Een enting kost 30 euro, 4 keer, plus 20 euro voor het consult en dat twee keer dus kosten: 280 euro.

-         Chippen kost je 25 euro per kitten, plus 20 euro voor het consult, dus kosten: 120 euro.

-         Preventieve ontwormen: 30 euro.

-         Preventieve ontvlooiing: 40 euro.

-         Kittens eten vanaf ongeveer de vierde week. Laten we ervan uit gaan dat ze vanaf de vierde week eten. Dus negen weken heb je ongeveer de kosten van 2,5 euro per dag, kosten: 157.50 euro.

-         En dan nog de benzine kosten die je maakt voor het brengen van je poes naar de dekkater (hopend dat ze de eerste keer ook gelijk zwanger is) en het rijden naar de dierenarts: +/- 100 euro. Dan vraag je nog eens 4 x een stamboom aan die 8 euro per stuk kosten: 32 euro.

-         Totaal: 2879.50 euro.  

En als we er dan vanuit gaan dat je je kittens met fokbeperking verkoopt en je dus zo’n 600 euro per kitten vraagt. Hou je er niets aan over maar heb je een verlies gemaakt van 479,50 euro!!!  

Een keizersnede in het weekend kost 600, - euro. Dan komen de controles na de keizersnede er nog overheen. Je kunt je niet verzekeren tegen de kosten die je maakt ter behoeve van je voortplanting van je katten. Dat zegt al genoeg dat een verzekeraar dat niet wil verzekeren. Als je dus een keizersnede in het weekend hebt van 600 euro, moet je dat dus uit je eigen portemonnee betalen.  

 

Maar dit neem je voor lief want uiteindelijk het is je hobby en een hobby kost geld maar geeft je ook enorm veel plezier en voldoening.

 

 

 

2009-2012 © Siberische Kat Info, Bianca van Lith.

 

 Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer