U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

 

 

 

Home
Genetica
Kleurengenetica
Pigmentatie
Vachtkleuren
Vachtpatronen
Kleurmodellen

De basis theorie
Het geslacht
Overzicht
      kleurengenen
Tabby
Rood en tortie
Verdunning
Silver en golden
Wit en witte
      vlekken
Analysen van
      geno/feno typen
 

Verdunde kleuren
 

 

Deze locus regelt de vorm van de melanocyt. Hier kunnen zich de dominante allele D, en de recessieve allele d bevinden. D staat voor dark, en dit gen zorgt voor normaal gevormde melanocyten, die dus op doodnormale wijze volop melaninen kunnen produceren. Bij de aanwezigheid van D zijn de kleuren dan ook op volle sterkte en dus onverdund zwart, chocolate, cinnamon of rood. Het gen D heeft echter een mutant: d, dat staat voor 'dilute' of 'dilution' (de engelse betekenis van verdunning). Wanneer dit recessieve gen homozygoot (dd) aanwezig is, wordt de melanocyt niet meer op normale wijze gevormd zoals bij D. Nu raakt de cel iets misvormd. Het resultaat van een door d misvormde melanocyten/ pigmentcellen, is dat deze niet meer op op volle sterkte melaninen kunnen produceren. Door de misvorming van de pigmentcel worden er minder, maar wel grotere melaninen geproduceerd. Doordat het er minder zijn dan normaal, en ze ook nog eens gaan samen klonteren ontstaan er lege plekken in de haren, waardoor de oorspronkelijke zwarte/ chocolate/cinnamon of rode kleur wordt verbleekt. Het resultaat is veel lichtere verdunde vachtkleur. Aangezien d alle melanocyten aantast wordt alle kleuring verdund, zowel bij tabbies, effen katten als torties (zowel het zwarte/chocolate/cinnamon gedeelte als het rode). Wanneer het dilute gen d homozygoot aanwezig is worden de vier onverdunde basiskleuren tot de volgende kleuren verdund:

*   Zwart (B- D-) wordt verdund tot blauw (B- dd): donkergrijs met een blauwe tint

*   Chocolate (b- D-) wordt verdund tot lilac (b- dd): lichtgrijs met een lila tint

*   Cinnamon (blbl D-) wordt verdund tot fawn (blbdd): lichtgrijs met geelachtige tint/ zandkleurig met soms grijzige tint.

*   Rood (XOXO/ XOY D-) wordt verdund tot crème (XOXO/XOY dd): crèmekleurig/ geelachtig, lichter rood.

 

Zoals ik net al zij worden bij een tortie poes beide kleuren verdund. Hierdoor wordt een oorspronkelijke zwart tortie verdund tot blauwcrème (aa B- dd XOXo), een chocolate tortie tot lilaccrème  (aa b- dd XOXo) en een cinnamontortie tot een fawncrème (aa blbdd XOXo). En zo geld dus bij de aanwezigheid van A (agouti, dus tabby) het zelfde; een oorspronkelijk chocolate tabby blotched wordt nu dus verdund tot een lilac tabby blotched en heeft dus als genotype A- bb dd tata mcmc spsp XoXo/ XoY.

 

Er bestaat nog een apart, zeer zeldzaam gen dat te maken heeft met verdunde kleuren. Dit is het dominante gen Dm dat staat voor ‘dilute modifier’ oftewel verdunningswijziger. Dit gen ligt op andere locus dan D en d, en is dus geen allele van deze twee. Waar en hoe het gen precies in het pigmentatie proces ingrijpt weet ik niet, maar wat wel zeker is, is dat het effect heeft op verdunde vachtkleuren. Deze kleuren -dus blauw, lilac, fawn en crème) worden bij de aanwezigheid van Dm nog eens extra verdund. Het typische van dit gen is dat het alleen werkt bij katten die homozygoot zijn voor het verdunningsgen (dd), en dus alleen bij katten met een verdunde kleur. Is de 'Dilute Modifier' Dm aanwezig bij een kat met een onverdunde kleur (zwart,chocolate,cinnamon,rood) -waarbij het dominante gen D dus aanwezig is-  dan heeft het helemaal geen effect. Het Dm-gen  veranderd Blauw in caramel; een veel lichtere blauwe kat -maar nog wel donkerder dan lilac- met een bruinachtige tint daarover heen. Lilac wordt extra verbleekt waardoor Taupe ontstaat. Fawn krijgt ook een veel lichtere tint, maar wordt nog gewoon fawn genoemd. En Crème kan worden verbleekt tot Apricot; een lichte, abrikoosachtige kleur.

Het dominante gen Dm -wat de verdunde kleur nog eens extra verbleekt- heeft nog een tegen hangende allele, namelijk de recessieve dm, die de verdunde kleur niet verbleekt. Veruit de meeste katten zijn gewoon dmdm, aangezien de dominante variant - en daarbij dus de kleuren caramel, taupe en apricot- zeer zeldzaam is.

 

Ik zal nog even een overzicht geven van alle mogelijke verdunningen.

*   Zwart (B- D- Dm- *of dmdm) is verdund blauw (B- dd dmdm), en blauw met de aanwezigheid van Dm wordt extra verbleekt tot caramel (B- dd Dm-)

*  Chocolate (b- D- Dm- *of dmdm) is verdund lilac (b- dd dmdm), en lilac verbleekt tot taupe door Dm ( b- dd Dm-.Cinnamon (blbl D- Dm of dmdm) is verdund fawn blbl D- dmdm) en dit wordt bij de aanwezigheid van Dm slechts een lichter getinte fawn (blbl D-

*  Rood (OO D- Dm- *of dmdm) is verdund crème (OO dd dmdm) en crème wordt door Dm verbleekt tot apricot (OO dd Dm-)

 

 

  

* Bij een onverdunde kleur kan het dominante gen Dm wel aanwezig zijn, maar heeft het geen effect. Vanzelfsprekend is het natuurlijk dat het gen Dm zowel  verdunde effen katten, verdunde tabbies als verdunde torties nog eens extra kan verbleken. Zo is het mogelijk dat een oorspronkelijke zwart tortie (aa B- D- Dm-/ dmdm XOXo) kan worden verbleekt tot een caramel/apricot tortie. (aa B- dd Dm- XOXo).

 

Het fokken met katten met een verdunde kleur is betrekkelijk eenvoudig, aangezien er geen sprake is van een 'normale' monohybride overerving. Zo zal verdund (dd) X verdund (dd) altijd verdunde kittens geven, en is het theoretisch onmogelijk dat hier een onverdund kitten uit geboren wordt. Maar aangezien het dilute gen recessief is, kan het wel voorkomen dat twee onverdunde katten kittens met een verdunde vachtkleur voorbrengen. Er is hier sprake van dragerschap. De ouders dragen dus beide het verdunningsgen, en zijn dus heterozygoot (Dd), aangezien ze kittens met een verdunde vachtkleur (dd) krijgen. In een kattenblad heb ik een keer een artikel gelezen over een kruising tussen twee lilac katten (b- dd X b- dd), waar een blauw kitten (B- dd) uit geboren werd. Dit zou onmogelijk moeten zijn, aangezien b recessief is t.o.v B, en deze bij beide ouders (ze zijn immers lilac) afwezig moet zijn. Maar wat bleek nou, één van de ouders was waarschijnlijk caramel (het verschil tussen caramel en lilac is soms moeilijk te zien) , en dan is het dominante en B wél aanwezig. Zo is de geboorte van een blauw kitten dus wel mogelijk. De caramelkleurige ouder moet echter wel heterozygoot zijn voor Dm, aangezien er anders geen blauw kitten (B- dd dmdm) geboren kan worden. Dit soort voorvallen zijn echter heel zeldzaam, aangezien de verschijning van de 'Dilute Modifier' überhaupt al heel erg gering is.

 

overzicht van genotypen:

 

blauw effen: aa B- dd dmdm XoXo/ XoY

blauw tabby: A- B- dd dmdm XoXo/ XoY

blauw tortie effen: aa B- dd dmdm XOXo

* caramel effen: aa B- dd Dm- XoXo/ XoY

* caramel tortie (caramel/apricot) effen : aa B- dd Dm- XOXo

lilac effen: aa b- dd dmdm XoXo/ XoY

lilac tabby Mackerel: A- b- dd dmdm tata Mc- spsp XoXo/ XoY

* taupe effen: aa b- dd Dm- XoXo/ XoY

* taupe tortie (taupe/apricot) tabby blotched: A- b- dd Dm- tata mcmc spsp XOXo

fawn effen: aa blbl dd dmdm XoXo/ XoY

fawn tortie: aa blbl dd dmdm XOXo

* fawn extra verbleekt effen: aa blbl dd Dm-  XoXo/ XoY

crème effen (fenotypisch bijna gelijk aan crème tabby): aa dd dmdm XOXO/ XOY

crème tabby: A- dd dmdm XOXO/ XOY

* apricot effen: aa dd Dm- XOXO/ XOY

* apricot tabby: A- dd Dm- XOXO/ XOY

 

* deze kleuren zijn zo zeldzaam, dat de dm locus bijna nooit in het genotype op genomen wordt.

 Bekijk de mogelijkheden in kruisingsschema's

 

Theorie en genetica door Mirjam van Dalum

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer