U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 

Vachtpatronen
 

 

Tabby patronen

Tabby’s staan bij de meeste mensen bekent als de ‘cyperse’ ofwel getijgerde katten. Met tabby wordt dan ook het ‘streepjes’-patroon van een kat bedoeld. Men kan vier verschillende tabby patronen onderscheiden, dit zijn : gestreept (=tabby mackerel), gevlekt (=tabby spotted), gemarmerd (=tabby blotched) en ticked tabby, dat lijkt op de wildkleur van een konijn. De vergelijking tabby is het ‘streepjes’-patroon van de kat is dus niet volledig juist. Tabbies komen voor in alle basiskleuren. Zowel zwart, blauw, chocolate, lilac, cinnamon, fawn, rood als crème. De basiskleur is bij een tabby het beste terug te vinden op de staart(punt).

 

 

 

 

      2. Tabby Mackerel: (gestreept) is het meest bekende, en meest voorkomende patroon bij katten. De kat heeft lange, smalle, verticaal lopende strepen over het lichaam. Mackerel tabby doet denken aan de tekening van een tijger.  

 

3. Tabby Spotted: (gevlekt) is een soort variatie op mackerel tabby. De verticale strepen zijn bij het spotted patroon onderbroken. Hierdoor ontstaan regelmatige kleine rozet-vormige vlekjes. 

tabby's.jpg 

      1. Tabby Blotched :(gemarmerd) bestaat uit dikke onregelmatige strepen en vlekken. De tekening moet symmetrisch zijn aan beide kanten van het lichaam. Over de rug moeten drie dikke evenwijdige strepen lopen, die beide ‘helften’ van elkaar scheiden. Op de flanken moet altijd een soort ‘vlinder’ te herkennen zijn. 

  

4. Tabby Ticked: Wordt ook wel ‘abessijns’ tabby of wildkleur genoemd. Dit patroon komt, in tegenstelling tot de drie andere, niet zo veel bij huiskatten voor. Ticked tabby is gelijk aan de gespikkelde wildkleur van een konijn. In sommige gevallen zijn er nog streepjes op de kop en poten terug te vinden. Fokkers van Abbesijnen en Somali's streven echter naar een volkomen streeploze ticked kat.

 

 

 http://www.mysticcats.nl/spottedORS.gif 

Oosters Korthaar, chocolate tabby spotted 

 

                                                Bengaal, zwart tabby blotched

 

Mandarin chocolate tabby Mackerel

 

                                  Abessijn, Black tabby ticked (wildkleur)

 

*Kenmerkend voor alle tabbypatronen is het M- vormige teken op het voorhoofd, wat het scarabee-teken genoemd. Bij ticked tabby is dat wat minder gewenst, maar toch komt bijna altijd voor.http://www.mysticcats.nl/plaatje%206kopie.gif

 

 

 

 

 

 

Het patroon ontstaat doordat er tussen de strepen/vlekken, in de lichtere delen, minder pigment aanwezig is. Terwijl de aftekeningen zelf wel optimaal gepigmenteerd zijn (in één van de basiskleuren). Tussen de strepen/vlekken zijn er in elke afzonderlijke haar ‘bandjes’ te zien. Dit houdt in dat er zich lichtere ringen in de haren bevinden. Deze ‘bandjes’ (alleen in de lichtere delen, tussen de strepen te vinden) worden agouti-bandjes of ticking genoemd. Alleen bij tabby ticked vertonen alle haren agouti-bandjes. Vandaar de naam ticked. Wanneer je de vacht van -met name een donkere- tabby open strijkt, zijn deze agouti banden tussen de strepen goed te zien.

 

Wanneer er ook sprake is van tipping /silver (dus een witte ondervacht) in combinatie met een tabby patroon, onstaat een silver tabby. Deze silver tabby’s komen in elk patroon en elke basiskleur voor. De gedeelten tussen de strepen, waar normaal gesproken alleen ticking -dus agouti bandjes- te zien is, vertonen bij een silver tabby tipping. Hierdoor worden de gedeelten tussen de strepen licht grijs. Het patroon blijft duidelijk zichtbaar omdat de tipping op de strepen minder effect heeft.

  

 

Tortie

Tortie (ook wel schildpad genoemd) wil niks anders zeggen dan zwart, blauw, chocolate, lilac, cinnamon of fawn in combinatie met willekeurig verdeelde rode of crème kleurige haren. Het resultaat is effen gekleurde kat met rode haren. De hoeveelheid rood verschild per kat.

Aangezien deze rode kleuring in combinatie met alle basiskleuren voorkomt zien we zwart torties, blauw torties, chocolate torties, lilac torties, cinnamon torties en fawn torties. Bij huiskatten komen alleen de zwart- en blauwe torties voor.

 Wanneer rood aanwezig is door een verdunde kleur (blauw, lilac of fawn), worden de rode aftekeningen ook verdund, en ontstaan er crèmekleurige haren. Tortie komt normaalgesproken alleen voor bij poezen, maar hier lees je meer over bij rood en tortie.

 

De bekende ‘lapjespoezen’ zijn in feite dus tortie poezen (meestal zwart of blauw, omdat dit ook bij huiskatten voor komt) met wit. Wanneer het tortie patroon met wit is gecombineerd worden de rode (of crème) gekleurde delen automatisch groter en gaan zich clusteren. weet men  Dit heeft als gevolg dat de bekende ‘lapjes’ ontstaan. Lapjes katten worden ook wel tricolour genoemd.

Tortie (dus rode of crèmekleurige haren) in combinatie met een tabbypatroon wordt ook wel tortietabby of torbie genoemd. Hierbij is de rode kleuring als het ware willekeurig over het tabbypatroon heen geprojecteerd. Om te kijken of de poes een tortietabby is moet men naar het zwarte gedeelte kijken. Is hier een tabby patroon in te herkennen (en is er agouti ticking in het zwarte gedeelte te zien), dan is het een torbie.

  

Witte aftekeningen

Alle bovengenoemde kleuren en patronen kunnen ook voorkomen in combinatie met witte vlekken. Veel fokkers proberen een ideaalhttp://www.mysticcats.nl/bicolour.gif patroon te creëren, maar de vlekken blijven meestal redelijk willekeurig.

De hoeveelheid wit (witte vlekken)  is onder te verdelen in drie variëteiten:

 

*   Bicolour: van enkele witte aftekeningen tot de helft wit.

*   Harlekijn: tweederde tot driekwart wit

*   Van: bijna het hele lichaam is wit, de gekleurde delen zijn
     beperkt tot vlekken op de kop (poten) en de staart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(plaatje: huiskat zwart bicolour)

 

 

Half-albinohttp://www.mysticcats.nl/springende_balinees.gif

Dit zijn de siamese, tonkanese en burmese aftekeningen, die bij verschillende rassen de voorkomen. Bij Siameeskleur is de kleuring (in een van de hoofdkleuren) is beperkt tot de ‘koude’ lichaamsdelen, dat zijn de kop, poten, staart. Deze donker gekleurde delen worden ‘points’ genoemd. De rest van het lichaam (de ‘warme’ lichaamsdelen) is ongepigmenteerd, dus wit. Bij andere rassen dan de siamees staat dit patroon bekent als 'colourpoint' of himelayan patroon. Naast het de siamesekleuring bestaan ook de burmese en tonkanese kleuring. Hierbij zijn de points wel te zien, maar is de rest van het lichaam ook nog gekleurd. De ‘warme’ delen die bij de siamees kleur wit zijn, zijn bij de Burmees slechts ietsje lichter dan de oorspronkelijke kleur. De tonkanese kleuring zit tussen de siamese- en de burmese kleuring in. Deze tonkanese en burmese kleur zijn vooral bij de Tonkanees en de Burmees zelf goed te zien. Tegenwoordig komen deze twee kleuren ook bij andere rassen (o.a. bengalen en rexen) voor. Burmese kleur wordt ook wel 'Sepia' genoemd, en Tonkanese kleur 'Mink'.

 

 

Theorie en genetica door Mirjam van Dalum

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer

 
 

 

 

 

Home
Genetica
Kleurengenetica
Pigmentatie
Vachtkleuren
Vachtpatronen
Kleurmodellen

De basis theorie
Het geslacht
Overzicht
      kleurengenen
Tabby
Rood en tortie
Verdunning
Silver en golden
Wit en witte
      vlekken
Analysen van
      geno/feno typen