U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

 

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

  Onze kattengedragstherapeut aan het woord
Als de kat ‘het’ naast de bak doet.  

Als de kat ‘het’ naast de bak doet

Onzindelijkheid en sproeien in huis is een van de meest voorkomende problemen bij katten. Veel katten komen hierdoor nogal eens in een asiel terecht. En dat is jammer omdat dit in een aantal gevallen best opgelost kan worden.

Sproeien is niet hetzelfde als plassen buiten de kattenbak. Sproeien kunt u herkennen aan de staande positie waaruit de kat met de staart omhoog urine recht achteruit spuit, meestal op verticale objecten. Je ziet de staart trillen bij het sproeien. Het is een manier om geur af te geven, om te markeren en te communiceren, net zoals de kat bijvoorbeeld krabt aan voorwerpen en kopjes geeft. Zowel katers als poezen kunnen sproeien. Het is heel normaal kattengedrag dat meestal buiten gebeurt, maar voor kattenbezitters is het een vervelend probleem wanneer dit binnenshuis gebeurt. In principe is het voor de kat niet echt nodig om binnenshuis te sproeien als hij zich daar veilig voelt. Maar stress kan dit veranderen. De kat kan zich onzeker voelen, bijvoorbeeld omdat er vreemde katten binnenkomen door het kattenluikje of omdat er een nieuwe kat is bijgekomen. De kans op sproeien neemt overigens toe in verhouding tot het aantal katten dat in een huishouden woont. Maar de kat kan bijvoorbeeld ook laten weten dat hij seksueel beschikbaar is. Castratie lost dit in de meeste gevallen op. Ook bijvoorbeeld blaasgruis, FIV en FeLV (virussen) en andere aandoeningen kunnen een oorzaak van sproeien zijn. Daarom is het verstandig om de urine van de kat te laten bekijken door de dierenarts en de kat lichamelijk uitgebreid te laten onderzoeken. Straf de kat in ieder geval nooit! De kat begrijpt hier niets van en wordt er alleen maar onzeker door. Vaak neemt het sproeien hierdoor zelfs toe.

We spreken van onzindelijkheid wanneer de kat op een verkeerde plek gaat plassen of ontlasten. Hierbij kan een medisch probleem de aanleiding zijn. Bij plassen kunt u denken aan bijvoorbeeld blaasontsteking, blaasgruis, blaasstenen, nierfalen en suikerziekte. Als het om ontlasting gaat, kunt u bijvoorbeeld denken aan worminfecties, verstopte anaalkliertjes of voedselovergevoeligheid. Wanneer er geen medische oorzaak gevonden wordt, kunnen er tal van redenen zijn waarom de kat de kattenbak niet gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat katten een niet al te dik laagje fijn grit zonder luchtje het prettigste vinden. Sommige katten hebben ook liever een open bak. De kattenbak dient regelmatig schoongemaakt te worden en omdat een kat liever niet poept en plast op dezelfde plek is de beste oplossing om per kat 1 bak neer te zetten + 1 extra bak. Plaats de kattenbak op een rustige, makkelijk bereikbare plek en zorg dat deze niet in de buurt van eet- en drinkbakjes staat. Niemand eet immers graag bij een toilet, dus ook uw kat niet.

Stress kan ook voor onzindelijkheid zorgen. Katten houden van een voorspelbare omgeving, maar dingen zoals een verhuizing, een geboorte of minder tijd voor de kat, kunnen voor de kat erg ingrijpend zijn.

Plas- en sproeiplekken kunnen het beste schoongemaakt worden met een warm sopje van groene zeep of groene biotex. Spoel de plek na met koud water en laat het goed drogen. Met chirurgische alcohol kunt u de laatste restjes verwijderen. Als er niet goed wordt schoongemaakt, bestaat de kans dat de kat opnieuw gaat plassen of sproeien op deze plek. Gebruik geen andere schoonmaak- middelen. Vaak bevatten deze chloor of ammoniak, wat de katten uitnodigt om steeds weer op de betreffende plek te plassen of te sproeien.

Omdat er heel veel factoren een rol kunnen spelen bij sproeien en onzindelijkheid valt het niet altijd mee om de oorzaak te achterhalen. In dat geval is het raadzaam een kattengedragstherapeut in te schakelen.

Ginny van Montfort
Kattengedragstherapeut

2011   Siberische Kat Info, Bianca van Lith 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2012 Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer