U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

FIV - Feline Immunodeficiency Virus

 

Feline Immunodeficiency Virus – FIV, in volksmond ook wel kattenaids genoemd.

Het FIV virus beschadigt of doodt de cellen van het immuunsysteem (witte bloedcellen). Dit veroorzaakt een geleidelijke achteruitgang van het immuunsysteem. In een vroeg stadium van FIV is het mogelijk dat er geen uiterlijke symptomen zijn. Het immuunsysteem is zeer belangrijk bij het afweren van infecties en daarom lopen FIV-positieve katten een groter risico op besmetting door andere virussen of bacteriŽn.

De meest gebruikelijke manier van het overbrengen van FIV, is door bijten tijdens vechtpartijen. Daarom lopen ongecastreerde katers en zwerfkatten het grootste risico op besmetting. Daarna kan het een aantal jaren duren voor dat de kat ziek word. Gedurende deze periode gaat het afweersysteem achteruit. Daarom wordt de ziekte over het algemeen pas geconstateerd bij middelbare of oudere katten.

Veel virussen worden gevonden in het speeksel van geÔnfecteerde katten en een enkele beet is voldoende voor het overbrengen van de infectie. De ziekte kan ook overgedragen worden middels de sociale contacten van in een groep levende katten,door het gebruik van dezelfde voerbakjes en door middel van wederzijds wassen.

Kittens van besmette moeders kunnen in de baarmoeder besmet raken of door het drinken van besmette melk. Seksueel contact wordt niet als een belangrijke besmettingsbron gezien.

Hoe wordt de diagnose FIV gesteld ?

Er bestaan verschillende soorten testen om FIV vast te stellen. Sommige daarvan kunnen bij uw eigen dierenarts gedaan worden. Bij deze tests gaat het om het vaststellen van antilichamen tegen het virus. Zoals de meeste diagnostische tests, is ook deze test niet 100% nauwkeurig. Het is daarom goed een test met een negatieve uitslag 8 tot 12 weken later te herhalen als het om een verdacht dier gaat. 

Behandelingsmogelijkheden. 

Tot op heden is er geen behandelingsmethode die FIV kan genezen.

Er zijn medicijnen voor katten op de markt en in ontwikkeling. Maar er zijn nog geen wetenschappelijke bewijzen voor de werkzaamheid van deze producten. Goed controleren op vlooien, teken en wormen en een goed inentingsschema, zijn belangrijk.

Besmette katten moeten minstens elk half jaar gecontroleerd worden door de dierenarts, waarbij extra gelet wordt op mond, huid, lymfeklieren, ogen en gewicht. Een jaarlijkse test om het bloedbeeld te bepalen wordt eveneens wenselijk geacht. Ook zouden besmette katten gecastreerd of gesteriliseerd moeten worden, om de stres die gepaard gaat met de krolsheid te voorkomen. Ook omdat geholpen katten veel minder zwerfneigingen en agressief gedrag (vechten- bijtwonden) hebben. 

Advies voor fokkers. 

Om het risico op FIV besmetting te verkomen wordt fokkers aangeraden om hun fokkatten jaarlijks te testen op FIV. Ook bij nieuwe katten voordat ze in de groep worden geÔntroduceerd. Met dekkaters die uit dekkingen geven word het aangeraden om deze test 2 x per jaar te doen. Laat u uw poes dekken ook dan moet u een test laten doen net voordat u poes naar de kater gaat.

Maar ook het advies voor kopers van een kitten
Wordt aangeraden een kitten te kopen bij een cattery die jaarlijks test op FIV.

Door geen kitten te kopen bij fokkers die niet testen, zorg je er voor dat er meer fokkers gaan testen.

 

 

 

 

 

 Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer