U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

 

     

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

 

FeLV - Feline Leukemie Virus

 

FeLV is een zeer besmettelijke virusziekte. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties. 

Hoe kan een kat besmet raken met het virus?

Na infectie vermeerdert het virus zich in de tonsillen in de keel en verspreidt zich naar het beenmerg, lymfevaten en lymfeknopen. Het virus komt in het bloed en vanaf dan is het aan te tonen door middel van een bloedtest. Als de speekselklier wordt geÔnfecteerd dan zal de kat het virus gaan uitscheiden en vanaf nu is de kat besmettelijk voor andere katten. 

Speeksel is de meest voorkomende infectiehaard.

Want via speeksel, bloed, urine en ontlasting kan het virus overgebracht worden. Het virus kan worden overgedragen denk bijvoorbeeld aan het eten uit elkaars bakje of elkaar wassen. Een drachtige poes kan het virus via de placenta overbrengen op haar kittens (en later via de moedermelk). Dit kan leiden tot abortus of geboorteafwijkingen maar er kunnen ook gezonde kittens Geboren worden die wel virusdrager blijven. 

Niet alle katten die besmet zijn worden ziek. Gezonde sterke katten met een goed immuunsysteem kunnen het virus bestrijden en overwinnen. Deze katten scheiden geen virus uit en worden er niet ziek van. Katten die het virus niet kunnen bestrijden, bijvoorbeeld door een verminderde weerstand, zullen het virus gaan uitscheiden. Zij zijn zelf nog niet ziek maar al wel besmettelijk voor andere katten. Ze worden daarom ook wel dragers genoemd. In de loop van enkele maanden tot jaren zullen zij ziekteverschijnselen gaan vertonen.  

Wat zijn de symptomen van FeLV

Tumoren. De meest voorkomende tumor is maligne lymfoom maar ook leukemie, tumoren in lever, nieren, buikvlies of milt kunnen ontstaan. Bloedarmoede doordat het beenmerg niet goed meer functioneert. Vermageren, benauwdheid, koorts, sloomheid, zwelling van lymfeknopen, oogontsteking. Voortplantingsproblemen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, sterfte van pasgeboren kittens. 

Diagnose

Er zijn verschillende bloedtesten beschikbaar voor het opsporen van FeLV, waarvan sommige in de dierenartspraktijk gedaan kunnen worden. Andere moeten door gespecialiseerde laboratoria worden uitgevoerd. Het stellen van een diagnose kan belangrijk zijn. Enerzijds bij klinisch verdachte dieren maar anderzijds ook voor het opsporen van (ogenschijnlijk gezonde) dragers.

Hoe is FeLV te voorkomen

De enige manier om FeLV te voorkomen is om de kat binnen te houden en niet in contact te laten komen met andere katten. Als u een FeLV vrije cattery heeft neem dan alleen nieuwe katten in huis die uit een veilige omgeving komen waar regelmatig getest wordt op FeLV.

Daarom het advies voor fokkers

Om het risico op FeLV besmetting te verkomen wordt fokkers aangeraden om hun fokkatten jaarlijks te laten testen op FeLV. Maar ook het advies voor kopers van een kitten, word aangeraden een kitten te kopen bij een cattery die jaarlijks test op FeLV. 

Door geen kitten te kopen bij fokkers die niet testen, zorg je er voor dat er meer fokkers gaan testen.

 

 

 Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer