U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

HCM & PKD

 

Wat is HCM & PKD nu eigenlijk en waarom moet je daar je kat op laten testen.

HCM is een afkorting voor Hypertrofische Cardiomyopathie, dit is een ziekte van de hartspier. De hartspier is dan plaatselijk verdikt waardoor het hart minder goed functioneert en er complicaties op zullen treden en dat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft. 

 

Stolsel in de linker boezem van het hart van de kat: stolsel ontstaat bij HCM
als de linker boezem erg wijd wordt en bloed lang genoeg
blijft hangen om te kunnen gaan stollen.

 

Hypertrofische cardiomyopathie,
HCM, bij de kat. verdikte hartspier met vergrote linker boezem

PKD is een afkorting voor Polycysystic Kidney Dissies, een erfelijke afwijking die bestaat uit cysten in de nieren. Cysten zijn met vocht gevulde blaasjes. Naarmate deze blaasjes groeien zullen zij het functioneren van de nieren bemoeilijken en uiteindelijk leiden tot chronisch nierfalen. Dit kan voor ernstige problemen zorgen en uiteindelijk de dood betekenen. 

Beiden testen worden uitgevoerd door middel van een echografisch onderzoek Bij de HCM wordt dan de dikte van de hartspier gemeten en bij PKD wordt er gekeken of er cysten te zien zijn in de nieren. Omdat beiden afwijkingen door een echografisch onderzoek kunnen worden aangetoond doet men deze testen in een keer .Als U kat 1 jaar oud is geweest doet u deze testen., vr deze datum is de test niet accuraat.

Gezond hart
Ziek hart met HCM 

Dus voordat de kat voor de fok wordt ingezet. Op deze leeftijd is de  betrouwbaarheid van deze test 98%. Belangrijk hierbij is dat dit onderzoek gedaan wordt door ervaren specialisten met de juiste apparatuur,daarom kan dit onderzoek niet worden uitgevoerd door uw eigen dierenarts.

Het onderzoek waarbij deze twee genoemde worden onderzocht nemen ongeveer 20 minuten in beslag,afhankelijk hoe de kat zich gedraagt. Het is geheel pijnloos en niet schadelijk voor de kat. Een aantal specialisten hanteren dan ook een gereduceerd tarief indien U deze onderzoeken combineert. Kosten van PKD en HCM samen zijn dan tussen de 100 en 110 euro per kat. U krijgt na het onderzoek de uitkomsten van de testen mee op schrift.

2012 Er word beweerd (zie hier onder) dat er een DNA test voor HCM is, deze is nog niet betrouwbaar genoeg.
Jammer genoeg is er voor de Sibeer nog geen DNA testen voor PKD & HCM beschikbaar.

Lees hier meer

Hypertrofe Cardiomyopathie (HCM)
Alle rassen
EDTA-bloed
Polycystic Kidney Disease (PKD)
Brits korthaar,  Europese korthaar, Exotische korthaar, Maine Coon, Noorse boskat, Ragdoll, Pers en persachtigen, Selkirk Rex
EDTA-bloed

21-11-2009 Sommige cattery's hebben een DNA test voor HCM laten doen in Nederland,
en daar is enige onduidelijkheid door ontstaan. Wij hebben toen contact opgenomen met het desbetreffende laboratorium, en onze conclusie uit dat gesprek is dat de DNA voor HCM nog niet geheel ontdekt is.

Er is toen contact op genomen met Pat Cotter van Siberian Research Funding, over het volgende de HCM DNA test bij de Siberische kat. Hieronder het antwoord van Pat Cotter

Not at this time - we are working on research to find a gene to test Siberians - which will only require a cheek swab actually. Right now the only test for HCM is ultrasound and that only shows anything once the disease has caused changes to the heart...

Ze zijn nog druk bezig met het onderzoek naar het gene. Op dit moment is de enige test voor HCM via de echo. Maar dat zijn moment opnames, vandaar dat u ook elk jaar u kat via echo op HCM moet laten testen, zolang Siberian Research Funding het gene nog niet ondekt heeft.

Pat Cotter
Siberian Research Funding

Zolang de Siberian Research Funding, het gene nog niet heeft ontdekt, wachten wij met DNA testen met onze Siberen.

Het desbetreffende Nederlandse laboratorium, zou voor onze (dus voor u fokkers )een duidelijk begrijpend stuk schijven over het DNA test voor HCM bij de Sibeer. Tot op heden hebben wij hier over nog niks ontvangen. Wij houden u op de hoogte.

HCM STUDIE BIJ SIBEREN aan U.C. DAVIS - 2009

U.C. Davis bestudeert momenteel Siberische HCM, op zoek naar de genen die de ziekte bij ons ras veroorzaken. Omdat er verschillende soorten Siberische HCM zijn, is het belangrijk om veel stalen uit HCM positieve katten en hun familieleden te verstrekken. Dit project is volledig gesponsord en momenteel volop in uitvoering.  Lees hier verder

Wel of niet testen op HCM & PKD 

Dus wel testen op HCM & PKD

Het fokken van katten is niet zo moeilijk, maar het is wel moeilijk om de lijnen waarmee gefokt wordt gezond en schoon te houden van genetische afwijkingen. Men moet zich niet afvragen waarom fokkers testen op deze afwijkingen. Nee, men zou zich moeten afvragen waarom NIET getest wordt door een fokker.

Als een fokker verantwoordelijk bezig is en liefde voor het ras heeft,waar hij of zij mee fokt dan zou hij of zij simpel weg testen op HCM & PKD om zo een bijdrage te leveren om het ras schoon te houden. Zo voorkomen we dat er meer genetische afwijkingen door gegeven worden.

Ook zou een fokker zich af moeten vragen wat voor drama zich kan afspelen op het moment dat een kitten die hij of zij gefokt heeft,op een zeer jonge leeftijd dood neer valt bij zijn nieuwe baasje. En dan had je het simpel weg kunnen voorkomen door te testen, je kunt niet alles uitsluiten maar dat wat kan zou ieder moeten doen.

Mensen die in goed vertrouwen een kitten hebben gekocht voor een toch niet al te zacht prijsje verwachten dan dat de kat ouder wordt dan een jaar of twee drie.  

Maar ook het advies voor kopers van een kitten, wordt aangeraden een kitten te kopen bij een cattery die ook echt hun katten ieder jaar laten testen op HCM. Op PKD hoeft maar een keer getest te worden.

Door geen kitten te kopen bij fokkers die niet testen, zorg je er voor dat er meer fokkers gaan testen.

 

  

 

 

 

 

 Copyright 2012 Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer