U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 Niesziekte  

Niesziekte is een verzamelnaam voor infecties van de voorste luchtwegen, die door verschillende virussen en bacteriŽn veroorzaakt kunnen worden. De ziekteverschijnselen van die verschillende virussen lijken namelijk op elkaar, maar kunnen variŽren afhankelijk van het soort virus, de leeftijd en weerstand van de kat. Sommige katten niezen of hoesten wat en hebben waterige neus- en ooguitvloeiing. Ze zijn wat lusteloos en eten niet zo best. Maar het kan ook dat de verschijnselen verergeren en dat de kat flinke koorts heeft, benauwd is of kwijlt of soms ook blaasjes op de tong heeft. Als de kat niet eet of drinkt, kan deze binnen korte tijd uitdrogen. Ernstige infecties kunnen heel soms tot bijvoorbeeld longontsteking leiden, vooral bij kittens. 

Als de kat op tijd goed behandeld wordt, is niesziekte volledig te genezen, maar sommige katten kunnen er een chronische snotneus aan overhouden doordat de slijmvliezen voor altijd beschadigd zijn. Ook kan de kat drager blijven van de niesziekte. Het virus blijft dan in het lichaam aanwezig en kan ten tijde van verminderde weerstand of stress weer de kop op steken. In het laatste geval is het meer besmettelijk voor andere katten dan wanneer de kat een chronische snotneus heeft. Voornamelijk op plaatsen waar veel katten samen zijn, zoals cattery’s, asiels, pensions of tentoonstellingen, komt niesziekte voor. Stress en infectiedruk spelen hierbij een rol. 

Als u een nieuwe kat bij uw eigen kat neemt, zorg dan ook dat uw eigen kat goed geŽnt is. Vaccinatie geeft geen 100% bescherming, maar de kat krijgt in de meeste gevallen een mildere vorm van niesziekte en de kans op complicaties is kleiner. Als uw kat een oude kat is of als de kat een ziekte of aandoening heeft, waardoor hij mogelijk minder weerstand heeft, moet u altijd voorzichtig zijn wanneer u er een nieuwe kat bij neemt die van een plek komt waar niesziekte veel voorkomt en eventueel overleggen met uw dierenarts wat verstandig is.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer