U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

Als een kitten geboren is wat gebeurt er daarna?

 

 5 kittens en hun mama.

We beschrijven, als kattendierenartsen, wanneer de ogen open gaan en wanneer de navelstreng opdroogt. Tevens zullen we het over het geboortegewicht hebben en hoeveel een kitten per dag groeit. 

Ook worden vragen beantwoord als "Welk soort voer moet ik geven?", "Wanneer moet ik de kittens en hun moeder ontwormen en vaccineren?". "Wanneer mag een kat worden gesteriliseerd of gecastreerd?", "Wat houdt het chippen van een kat in?" en nog veel meer.

 pasgeboren kittens die net gevonden zijn, 2 kleintjes en mama met de kleintjes

Gedurende de eerste weken van hun leven maken kittens een aantal fases door. We zullen aangeven wat voor een periodes kittens meemaken: variŽrend van alleen maar liggen, tot beginnen met lopen en wanneer ze gaan reageren op hun omgeving.

Hier kunt u lezen wat deze fases zijn en betekenen voor het opgroeien.

Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Een kitten kan bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder.

Geboorte gewicht

Ze wegen bij de geboorte ongeveer 100 gram. Iedere 2-3 uur drinken de kittens melk bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit. Weeg elk kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien. Indien de kittens erg pieperig zijn en ze komen niet aan in gewicht dan kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk geeft. Het is dan van belang dat de kittens met kittenmelk bijgevoerd worden.
We hebben van onze kittens een groeischema bijgehouden,
lees verder .....

Wat te doen als er helemaal geen moedermelk is?

Indien kittens opgroeien zonder dat er een moeder is of als de moeder helemaal geen melk geeft dan moeten de kittens met kittenmelk groot gebracht worden.

Er zijn diverse soorten kunstmatige kittenmelk in de handel. Deze variŽren van kant-en-klare melk in blikjes tot melk in poedervorm. De melk wordt opgewarmd (tot lichaamstemperatuur) ge gegeven door middel van een flesje met een speen, een spuitje of met een sonde. Geef het kitten de tijd en laat het zelf drinken, forceer het niet want dan kan het zich verslikken. Weeg elke dag het kitten om te zien of het aankomt in gewicht.

Hoeveel melk moet een kitten krijgen?

Als richtlijn is de volgende regel goed om aan te houden:
elke 3 uur 1/10 van het gewicht + 10 ml verdeeld over 8 voedingen.
8 voedingen betekend dat er iedere 3 uur een melkmaaltijd gegeven moet worden! Elke 3 uur in ieder geval gedurende de eerste 3 weken en daarna wat minder vaak!

Een kitten van 100 gram krijgt dan elke 3 uur 2,5 ml
(uitleg = 1/10 X 100 gram = 10 ml + 10 ml = 20 ml in 8 keer verdelen = 2,5 ml per keer)
Een kitten van 200 gram krijgt dan elke 3 uur 3,75 ml
(uitleg 1/10 X 200 gram = 20 + 10 = 30 ml in 8 keer verdelen = 3,75 per keer)

Na de eerste dag begint de navelstreng steeds meer in te drogen. Ongeveer een week na de geboorte valt de navelstreng eraf.

Op ongeveer 10 dagen gaan de oogjes en de oren open. Zie hieronder enkele kittens met hun ogen open.

Wat te doen als de oogjes niet open gaan?

Bij sommige kittens gaan de oogjes niet na 10 dagen open of gaan zelfs de oogleden verkleven zodat de ogen weer dicht zitten. Ook zie je dat oogjes niet open gaan maar dat de oogleden opbollen.
Dit kan veroorzaakt worden door een oogontsteking. Door de pusvorming kunnen de oogleden opbollen en als de oogleden al open waren kunnen ze gaan verkleven.
Het is belangrijk om in een vroeg stadium de ogen al te behandelen. Laat de kittens nakijken bij je dierenarts als er oogproblemen ontstaan, ook als de oogleden nog niet open zijn na 10 dagen neem dan even contact op. We kunnen de oogleden zachtjes van elkaar trekken en de ogen met speciale oogzalf behandelen.
Lees verder ....


Kitten van 14 dagen met een dicht oog en een pussend oog tgv een oogontsteking  

 

 

Welk soort voer geef je?

Zorg dat de moeder genoeg te eten krijgt. Om melk te kunnen geven heeft ze veel energie, dus voer, nodig. De moederpoes moet onbeperkt eten tot haar beschikking hebben. Het beste is om de moederpoes al vanaf 2/3 van de dracht op kittenvoer over te zetten. Gedurende het einde van de dracht en tijdens het zogen krijgt ze dan het geschikte voer. Een extra voordeel is dat, zodra de kittens vast voer gaan eten, ze gelijk mee kunnen gaan eten met hun moeder.

Is het een poesje of een katertje?

We hebben drie poesjes en 2 katertjes in de opname. Zeker als de kittens jong zijn kan het voor een eigenaar lastig zijn om het goede geslacht te bepalen. Er moet goed op de afstand tussen de anus en de plasbuis worden gelet. Voor meer informatie wat betreft het sexen der kittens lees verder .....

Tandformule...

De soorten en aantallen van het gebit van de kat worden weergegeven in een zogenaamde tandformule. Voor de kat ziet deze er als volgt uit. Er zijn 30 gebitselementen: 12 snijtanden, 4 haaktanden, 10 premolaren en 4 molaren.

Tandformule bij de kat www.dierengebit.nl

Ontwikkeling....

De ontwikkeling van het gebit van de kat begint al in de baarmoeder: de tandkiemen voor zowel het melk- als het blijvende gebit worden al voor de geboorte aangelegd. Net als de mens en de hond heeft ook de kat een melk- en een blijvend gebit.

Kittens wanneer komen de tanden door ...

De kittens worden tandloos geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen 2-4 weken na de geboorte door. In het begin zijn er geen tanden of kiezen te zien.

Kitten van 10 dagen heeft nog geen zichtbare tanden. De tanden moeten nog door het slijmvlies heenkomen. Die van 4,5 week heeft al kleine groeiende tanden en kiezen. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

Op welke leeftijd wisselt het melkgebit ...
Het melkgebit gaat wisselen en het blijvende gebit komt dan tevoorschijn. Hieronder beschrijven we wanneer de tanden en kiezen doorkomen en op welke leeftijd het melkgebit gaat wisselen.
 
Tand Doorbraaktijdstip Melkgebit Wisseltijdstip Blijvend gebit
Snijtanden 2 – 3 weken 3 – 4 maanden
Haaktanden 3 – 4 weken 5 – 6 maanden
Premolairen 3 – 6 weken 4 – 6 maanden
Molairen   5 – 6 maanden
Doorkomen van melk- en blijvend gebit

Het blijvende gebit begint zich verder te ontwikkelen op het moment dat de kaken gegroeid zijn; de Een kat heeft een scharend gebit. Foto www.dierengebit.nlelementen van het blijvende gebit zijn namelijk een stuk groter dan het melkgebit. Door de groei van de blijvende elementen worden de wortels van het melkgebit geresorbeerd (opgelost) en valt het melkgebit uiteindelijk uit.

Scharend gebit...

Net als de hond heeft de kat een scharend gebit. Dit maakt het gebit geschikt om als het ware dingen door te bijten of "te knippen". Ook bij de kat kunnen sterk afwijkende schedelvormen problemen opleveren. 

 Lees verder Kitten fases van 0 tot 1 jaar

 

Met dank aan
Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht.
 

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer