U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

 

 

De castratie van een kater

 

Castratie kat: De ogen worden gezalfd als de kat slaapt, dit is om te voorkomen dat ze uitdrogen Castratie kater: De haren van de ballen worden weggehaald

Waarom adviseren wij castratie van de kater?

De kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kater te laten castreren op een leeftijd van 9 maanden. Dit in verband met het uitgroeien van de kater met de daarbij behorende katereigenschappen. Mocht de kater eerder in huis gaan plassen en/of sproeien dan is het beter om de kater direct te laten castreren. Anders kan de kat het gedrag aanleren.
In 5 % van de gevallen kan de kater blijven sproeien ondanks de castratie.

De voordelen van castratie zijn:

  • minder kans op sproeien of plassen in huis
  • minder sterke urinegeur
  • minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten
  • geen kans meer op ongewenste kittens
Het enige nadeel is dat de kater dikker kan worden. Dit kan voorkomen worden door light - dieet of minder eten te geven.

Castratie kat: De huid wordt ontsmet Castratie kater: De huid wordt ingesneden

Hoe gaat een castratie in zijn werk?

U kunt een afspraak maken wanneer de castratie gaat plaatsvinden. Die ochtend brengt u de kater en nemen we hem op. Voor de operatie doen we een pre-anaesthetisch onderzoek wat inhoudt dat we naar het hart en de longen luisteren. Indien dit in orde is, krijgt hij een injectie met narcosemiddel.

Zodra hij slaapt krijgt hij een antibioticuminjectie en een pijnstiller. De balzak (scrotum) wordt ontdaan van de haren, gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd. Hierna wordt er een huidsnede gemaakt en de tunica vaginalis (balzak) wordt ingesneden. Hierna wordt de testikel (bal) uit de balzak gehaald. De zaadstreng (ductus deferens) wordt van de bal gescheiden. Het bloedvat en de zaadstreng worden op elkaar afgebonden. Deze worden hierna doorgesneden. De bal wordt verwijderd en de balzak wordt opgeschud zodat het op elkaar afgeknoopte bloedvat en de zaadstreng in de diepte verdwijnen. Hierna volgt de tweede bal.

De testikel of bal en de epididymus

Als alles klaar is worden de oren, tanden en nagels gecontroleerd en indien nodig behandeld. Als alles nagekeken is, gaat de kater naar de recovery waar hij onder een warmtelamp kan uitslapen. Als u 's middags belt, wordt beoordeeld hoe wakker uw kater is en hoe laat u hem weer kunt ophalen.

Castratie kater: De zaadstreng en de bloedvaten worden op elkaar afgebondentCastratie kat: De kater krijgt een injectie met antibioticum

Let op het gewicht na de castratie!
Vaak hoor je de klacht: "mijn kat is zo dik geworden na de castratie". Dit is wel iets om rekening mee te houden, maar het kan gelukkig voorkomen worden!

voorkom het ontstaan van overgewicht!
Castratie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eet gedrag en de energiebehoefte van de kat. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.
De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode na de operatie. De kat heeft dan namelijk de neiging om meer te eten terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt.

Uitleg grafiek hieronder:
Een kater neemt 26 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 28 % af.
Een poes neemt 18 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 33 % af.

Castratie kat: Een poes en een kat nemen de eerste maanden na de sterilisiatie cq castratie meer voedsel op en hebben tegerlijkertijd een lagere energiebehoefte. Let hierop gedurende de eerste 3 maanden na de operatie dan voorkom je dat je kat na de sterilisatie of castratie te dik wordt.

Pas het voer na de castratie aan!
Het is van belang om het voer aan te passen als u uw kat hebt laten castreren of steriliseren. We raden aan om met het kitten of juniorvoer te stoppen (indien uw kat dat nog krijgt) en over te gaan op voer voor volwassen (adult) katten.

Castratie kater: Poezen en katten met overgewicht Indien uw kat nu al aanleg heeft voor overgewicht dan geven we u het advies om op een voer over te gaan waarin minder calorieŽn zitten, een zogenaamd lightvoer.

De eerste maanden zijn belangrijk
De eerste twee maanden na de operatie zijn het belangrijkste. In deze periode moet u voorkomen dat uw kat aan overgewicht gaat lijden (zie grafiek hiernaast). Ons advies is om u kat het beste na 1 week, 1 maand en na 2 maanden bij ons komen wegen of dit wegen zelf thuis doen. Het wegen bij ons in de kliniek heeft als voordeel dat we uw kat zien en aan kunnen geven of uw kat nog op zijn/haar ideale gewicht is. Als u alleen voor het wegen komt zijn hier geen kosten aan verbonden!

Met dank aan
Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht.

 

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer