U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

 

De kitten fases

 

Hieronder kunt u lezen wat deze fases zijn en betekenen voor het opgroeien.

De neonatale fase: 0 - 14 dagen leeftijd

Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Een kitten kan bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder.

Geboorte gewicht
Ze wegen bij de geboorte ongeveer 100 gram. Iedere 2-3 uur drinken kittens melk bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit. Weeg elk kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien. Indien de kittens erg pieperig zijn en ze komen niet aan in gewicht dan kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk geeft. Het is dan van belang dat de kittens met kittenmelk bijgevoerd worden.


De overgangsperiode: 2 - 3 weken leeftijd

De moederpoes is een geweldige moeder. Ze verdedigt de kittens met verve. Als er andere katten in het hok naast haar zitten gromt ze gevaarlijk. Dit doet ze ook als er honden langskomen die naar haar zin te dicht bij het hok komen. Ze is voor ons enorm lief geworden en laat zich graag kroelen en aanhalen.

Moeders is de kittens aan het voeden. Rechter foto: ze passen nog in een bakje, later niet meer

We hebben gelukkig voor 3 poesjes al een eigenaar gevonden en proberen voor de moederpoes en de andere kittens nog een eigenaar te vinden.

Er komt meer kracht in de pootjes en de kittens gaan wat meer rondkruipen en worden wat minder afhankelijk van de moeder. Ze gaan steeds beter horen en zien.

Helaas krijgt het flatchest kitten steeds meer problemen en na 2,5 week bijvoeren met speen en sonde zie je dat het lichaamsgewicht nog maar de helft is van hetgeen de andere kittens wegen. Het in de goede vorm drukken van de borstkast van het kitten werkt niet, aangezien de onderkant van de borstkast naar boven steekt. Hierdoor is de normale vorm door intapen, niet te verwezenlijken. We vinden het heel erg jammer, maar moeten helaas besluiten om het kitten in te laten slapen aangezien het geen toekomst heeft. lees verder over wat een flatchest we lichten dit met met rontgenfoto's toe

Het gaat ons erg aan het hart, maar we pakken ons tezamen en gaan hieronder verder met de beschrijving van de belevenissen van de andere kittens. Inmiddels heeft zich er iemand gemeld die een kitten zoekt en deze eigenaar denkt erover na of ze de moederpoes erbij neemt.

De tandjes komen door!

Met 2-3 weken leeftijd komen de eerste tandjes door. Lees verder voor een beschrijving van welke tand of kies na hoeveel weken doorkomt.
lees verder over het doorkomen van tanden en wanneer ze gaan wisselen.....
 

Beginnen met vast voer

Op de leeftijd van 3 weken gaan ze naast de melk van moeders wat vast voer erbij eten. Het beste kan een papje gemaakt worden van kitten blikvoer gemengd met kunstmelk.

De eerste socialisatiefase: 3 - 7 weken leeftijd

Op de leeftijd van 3 weken gaan de kittens steeds meer op onderzoek uit. Het lopen gaat nog wat onwennig. Ze vallen vaak om. Kittens van 3-4 weken oud kunnen goed met elkaar spelen. In het begin bestaat het spel vooral uit slaan met de voorpootjes maar als de coŲrdinatie beter wordt gaat dit over in stoeien en bijten.

Op 3 weken leeftijd worden de kittens en hun moeder voor het eerst ontwormd.

Denk aan het socialiseren
Vanaf de leeftijd van 4 weken zullen de kittens het poepen en plassen steeds meer onder controle krijgen. Ze gaan actief gebruik maken van de kattenbak, ze doen de moeder na en u hoeft ze dit nauwelijks te leren. Eventueel kunt u ze helpen door ze na het eten op de kattenbak te zetten. Deze fase is erg belangrijk voor het socialiseren van de kittens.

Als zij geregeld door mensen worden opgepakt zullen ze in de maanden erna minder angst hebben voor vreemde mensen of voorwerpen, meer spelen en meer spinnen en kopjes geven.
In deze periode is het ook belangrijk om kittens kennis te laten maken met andere diersoorten waarmee ze later moeten samenleven.
 
Het ontwormen van kittens en hun moeder

Kittens kunnen via de moedermelk reeds met wormen besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van de kittens al op zeer jonge leeftijd besmet is met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beÔnvloeden is het van belang kittens goed te ontwormen. De moeder moet tegelijk met de kittens een ontwormings kuur krijgen.
 

- Kittens op 3, 5, 7 en 9 weken en daarna elke maand tot dat ze 6 maanden zijn en dan met
   9 en 12 maanden oud.
- Volwassen katten minimaal 4x per jaar ontwormen.


Over het algemeen hebben volwassen katten zelf weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere katten en, belangrijker, voor uzelf. Daarom raden wij aan ook de volwassen katten zeker 4x per jaar te ontwormen.

Vanaf 5 weken leeftijd wordt de moederzorg minder en zal de moeder steeds meer afstand nemen van de kittens. moederpoes wil steeds vaker het nestje verlaten en de benen strekken in de praktijk.

Op 5 weken leeftijd moeten de kittens weer worden ontwormd.
 

De tweede socialisatiefase: 7 - 14 weken leeftijd

Er wordt goed gegeten van het blikvoer. de brokjes beginnen ze langzamerhand ook aan te wennen. We hebben deze eerst verweekt gegeven. Ook harde brokjes zie je ze af en toe pakken.

Speenleeftijd
7 weken is de wettelijke speenleeftijd. Dat wil zeggen dat de kittens volgens de wet weg mogen bij de moeder. De kittens zijn nu ook in staat om zonder de moeder te leven. Ze gaan steeds meer op onderzoek uit.

Op 7 wekenleeftijd moeten de kittens weer worden ontwormd.

Vaccinatie is belangrijk
Op 9 weken leeftijd worden de kittens voor het eerst gevaccineerd.

Onderstaand schema is ons basis vaccinatieschema, voor een uitleg hiervan lees verder .....
  Jonge kat Volwassen kat
9 wkn 12 wkn 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar Etc.
Kattenziekte        
Niesziekte  
RabiŽs Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland

Op 9 wekenleeftijd moeten de kittens weer worden ontwormd. En daarna elke maand tot dat ze 6 maanden zijn en dan met 9 en 12  maanden oud.

Kattenziekte

De ziekte wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk klein virus (parvovirus) hetgeen ongevoelig is voor veel ontsmettingsmiddelen. Vooral jonge dieren van minder dan 1 jaar oud zijn gevoelig. Het virusdeeltje kan gedurende lange tijd in de omgeving aanwezig blijven. De infectie vindt plaats door de opname of inademing van virusdeeltjes die uitgescheiden worden door besmette dieren. De ziekte uit zich door hoge koorts en braken, na enige tijd kan ook diarree optreden en kan het dier uitdrogen

Niesziekte

Dit ziektecomplex kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende ziekteverwekkers, een tweetal virussen (een herpesvirus en een calicivirus) en een zogenaamde chlamydia, die eigenschappen bezit van zowel virussen en bacteriŽn. Katten van alle leeftijden zijn gevoelig maar de ziekteverschijnselen zijn meestal het meest ernstig bij jonge dieren. Infectie treedt op door opname van besmettelijke deeltjes verspreid door zieke dieren (b.v. niezen, drinkbakjes). Ook dieren die de ziekte lange tijd geleden hebben doorgemaakt kunnen nog af en toe virus (het herpesvirus) of continue (het calicivirus) uitscheiden. De ziekte uit zich door koorts en een ontsteking van de slijmvliezen van de voorste luchtwegen (neus, keel), de ogen en de mond, waardoor de dieren niezen en speekselen

Rabies

Het hondsdolheidvirus is besmettelijk voor alle warmbloedige dieren, waaronder b.v. hond, kat en mens. De besmetting komt meestal tot stand door een beet van een geÔnfecteerd dier b.v. een vos omdat het speeksel van een besmet dier virusdeeltjes bevat. Na enige tijd treden gedragsveranderingen op die zich kunnen uiten als agressief gedrag. Het verloop van de ziekte is meestal fataal.

Oormijt kat

Als kittens erg schudden met het hoofd en aan of achter de oren krabben dan moet er aan een besmetting met oormijt gedacht worden.

Diagnose oormijt
Met een oorkijker of otoscoop is de oormijt goed in beeld te brengen. Deze kijker vergroot het beeld en door de warmte van de lamp worden de mijten geactiveerd. Je kunt ze echt zien lopen. Zie ook het filmpje onderaan deze pagina!

Onder de microscoop zijn de mijten nog beter te zien. Zie de rechterfoto hieronder. Op de linkerfoto is zwart oorsmeer te zien bij een kitten

In het oor zie je zwart oorsmeer, dit wijst vaak op oormijt. oormijt door een microscoop gezien.

Besmettelijk
Denk eraan dat oormijt erg besmettelijk kan zijn. De andere kittens uit het nest en/of de moeder en andere dieren in het huis waar ze leven kunnen besmet raken. Voor deze besmetting is wel onderling contact van de dieren nodig.

De levenscyclus van ene oormijt bij de kat

Een film van een oormijt

Een filmpje van een oormijt door een collega dierenarts gemaakt, deze film is door dierenarts Michiel van Zuijlen van Gezelschapsdierenkliniek Oldenzaal - de Thij gemaakt.

Met als Thema: Moet je voorstellen zo'n beestje in je oor!

Wilt u het zien dan verzoeken we u om even geduld te hebben: het filmpje heeft enige tijd nodig om te laden.

Klik hier voor een film van een oormijt.

Spelen met het kitten

Op de leeftijd van 9-14 weken is er veel behoefte aan sociaal spel wat de periode geschikt maakt om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Voor het opbouwen van de sociale band tussen eigenaar en kitten is het goed om samen te spelen. Vanaf de leeftijd van 12 weken wordt het sociale spel met eigenaar of andere katten steeds minder en spelen ze meestal alleen nog met speeltjes.

Hoe moet je spelen met een kitten

Als je agressieproblemen van kat naar mens voorkomen is het belangrijk om het kitten al vroeg te leren om niet in mensen te bijten of te krabben, ook niet tijdens het spelen. Al het spelen moet gebeuren met speeltjes. Bijt of krabt het kitten de eigenaar dan moet deze het spel direct stoppen door weg te lopen of het kitten te negeren.

De tweede vaccinatie

Op 12 weken wordt een kitten voor de tweede keer gevaccineerd. Dit is nodig om de eerste vaccinatie te versterken (een booster), zodat de bescherming een jaar kan aanhouden.

14 weken tot 6 maanden leeftijd

Op ontdekkingstocht

De kittens zullen steeds zelfstandiger worden. Ze vinden het leuk om met van alles te spelen. Ook willen ze alles ontdekken. Ons advies is om ze op deze leeftijd alleen onder begeleiding naar buiten te laten. Als ze alleen erop uit trekken weet je niet of ze niet door andere katten opgejaagd worden en of de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Als een kat buiten gaat komen dan adviseren we om de kat te laten chippen. Mocht de kat dan verdwalen of weglopen dan is via de chip de eigenaar terug te vinden.

Chippen

Een chip is een klein glazenomhulsel met daarin een unieke cijfercode, deze is gekoppeld aan de eigenaar. De chip kan makkelijk door uw dierenarts bij het dier worden ingebracht via een injectienaald en – op een korte prik na – merkt uw dier er niets van. Het inbrengen is niet al te pijnlijk, maar als u niet wilt dat de kat het voelt dan kan het tijdens de sterilisatie of castratie plaatsvinden, op dat moment is de kat verdoofd en voelt het inbrengen niet. De chip wordt onderhuids ingebracht.

Het plaatsen van een chip wordt door de huisdierverzekeraars vergoed.

Met behulp van een scanner is de chip af te lezen. De dierenarts meld na het inbrengen de cijfercode via het internet aan bij bv Daisyweb.

Indien de kat wegloopt en bij een dierenarts, dierenambulance of asiel terechtkomt, dan kan via het intoetsen van de unieke chipcode op het internet de eigenaar gevonden worden.
 

kitten

kitten

Met behulp van de scanner is de cijfercode af te lezen. Ook voor een eventuele verzekering is een chip belangrijk.

Als afsluiting de voordelen van chippen nog even op een rijtje:

  • Een chip is diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen.
  • Het chippen maakt uw huisdier uniek: uw dier kan altijd geÔdentificeerd worden.
  • Een chip gaat een dierenleven lang mee.
  • Uw huisdier voelt niets van de chip.
  • Een chip is fraudebestendig. Verwijderen is praktisch onmogelijk en de code kan niet worden veranderd.
  • Ook jonge dieren kunnen al gechipt worden.
  • U ziet er niks van! Een chip is niet ontsierend.
  • Bovendien is er een kattenluikje op de markt, dat alleen katten doorlaat waarvan het chipnummer bekend is.
  •  
Kortom, laat uw dier chippen! 

6 maanden tot 1 jaar leeftijd

Als een poes 6 a 7 maanden oud is dan kan ze gesteriliseerd worden.
Als een kater 8 a 9 maanden oud is dan kan hij gecastreerd worden.

Op 1 jaar leeftijd moet de kat weer worden ontwormd. En dat dan 4x per jaar.

Met dank aan Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht.

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer