U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

Een HCM en PKD onderzoek hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

 

Bij de meeste raskatten worden er gezondheidsonderzoekingen gedaan voor ermee gefokt gaat worden. Bij de Siberische kat zijn dat:

         FIV (Feline Immunodeficientie Virus=kattenaids)

         FeLV (Feline Leukemie Virus=kattenleukemie)

         HCM (Hypertrofische cardiomyopathie=aandoening van de hartspier)

         PKD (Polycystic Kidney Disease=aandoening van cystes in de nieren)  

FIV en FeLV zijn bloedtesten bij de dierenarts maar HCM en PKD onderzoek is specialistisch werk en wordt door enkele radiologen in Nederland officieel gedaan. Voor de adresssen/ gegevens van deze artsen kunt u hier vinden 

De enige erkende en betrouwbare test is via Echografie. Er zijn voor de Sibeer nog geen DNA-testen beschikbaar (deze zijn in ontwikkeling en voor sommige rassen al in gebruik maar NIET voor de Sibeer).  Meer info hierover in de volgende nieuwsbrief waarin Radiologe Maartje Passon-Vastenburg van Medisch Centrum voor Dieren nader uitleg hierover zal geven. 

Een afspraak voor deze testen maak je als de kat minimaal 1 jaar oud is. PKD hoeft eenmalig getest te worden. HCM dient tot het 3e jaar jaarlijks herhaalt te worden en dan nogmaals op 5 jarige leeftijd (bij een kater zelfs langer). De kosten van deze onderzoekingen zijn rond de 140 euro tezamen. Voorafgaand aan het onderzoek dient de kat nuchter te zijn vanaf de avond ervoor (mag nog wel water drinken). Stamboom dient meegenomen te worden!  

Om de echo te kunnen maken wordt er een klein beetje haar weggeschoren op de buik en onder de oksel. De kat moet op zijn rug blijven liggen wanneer de echo van de nieren wordt gemaakt. Mocht dit echt niet lukken zal de kat een licht roesje krijgen (lichte narcose) maar meestal wordt het zonder gedaan. Spreek de kat lief toe en met een paar minuten is het klaar. Dan mag de kat weer rechtop gaan zitten en wordt het hart onderzocht. De uitslag van het onderzoek wordt direct genoteerd en ondertekend meegegeven. Negatief is een positieve uitslag omdat het betekent dat de kat vrij is bevonden van cystes in de nieren en afwijkingen aan het hart. 

U kunt de uitslag ook openbaar maken door deze door te geven aan de stichting zie onze website bij contactgegevens waar u de kopieŽn van de uitslagen heen kunt sturen. 

Het is van groot belang dat zoveel mogelijk fokkers hun Siberen laten testen alvorens we ermee fokken om het ras zo gezond mogelijk te houden. U test toch ook?! 

Hieronder foto’s van een onderzoek met dank aan Maartje Passon-Vastenburg van het Medisch Centrum voor Dieren te Amsterdam en Petra Geleijnse met Peggy the Kindly Nature die haar foto’s beschikbaar stelde voor dit artikel:

(Foto's van links naar rechts: eerst wordt er wat haar weggeschoren met een tondeuse op de rug liggend - wat gel op de buik - nieren worden onderzoeken - hart wordt onderzocht in zittende stand *) * of ga met de muis over de foto voor uitleg Klik op de foto's om te vergroten

 

Peggy ligt op haar rug en er wordt wat haar weggeschoren  Er wordt gel op haar buik gespoten.

 

De nieren worden onderzocht op cysten.  Het hart word onderzocht in  zittende houding.

 

Met dank aan, Petra Geleijnse van cattery Sibrussia.

 

 

 

 

 Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer