allergisch voor katten, lees dan op deze website hier alles over. Wij hebben ervaring en al heel veel mensen geholpen hiermee

U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

 

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

 

 

 Pijn bij katten

Pijn is ontzettend vervelend maar pijn heeft wel een functie. Het is een manier van overleven. Als er schade ontstaat aan het lichaam zorgen de hersenen  er in eerste instantie voor dat de pijn minder is. Zo is er tijd voor om jezelf in veiligheid te brengen. Vervolgens neemt de pijn toe. Dit zorgt ervoor dat je rustig aan doet zodat verdere schade voorkomen wordt en de genezing wordt bevorderd.
Pijn bij katten is nogal eens moeilijk om vast te stellen en wordt soms niet of veel te laat herkend.

Als mensen pijn hebben, kunnen ze emoties tonen, ze kunnen het middels geluid laten horen of het pijnlijke lichaamsdeel laten zien. Voor katten is het een teken van zwakte om te laten zien dat ze pijn hebben. Immers zijn ze dan een makkelijke prooi. Hoe vaak gebeurt het niet dat een kat die bijvoorbeeld thuis wat mank loopt en eenmaal bij de dierenarts in de behandelkamer rondloopt alsof er niets aan de hand is? De kat bevindt zich op dat moment in een vreemde omgeving en probeert zijn pijn te maskeren. 

Langdurige pijn kan voor chronische stress zorgen. Dit vertraagd de genezing en kan leiden tot gedragsproblemen. Daarom is het belangrijk dat de pijn snel wordt herkend en behandeld.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw kat meer slaapt dan normaal, anders reageert op aanraking, wegkruipt, onzindelijk is of agressie vertoont. Ook de uitdrukking van de kop kan anders zijn, zoals bijvoorbeeld doffe ogen en weinig reactie.  Minder of niet willen eten en/of drinken en slechte vachtverzorging kunnen ook signalen zijn. Een spinnende kat is niet altijd een blije kat. Katten kunnen ook spinnen bij pijn. Men denkt dat katten spinnen om zichzelf gerust te stellen. Als u vermoedt dat uw kat pijn heeft, ga dan niet zelf aan de slag met aspirine of paracetamol o.i.d.
Er is grote kans op overdosering en dus vergiftiging. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Raadpleeg uw dierenarts zodat de kat de juiste behandeling krijgt. Als er door langdurige pijn ook gedragsproblemen zijn ontstaan, kan een gedragstherapeute in samenwerking met de dierenarts u hier bij helpen.

Kattengedragstherapeut Ginny van Montfort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2012 Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer