U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
   

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

Sterilisatie poes

 

Sterilisatie kat: De baarmoeder wordt met een sterilisatiehaakje opgevist uit de buikholteSterilisatie kat: De baarmoeder en eierstok worden uit de buikholte gehaald

Waarom adviseren de dierenartsen sterilisatie van de poes = vrouwelijke kat

Sterilisatie kat
De poes of kat wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. De dierenartsen adviseren de kat ook op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.

De voordelen van steriliseren zijn:

  • geen krolsheden meer
  • geen ongewenste dracht
  • verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.
Het enige nadeel van steriliseren is dat de kat dikker kan worden, maar dit kan makkelijk voorkomen worden door de kat preventief light-dieet,of minder eten te geven.

Om de krolsheid uit te stellen kan de poezenpil gegeven worden. Dit mag echter nooit voor de eerste krolsheid i.v.m. een grote kans op het krijgen van fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren (Dolly - Partonsyndroom). De dierenartsen raden de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de nadelen (suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking). Zeker het gegeven dat sterilisatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegengaat weegt sterk mee in ons advies om de kat al op jonge leeftijd te laten steriliseren.

Sterilisatie kat: Een bloedvat wordt dichtgebrand Sterilisatie poes: Het afbinden van eierstok en baarmoeder

Ovariectomie of alleen de eierstokken weghalen bij een kat: de eierstok is duidelijk te zien, aan het einde van een baarmoeder of uterus hoorn.

Er wordt gesproken over een sterilisatie. Het juiste woord is echter castratie aangezien de eierstokken weggehaald worden. Dit noem je een ovariŽctomie een ovarium is een eierstok.
Als de baarmoeder verdikt is, door bijvoorbeeld een ontsteking, dan halen we de eierstokken en de hele baarmoeder weg. Dan spreek je van een ovariohysterectomie.

Sterilisatie kat: De eierstok is duidelijk te zien, aan het einde van een baarmoeder of uterus hoorn.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk:

U kunt een afspraak maken wanneer de sterilisatie gaat plaatsvinden. Die ochtend brengt u de kat en nemen we haar op. Voor de operatie wordt een pre - anaesthetisch onderzoek verricht. Dit houdt in dat we naar het hart en de longen luisteren. Indien dit in orde is krijgt ze een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt krijgt ze een antibioticuminjectie en een pijnstiller. Daarna wordt de buik geschoren en wordt ze naar de operatiekamer gebracht.

Sterilisatie poes: Bijkomen in de opnameIn de operatiekamer wordt het operatieveld gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd. De kat wordt met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. De eierstokken worden uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, de onderhuid en de huid.

Hierna gaat de kat terug naar de voorbereiding en worden de oren, tanden en nagels gecontroleerd en zo nodig behandeld. Als dit alles gedaan is, gaat de kat naar de recovery waar ze onder een warmtelamp uitslaapt. Als u 's middags belt wordt beoordeeld hoe wakker de kat is en hoe laat u haar weer kunt ophalen. Bij het ophalen krijgt u een nazorg formulier mee waarin staat vermeld wat er is gedaan en waar u op moet letten.

De oren worden gecontroleerd of deze schoon zijn door Marloes: deze kat had oormijt!

Let op het gewicht na de sterilisatie!

Vaak hoor je de klacht: "mijn kat is zo dik geworden na de sterilisatie". Dit is wel iets om rekening mee te houden, maar het kan gelukkig voorkomen worden!

voorkom het ontstaan van overgewicht!

Sterilisatie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eet gedrag en de energiebehoefte van de kat. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.
De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode na de operatie. De kat heeft dan namelijk de neiging om meer te eten terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt.

Uitleg grafiek hieronder:
Een poes neemt 18 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 33 % af.
Een kater neemt 26 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 28 % af.

Sterilisatie kat: Een poes en een kat nemen de eerste maanden na de sterilisiatie cq castratie meer voedsel op en hebben tegerlijkertijd een lagere energiebehoefte. Let hierop gedurende de eerste 3 maanden na de operatie dan voorkom je dat je kat na de sterilisatie of castratie te dik wordt.

Pas het voer na de sterilisatie aan!
Het is van belang om het voer aan te passen als u uw kat hebt laten castreren of steriliseren. We raden aan om met het kitten of juniorvoer te stoppen (indien uw kat dat nog krijgt) en over te gaan op voer voor volwassen (adult) katten.

Sterilisatie kat: Poezen en katten met overgewichtIndien uw kat nu al aanleg heeft voor overgewicht dan geven we u het advies om op een voer over te gaan waarin minder calorieŽn zitten, een zogenaamd lightvoer.

De eerste maanden zijn belangrijk
De eerste twee maanden na de operatie zijn het belangrijkste. In deze periode moet u voorkomen dat uw kat aan overgewicht gaat lijden (zie grafiek hiernaast). Ons advies is om u kat het beste na 1 week, 1 maand en na 2 maanden bij ons komen wegen of dit wegen zelf thuis doen. Het wegen bij ons in de kliniek heeft als voordeel dat we uw kat zien en aan kunnen geven of uw kat nog op zijn/haar ideale gewicht is. Als u alleen voor het wegen komt zijn hier geen kosten aan verbonden!

Met dank aan
Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht.

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer