U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
   

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

Vaccinatie bij de kat

 

Het is verstandig om waar mogelijk katten tegen ziektes te beschermen d.m.v. regelmatige vaccinatie: voorkomen is altijd beter dan genezen!

De Dierenarts adviseert om gericht te vaccineren en per kat in kaart te brengen welke vaccinaties er echt noodzakelijk zijn. Vaccinatie is maatwerk en de dierenarts zoekt samen met u naar het optimale vaccinatieschema voor uw kat.

Tegenwoordig wordt steeds vaker de vraag gesteld of al die inentingen dan geen kwaad kunnen. Tenslotte wordt elke keer een soort inspanning gevraagd van het afweersysteem. Het antwoord is dat met de momenteel beschikbare vaccins die risico's uiterst klein zijn: de voordelen van regelmatig enten zijn oneindig veel groter dan de nadelen. Natuurlijk is het wel goed om kritisch naar de inentingen te kijken. Zo is het de vraag of het echt nodig is elk jaar een complete cocktailenting te geven.

Het is inmiddels bekend dat de beschermingsduur niet voor alle componenten uit deze cocktails hetzelfde is. Voor niesziekte is dat een jaar, dus katten moeten daar echt elk jaar voor worden ingeŽnt. Maar voor kattenziekte is de beschermingsduur veel langer, dus daarvoor is elk jaar enten niet nodig.

Een ander punt is dat ook zaken als leeftijd en leefomstandigheden een rol spelen. Bij een oudere kat (een "senior" huisdier) is het afweersysteem niet altijd meer in topvorm: die hebben dus wat vaker de hulp van een inenting nodig. Dit alles betekent dat vaccineren meer maatwerk zal gaan worden. En dat betekent dat de dierenarts bij de eerstvolgende gezondheidscontrole van uw kat in overleg met u een voor uw situatie passend entschema zullen opstellen. Zo bereiken we een optimale balans in de gezondheid van uw huisdier.

In overleg met uw dierenarts worden de componenten van de jaarlijkse vaccinatie bepaald. Hierbij spelen de leefomstandigheden van uw kat een belangrijke rol: de leeftijd van uw kat en de infectiedruk (pension, binnen- of buitenkat, tentoonstelling) en een bezoek aan het buitenland. Ook wordt de bestrijding van parasieten (teken, wormen en vlooien) met u besproken.

Als uw kat meegaat naar het buitenland is een rabiŽsvaccinatie verplicht. Ook een chip (of tatoeage) en een officieel Europees Dierenpaspoort zijn verplicht. Voor de RabiŽs vaccinatie adviseren wij deze minimaal 1 maand voor vertrek toe te dienen. Daarnaast hebben sommige landen nog aanvullende eisen.

  Jonge kat Volwassen kat
9 wkn 12 wkn 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar Etc.
Kattenziekte        
Niesziekte  
Rabies Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland.

Kattenziekte

De ziekte wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk klein virus (parvovirus) hetgeen ongevoelig is voor veel ontsmettingsmiddelen. Vooral jonge dieren van minder dan 1 jaar oud zijn gevoelig. Het virusdeeltje kan gedurende lange tijd in de omgeving aanwezig blijven. De infectie vindt plaats door de opname of inademing van virusdeeltjes die uitgescheiden worden door besmette dieren. De ziekte uit zich door hoge koorts en braken, na enige tijd kan ook diarree optreden en kan het dier uitdrogen.

Niesziekte

Dit ziektecomplex kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende ziekteverwekkers, een tweetal virussen (een herpesvirus en een calicivirus) en een zogenaamde chlamydia, die eigenschappen bezit van zowel virussen en bacteriŽn. Katten van alle leeftijden zijn gevoelig maar de ziekteverschijnselen zijn meestal het meest ernstig bij jonge dieren. Infectie treedt op door opname van besmettelijke deeltjes verspreid door zieke dieren (b.v.: niezen, drinkbakjes). Ook dieren die de ziekte lange tijd geleden hebben doorgemaakt kunnen nog af en toe virus (het herpesvirus) of continue (het calicivirus) uitscheiden. De ziekte uit zich door koorts en een ontsteking van de slijmvliezen van de voorste luchtwegen (neus, keel), de ogen en de mond, waardoor de dieren niezen en speekselen.

RabiŽs

Het hondsdolheidvirus is besmettelijk voor alle warmbloedige dieren, waaronder b.v. hond, kat en mens. De besmetting komt meestal tot stand door een beet van een geÔnfecteerd dier b.v. een vos omdat het speeksel van een besmet dier virusdeeltjes bevat. Na enige tijd treden gedragsveranderingen op die zich kunnen uiten als agressief gedrag. Het verloop van de ziekte is meestal fataal.

 

 Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer