U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

 

De vlooien bij een kat

 

Parasieten

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

Alvorens tot de vlooienbestrijding over te gaan zullen we eerst de cyclus van de vlo bespreken.

De verschillende stadia in de cyclus van de vlo: Ei, larve, pop en een volwassen vrouwtjes en mannetjes vlo2 Soorten vlooien

Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

De cyclus van de vlo

Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.

Pyramide waaruit blijkt dat eitjes en larven het grootste deel van de vlooiencyclus vormenHuisdier en omgeving

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.
 

Topje van de ijsberg

Zoals in het plaatje links te zien is bestaat maar een heel klein deel van de cyclus uit volwassen vlooien. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.

Waarom vlooien bestrijden?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

  • Jeuk Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.
  • Wormen Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
  • Allergie Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

Anti vlooienmiddelen

Voor de bestrijding van vlooien hebben we een heel arsenaal aan middelen tot onze beschikking. We hebben de meest gebruikte anti - vlooienmiddelen in onderstaande tabel voor u op een rijtje gezet.

Stronghold is het meest effectieve vlooienmiddel en werkt tegen de volwassen vlo, eitjes en larven

Overige middelen

Naast bovenstaande middelen zijn er ook middelen die de ontwikkeling van de vlo stilleggen. Het middel wordt via het bloed door de vlo opgenomen. Alle eitjes die de vlo hierna legt kunnen niet meer uitkomen. De larven in huis krijgen het middel via vlooienpoepjes binnen en en kunnen zich niet meer tot een volwassen vlo ontwikkelen. Hierdoor blijft de besmetting in huis laag wat met name bij dieren met een vlooienallergie van groot belang is. De bekendste hiervan is Fleafence (voorheen Program).

Het is natuurlijk ook goed om mechanisch vlooien te verwijderen. Door middel van het kammen met een goede vlooienkam kunnen de volwassen vlooien gevangen worden. Gebruik hiervoor een ijzeren vlooienkam. Plastic vlooienkammen werken niet goed.

Hoe vlooien bestrijden

Behandel alle dieren!

o Alleen het dier behandelen waar u de vlooien gezien heeft, heeft geen zin. Vlooien zijn
   niet  kieskeurig en ze springen zo over van hond op kat of konijn

o Behandel langdurig, dus niet maar 1x, maar het hele jaar door. Gebruik moderne
   middelen, want vlooien zijn resistent voor vele oudere (vaak goedkopere) middelen.

o Alternatieven??? Van bio-bandjes, homeopathische
   druppeltjes, knoflooktabletten en halsband zendertjes is nooit
   een effect op vlooien aangetoond.

o Mn dieren die een vlooienallergie hebben moeten goed en
   vaak dubbel op beschermd worden. Soms is 1 beet in de week
   genoeg om uw dier zich helemaal kapot te laten krabben.
   Dit is zielig, vies en onnodig.

o Ontworm alle dieren na een vlooieninfectie met een goed middel, dat ook tegen
    lintworm werkt.

o Behandel het hele huis

o Stofzuig het hele huis en gooi deze stofzak weg

o Was alle kleedjes, kussens enz. waar uw huisdieren op slapen

o Omgevingsspray voor in huis gebruik een spray, die zowel volwassen vlooien, als de
   larven doden. Gebruik een spray, die een langdurige werkzaamheid heeft. Spray mn
   kieren, spleten enzovoorts

o Behandel het hele jaar door. De piek ligt midden en eindzomer, maar door de huidige
   verwarming en klimaatbeheersing in huis, kunnen vlooien(larven/poppen) het hele jaar
   door overleven in huis.

Vlooien bijten altijd!!

Het is een sprookje dat anti -vlooienmiddelen zo snel werken dat de vlo niet de kans krijgt om te bijten. Met name net uitgekomen vlooien bijten altijd! Ze springen op de hond of kat en bijten direct. Om deze reden is het ook zo enorm belangrijk om, zeker bij dieren met een vlooienallergie, de besmetting in huis tot een minimum te beperken.

 
Program-Injectie tegen de vlo bij katten!
6 mnd werkzaam, dus geen gedoe meer met pipetjes of gevaarlijke halsbandjes.

Dit is een middel wat niet de vlo doodt, maar er voor zorgt dat elke vlo, die dit middel opneemt, geen nakomelingen meer krijgt. Dat betekent dat, als het regelmatig wordt gegeven (2x per jaar), er geen vlooienplaag meer kan ontstaan! En juist de vlooien besmetting van uw huis is de allerbelangrijkste factor bij een vlooienplaag, als dit kan worden voorkomen dan is de kans op vlooienproblemen in en om uw huis nihil.
De enkele vlo die het dier dan toch oploopt, kan met een eenvoudig ander middel worden bestreden, als dat nodig is, maar in de praktijk blijkt dit vrijwel nooit nodig te zijn, uitzondering katten met een vlooien-allergie.

De injectie is er alleen voor katten

De injectie werkt 6 maanden, dus met 2 injecties per jaar bent u van het geven van pipetjes af! Vooral erg prettig bij katten waarbij het niet gemakkelijk is om iets in te geven.

De injectie werkt alleen goed wanneer deze na 6 maanden herhaald wordt. Tijdens de actie maanden mei en juni krijgt u bij ons de tweede injectie voor de halve prijs en krijgt u hiervoor een herinneringsoproep thuisgestuurd, zodat u over 6 maanden niet vergeet één van onze paraveterinairen de injectie te laten toedienen!

Dus eerste injectie in mei/juni dan 2e injectie (in november/december)
 

Alternatieven???

Van bio -bandjes, homeopathische druppeltjes, knoflooktabletten en halsband zendertjes is nooit een effect op vlooien aangetoond.

 

  

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer