U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

De wormen bij een kat

 

De meest voorkomende wormsoorten bij de hond en de kat zijn de spoelworm (Toxocara Canis of cati) en de lintworm (Dipylidium caninum of cati).

De Spoelworm

De spoelworm bij de hond heet Toxocara canis en bij de kat Toxocara cati.

Spoelwormen leven in de dunne darm van hond en kat. Ze kunnen tot wel 18 cm lang worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen is het
De spoelworm

 

 

 

voor u als eigenaar moeilijk te zien of uw dier besmet is met spoelwormen. Ook de eitjes (rond de 200.000 eitjes per worm, per dag!) zijn met het blote oog niet waarneembaar. Deze eitjes zijn zeer resistent tegen temperatuursschommelingen en tegen schoonmaakmiddelen en ze kunnen enkele jaren infectieus blijven.

Uw huisdier kan zich besmetten door deze eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier op te eten. Pups kunnen in de baarmoeder reeds besmet raken en zowel pups als kittens kunnen zich via de moedermelk infecteren. Bij volwassen dieren verloopt een besmetting vaak zonder symptomen. Bij pups en kittens valt bij een besmetting op dat de diertjes slecht groeien, mager zijn, maar wel een dikke buik hebben. Ze hebben soms last van diarree en gasvorming.

Ook de mens kan zich met deze eitjes besmetten. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond (Uit recentelijk onderzoek in Utrecht is gebleken dat 25% van de parken en 59% van de openbare zandbakken met deze wormeieren besmet zijn!).

Na opname van de eitjes komen larfjes vrij die een trektocht door het lichaam maken. Ze veroorzaken overal waar ze in het lichaam vastlopen kleine ontstekingen. In een enkel geval kunnen deze larven in het oog terechtkomen en zo het gezichtsvermogen aantasten of zelfs blindheid veroorzaken.
Ook is uit recent onderzoek gebleken dat allergische reacties bij kinderen met een aanleg voor astma door een spoelworminfectie versterkt kunnen worden.

Gelukkig kan een spoelworminfectie vrij gemakkelijk bestreden worden.
Wij adviseren hiervoor het volgende ontwormschema:
  - Poezen vóór de dracht en daarna gelijk met de kittens op 3 weken ontwormen.
 
- Kittens op 3, 5, 7 en 9 weken en daarna elke maand tot dat ze 6 maanden zijn en dan
    met 9 en 12 maanden oud.
  - Volwassen katten minimaal 4x per jaar ontwormen.
 

Voor het ontwormen raden wij de volgende medicijnen aan:

We hebben diverse ontwormings middelen in onze dierenkliniek, bij een dierenarts kunt u nieuwere middelen verkrijgen dan bij een dierenwinkel. Dit zal zich uitten in een betere werkzaamheid of een makkelijkere of kortere toedieningsvorm. We geven u een ontwormings advies op maat voor uw hond of kat. Voor een puppy of kitten gebruiken we een andere ontwormings middel dan voor een volwassen dier.
Neem gerust contact met ons op welk ontwormings middel voor uw dier het beste is.

 De lintworm

De Lintworm

Ook de lintworm leeft in de dunne darm. Lintwormen kunnen van enkel centimeters tot meer dan één meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop, met daarachter een groot aantal segmenten (proglottiden) die gevuld zijn met eitjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen

zelfstandig uit de anus kruipen. Ze kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting of in de haren rond de anus. Als ze opgedroogd zijn zien ze er uit als rijstkorreltjes. In tegenstelling tot de spoelworm kunt u als eigenaar een besmetting met lintworm dus wél zelf vaststellen.

De vrijgekomen eitjes worden opgegeten door vlooien. Uw huisdier kan zich besmetten door een geïnfecteerde vlo op te eten. Ook kinderen kunnen zich door het opeten van een vlo met deze lintworm besmetten. Dit heeft verder, in tegenstelling tot de spoelworm, geen nadelige gevolgen.

Lintwormen zijn te bestrijden met: een wormmiddel met praziquantel erin!

Voor het ontwormen raden wij de volgende medicijnen aan:
We hebben diverse ontwormings middelen in onze dierenkliniek, bij een dierenarts kunt u nieuwere middelen verkrijgen dan bij een dierenwinkel. Dit zal zich uitten in een betere werkzaamheid of een makkelijkere of kortere toedieningsvorm. We geven u een ontwormings advies op maat voor uw hond of kat. Voor een puppy of kitten gebruiken we een andere ontwormings middel dan voor een volwassen dier. Neem gerust contact met ons op welk ontwormings middel voor u het beste is.

Indien een besmetting is aangetoond dan dient de behandeling na 2 weken te worden herhaald. Verder is het van belang goed vlooien te bestrijden (bijv. met Stronghold of Advantage) zodat uw huisdier zich niet kan her -infecteren.


De Vossenlintworm

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een kleine lintworm die voorkomt in de dunne darm van de vos. Ook hond en kat kunnen drager zijn van deze lintworm. In de ontlasting van de besmette vos, hond of kat komen eitjes voor die door knaagdieren kunnen worden opgenomen. Ook de mens kan zich met deze eitjes besmetten. Vossen, honden en katten infecteren zich door de besmette knaagdieren op te eten waarna uit de opgegeten eitjes via de vorming van een blaasworm weer volwassen lintwormen ontstaan.

 

Indien de eitjes door de mens opgenomen worden kan hieruit een blaasworm ontstaan. Deze bevindt zich meestal in de lever, maar kan ook op andere plaatsen voorkomen. Het vervelende van deze blaasworm is dat hij door blijft groeien. Door deze langzame maar gestage groei treden verschijnselen van een besmetting pas na een aantal jaren op. Deze verschijnselen zijn niet erg specifiek en kunnen onder andere bestaan uit buikpijn, kortademigheid of geelzucht.
De vossenlintworm komt in Nederland alleen voor in Groningen en Limburg en daar alleen in de grensgebieden met Duitsland en België. Het infectierisico in Nederland wordt op dit moment nog klein geacht. Ondanks dit kleine infectierisico kunt u in bovenstaande gebieden de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen:
  - Na grond- en bosbouw -werkzaamheden goed de handen wassen
  - Geen uitwerpselen van vossen aanraken
  - Geen vossen (dood of levend) zonder handschoenen aanraken
  - Wilde bosvruchten (bramen, frambozen, bosbessen) en zelfgeplukte paddenstoelen altijd grondig wassen en het liefst koken

Omdat de mens door de hond en de kat besmet kan worden is het raadzaam om honden die niet aangelijnd in de vrije natuur lopen en katten die buiten komen elke 3 maanden te ontwormen met een ontwormmiddel dat werkzaam is tegen lintworm zoals:

Voor het ontwormen raden wij de volgende medicijnen aan:

We hebben diverse ontwormings middelen in onze dierenkliniek, bij een dierenarts kunt u nieuwere middelen verkrijgen dan bij een dierenwinkel. Dit zal zich uiten in een betere werkzaamheid of een makkelijkere of kortere toedieningsvorm. We geven u een ontwormings advies op maat voor uw hond of kat. Voor een puppy of kitten gebruiken we een andere ontwormings middel dan voor een volwassen dier.
Neem gerust contact met ons op welk ontwormings middel voor uw huisdier het beste is.

 

 

De Hartworm

De hartworm (Dirofilaria immitis) is een worm die voorkomt bij de hond en, zij het in mindere mate, bij de kat. Tot voor kort was het een aandoening die voornamelijk in Zuid - Europa voorkwam. De laatste tijd rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot halverwege Frankrijk aangetroffen. De ziekte wordt verspreid via muggenbeten en kan niet direct van hond op hond worden overgedragen. Als uw huisdier besmet is met de hartworm duurt het 7 maanden voordat de larven volwassen zijn.

Het kan dus langer dan één jaar duren voordat de hond symptomen van een besmetting begin te vertonen!! De symptomen van een besmetting met hartworm kunnen bestaan uit:
  - Een zachte hoest die verergert bij inspanning
  - Verminderd uithoudingsvermogen
  - Lusteloos
  - Gewicht en conditieverlies
  - Bloed ophoesten
  - Flauwtes
 
Het vaststellen van een besmetting met hartworm is geen eenvoudige zaak. Ook de behandeling van een besmet dier valt niet mee: De volwassen wormen moeten gedood worden en dit brengt een aanzienlijk risico op embolieën met zich mee: Kleine stukjes van de dode worm die kunnen vastlopen in de longvaten. Hierdoor is een periode van 5 weken strikte hokrust noodzakelijk. Het is dus beter en eenvoudiger om aan hartworm preventie te doen.
Bij dieren die een verhoogd risico lopen om met de hartworm in aanraking te komen (bijv. als u regelmatig naar Frankrijk, Spanje of Italië gaat) raden wij aan om het hele jaar door aan hartworm preventie te doen. Twijfelt u of in het gebied waar u op vakantie gaat veel hartworm voorkomt overleg dan gerust met een van onze medewerkers.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben over de bescherming van uw kat, neem dan gerust even contact op met de kliniek.

Dierenkliniek Wilhelminapark

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer