U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 
 

     

 

 

 

 De 'basisuitrusting' voor een kitten

 

Wat is er belangrijk dat u al in huis heeft voordat het kitten in uw huishouden wordt opgenomen?

De reismand

Mugje test een kunststof reismand uitOp bijgaande foto is een het meest standaard model te zien, dat in delen uit elkaar kan en bij elke dierenwinkel in diverse kleuren en merken verkrijgbaar is. Let bij deze mandjes wel goed op dat de sluitingen goed dicht zitten, voor het geheel op straat uit elkaar valt en het kitten er vandoor gaat. Reismand van rietVliegkennels zijn doorgaans stukken degelijker, echter ook vele malen hoger geprijsd.

 

Er zijn ook rieten reismanden verkrijgbaar. Deze zijn doorgaans ook iets minder stevig dicht te maken en ook minder goed te ontsmetten indien dit nodig zou zijn.

Tenslotte zijn er stoffen reistassen, tassen die lijken op een soort van sporttas met gaas, en tassen waarin je de kat met een tuigje vastzet en waar deze met het kopje Reistas voor katten, dit exemplaar is bij elkaar te sparen via de streepjescodes van Gourmetverpakkingendoor naar buiten kan om vrij mee te kunnen kijken waar de reis naar toe leidt. Dat deze laatste tassen nog niet zo geschikt zijn voor lenige watervlugge jonge kittens die zich nog heel makkelijk uit een tuigje kunnen wurmen, hebben we al eens meegemaakt.

 

De kattenbak

kattenbakken met kapEr zijn vele modellen kattenbakken in de handel: al dan niet met kap, deurtje en/of luchtfilter.  Hou er wel rekening mee dat om het kitten te leren wat zijn of haar nieuwe bak is, het nodig kan zijn die kap er de eerste dagen van af te houden). Hier worden de deurtjes in bakken helemaal niet gewaardeerd, deze bakken werden vermeden vandaar dat wij alle deurtjes hebben verwijderd.

Er zijn diverse soorten grit in de handel. Gewoon grofkorrelig kleigrit, klompvormend kleigrit (bentoniet), korreltjes op basis van plantaardige vezels, geperste houtkorrels of silicagelkorrels. Onze kittens zijn van huis uit gewend aan klompvormend grit met talkpoeder (voor de geur) en siliconenkorrels. Mocht uw kat of kitten zijn behoefte naast de bak doen, probeer dan eens een ander soort kattenbakvulling uit.

plantaardige vezels 
bentoniet kleikorrels
klompvormend, niet biologisch afbreekbaar
korrels o.b.v. plantaardige vezels
klompvormend, biologisch afbreekbaar
geperste houtpellets
niet klompvormend en biologisch afbreekbaar
silica gelkorrel
niet klompvormend, niet biologisch afbreekbaar

Wanneer u meerdere katten in huis heeft, is het verstandig om meerdere kattenbakken neer te zetten. Maar ook in het geval van enkel één kat blijkt het soms wenselijk te zijn om er twee te hebben staan. Zo ontdekten de eigenaren van Zusje van de Moeshoek bijvoorbeeld dat zij onder geen voorwaarde wilde plassen op dezelfde bak als waarop ze ook poept.

Voorbeeld van een waterfontein voor katten

Waterbak en voerbak

Dit is iets dat je zo groots aan kan pakken als je zelf wilt. In principe zouden twee soepkommen al volstaan. Maar natuurlijk heeft de fabrikant gretig ingesprongen op het feit dat je als mens graag nog meer en beter voor je kat wilt hebben.

Zo zijn er naast mooi en praktisch ontworpen bakjes ook diverse voeder- en drinkautomaten in de handel. Hiernaast is een voorbeeld afgebeeld die bij ons in huis is te vinden, een dergelijke drinkfontein is in verschillende merken en uitvoeringen verkrijgbaar. Ga eerst eens praten of mailen met mensen die inmiddels ervaring hebben met dit soort fonteinen, de meningen lopen er vreselijk over uit een. De katten hier zijn in ieder geval tevreden over dit ding met de bol, hoewel de baas wat minder gecharmeerd is van de lichte brom die het motortje van het pompje veroorzaakt (maar aan de andere kant heb je de ventilatoren van zijn pc nog niet gehoord, dus alles is betrekkelijk...).

Krabpaal en speeltjes

Intensief gebruikte krabplankNoorse boskatten klimmen graag. Daarnaast scherpen alle katten graag hun nagels. Om te voorkomen dat ze dit aan uw meubels gaan doen, is het verstandig om een krabpaal of krabplank aan te schaffen. Een krabplank is vaak een met sisal tapijt beklede plank die je aan de muur kan hangen. Bij ons een groot succes, zodat ik hier dan ook geen intacte kan laten zien.Liever dit aan flarden dan dat het onze bank was geweest...

Wat betreft krabpalen, deze zijn verkrijgbaar van kleine eenvoudige paaltjes tot complete designmeubels. Neem eens een kijkje op onze kattenmeubelpagina met een greep van wat er op dit gebied zoal te koop is.

Kwa speeltjes voor katten is er nog veel meer mogelijk. Loop een willekeurige dierenwinkel binnen en je vindt er te kust en te keur aan speelgoed voor katten. Bij ons thuis worden speeltjes die geluid maken niet gewaardeerd, maar speeltjes met bont of veren zijn helemaal in. Linnen muizen gevuld met kattenkruid worden zelfs totaal verscheurd. Een goede tip om begerenswaardige kattenspeeltjes in te kopen is om een grote kattenshow te bezoeken. Meestal staan dit soort shows vol met standjes met veel moois voor de kat en haar liefhebber. Een jaarlijks terugkerend 'festijn' is de Neocatshow in januari, waar traditiegetrouw een groot aantal Noorse boskatten wordt geëxposeerd.

 

Een veilig en warm plekje

Om uw kitten de eerste dagen de veiligheid te bieden die het misschien nog nodig zal hebben, kunt u het reismandje waarin het is gekomen laten staan. Zo kan het zich daar indien gewenst in verbergen. Maar natuurlijk heeft u ook voor een zacht kattenmandje gezorgd, op een beschutte plek.

een lekker mandjeOok dit is een artikel waar de handel zich gretig op heeft gestort. Er zijn open mandjes, overdekte mandjes (zogenaamde 'iglo's), diepe manden, platte manden, te veel om op te noemen. Op de eerder aangehaalde kattenshows kunt u ook op dit gebied uw hart ophalen!

Maar natuurlijk zal uw kitten ook plekjes uit gaan zoeken waar u het niet bedacht had, zoals Tristan bovenaan deze pagina, die het doosje met speelgoed een plek bij uitstek vond om een napje te gaan doen.

Dit plekje bleek minder veilig om even een dutje te doen...

Doppie en Sauterne in gevecht om de Ikeatent

 

Met dank aan Marie-Angelique van cattery van de Moeshoek  

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer