U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 
 

     

 

 

 

 De introductie van het kitten in huis   

 

Een nieuwe kat in huis

Wanneer u een nieuwe kat of een nieuw kitten mee naar huis wil nemen, is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Hopelijk is uw kat goed gesocialiseerd en verloopt de autorit naar omstandigheden rustig. Het beste kunt u de kat in een veilige, stevige reismand vervoeren. Laat de kat nooit los in de auto! Als hij ergens door in paniek raakt, kunnen er ongelukken gebeuren en er bestaat een risico dat hij ontsnapt. Om de kat wat gerust te stellen kunt u misschien een kleedje met het eigen vertrouwde geurtje van de kat daaraan vragen aan degene waar u de kat ophaalt en deze in het mandje leggen. Ook kunt u wat valeriaan of feliway (feromonenspray) in het mandje doen ter geruststelling.

Als u thuiskomt met de kat zal deze waarschijnlijk nog onder de indruk zijn van de rit en zal hij eerst even bij moeten komen.

Kies een kamer uit waar u de nieuwe kat de eerste dagen rustig kunt laten wennen. Zet hier een lekker mandje neer, een voer- en drinkbakje en een kattenbak die makkelijk en snel bereikbaar is zodat de kat goed zindelijk blijft. Zet het water niet direct naast het voer, de meeste mensen staan hier niet bij stil, maar dat vinden katten niet prettig. Evenmin eten en drinken ze, net als ons, ook niet graag op het toilet dus de kattenbak moet op ruime afstand staan. Leg wat leuke speeltjes neer, zorg dat ramen en deuren gesloten zijn en controleer of er geen voorwerpen zijn waar de kat zich in kan verstoppen die potentieel gevaarlijk zijn. Laat de kat de kamer rustig onderzoeken. Als de kat zich een beetje op zijn gemak voelt, kunt u proberen of hij wil spelen. Wanneer hij nog een beetje bang is, forceer dan niets. Ga dan geregeld in de kamer zitten zonder aandacht aan de kat te schenken, zodat de kat went aan uw aanwezigheid. U kunt bijvoorbeeld rustig een tijdschrift of boek lezen. Merkt u dat de kat wat rustiger is, praat dan geregeld tegen de kat en als hij wat meer durft, kunt u eventueel proberen of hij een klein beetje voer uit uw hand wil eten.

Wanneer de kat goed aan u gewend is en zich op zijn gemak voelt, kunt u hem voorzichtig de rest van het huis gaan laten verkennen. Zorg wel dat hij altijd terug naar zijn kamer kan als hij het te spannend vindt worden. Wanneer uw nieuwe kat nog een kitten is, houdt er dan rekening mee dat het huis voor een kitten heel groot is en dat de kattenbak al gauw moeilijk te vinden kan zijn. Plaats daarom extra kattenbakken, zodat ongelukjes voorkomen worden. 

Introductie kat

Indien u nog andere huisdieren heeft, is het belangrijk om te zorgen dat de introductie hiermee goed verloopt. Heeft u al een kat dan wilt u tenslotte niets liever dan dat uw kat en de nieuwe kat goed met elkaar overweg kunnen. In dit geval is het verstandig de nieuwe kat nog op zijn kamer te houden. Het is voor uw kat namelijk een hele verandering. Hij moet gaan accepteren dat er een nieuwe kat zijn territorium is binnengedrongen en dat valt niet altijd mee! U kunt daarom het beste de katten langzaam aan elkaar gaan introduceren. Als de introductie te snel gaat en uitloopt op agressie en/of angst, kan het erg moeilijk worden om de relatie tussen de katten nog goed te krijgen. De eerste indruk is dus erg belangrijk!

Om concurrentie en spanningen onderling te voorkomen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat er voor elke kat voldoende voorzieningen zijn. Zorg voor genoeg mandjes, voer- en waterbakjes, krabpalen, speeltjes en kattenbakken en zet deze op verschillende plekken in huis. Katten vinden het fijn als ze plekjes hebben waar ze zich even terug kunnen trekken. U kunt de leefruimte vergroten voor katten door ook in de hoogte plekjes te creëren. Hoe meer ruimte en voorzieningen voor de kat hoe minder de kans op stress onderling. Voor kattenbakken is de vuistregel 1 bak per kat + 1 extra bak zeer aan te raden. Zet de kattenbakken niet allemaal netjes op een rij in een ruimte, maar zorg dat ze verspreidt door het huis staan. Sommige katten kunnen de bakken gaan “beheren” en jagen dan de andere kat van de bak. Ook kan het zijn dat de kat door alleen al te kijken naar de andere kat ervoor zorgt dat deze niet meer op de bak durft. Zet de bakken op plekken waar het rustig is en niet op een looproute. Overigens geven de meeste katten de voorkeur aan een open kattenbak. De kap die over de bak zit, is eigenlijk vooral voor ons mensen, omdat wij de geur die van de bak af komt niet erg fijn vinden. Maar voor de kat is het niet erg prettig, de lucht van ontlasting en urine blijft in de kattenbak hangen en katten ruiken veel beter dan mensen. Daarbij vinden ze het ook prettig om te kunnen zien of er iemand aankomt. 

Aangezien geur een van de belangrijkste onderdelen van een kat is als het om communicatie gaat, is het belangrijk om uw kat en de nieuwe kat eerst aan elkaars geurtjes te laten wennen. Wrijf vanaf de tweede dag iedere dag over beide katten, elk met een aparte handdoek en leg deze dan in de kamer van de andere kat. Zo kunnen de katten alvast op een rustige, veilige manier aan elkaar wennen zonder dat ze elkaar al hoeven te zien. U kunt de verschillende geurtjes ook door het huis verspreiden door met de doeken op kattenhoogte over uw meubels en muren te wrijven. Doe dit een paar dagen. Als beide katten niet van slag zijn (geen gegrom, blazen e.d.), kunt u verder met de volgende stap. Is dit nog niet het geval, ga dan door tot beide katten op hun gemak zijn.

Houd vervolgens de deur van het kamertje op een kleine kier, zodat de katten elkaar kunnen zien, maar niet door de kier heen kunnen glippen. Geef ze op ruime afstand iets heel lekkers in elkaars aanwezigheid, zodat dit een positieve ervaring is. Zijn de katten rustig, dan kan de nieuwe kat een paar minuten uit het kamertje gelaten worden bij uw eigen kat. Die tijd kan elke dag verlengd worden. Geef ze steeds eten in elkaars aanwezigheid en schuif elke dag de etensbakjes wat dichter bij elkaar. Als het niet helemaal goed gaat, doe dan een paar stappen terug en bouw het weer langzaam op. Wees vooral geduldig en  vergeet niet om uw aandacht goed te verdelen over beide katten. Afhankelijk van hun persoonlijkheden kan de introductie een paar dagen tot een paar weken duren, soms zelfs nog langer. Wees daarom geduldig, dan heeft u de beste kans van slagen! 

Introductie hond

Wanneer u een hond heeft, is het van belang om ontmoetingen tussen de hond en de nieuwe kat altijd onder toezicht te laten gebeuren en altijd binnenshuis. Begin ook deze introductie pas na een paar dagen en als de kat zich op zijn gemak voelt. Houdt tot die tijd hond en kat apart. Ook in dit geval kunt u met een doekje geurtjes van de hond en kat bij elkaar overbrengen, zodat ze alvast aan elkaars aanwezigheid kunnen wennen zonder al met elkaar geconfronteerd te worden. Als dit goed gaat en de kat niet (meer) gestrest raakt van het geurtje van de hond, haal de hond dan uit de woonkamer en zet deze even ergens apart. Laat de kat los in de kamer en laat hem rustig rondkijken. Breng de kat daarna terug naar zijn kamer en laat de hond weer in de woonkamer. Als u dit een paar dagen herhaald heeft en de kat voelt zich op zijn gemak in de woonkamer, dan kunt u verder met de volgende stap.

 

Als u gaat beginnen, zorg dan dat u de hond van te voren goed moe heeft gemaakt door een flinke wandeling of door met hem te spelen. Introduceer hond en kat op een moment dat zowel u als de hond ontspannen zijn. Als u nerveus bent, zullen dieren dat zeker merken. Als u de hond aan de riem heeft, zorg er dan voor dat er geen spanning op staat en dat de lijn dus slap hangt. Breng de kat in zijn vervoersmand met zijn vertrouwde geurtje daarin naar de woonkamer en zet deze op een tafel. Dit is wat minder bedreigend voor de kat dan op de grond. Houdt de mand gesloten. Kijk wat de reactie van uw hond is. Gedraagt hij zich goed en blaft, gromt of fixeert hij niet, laat hem dan doorgaan met contact maken. Als de hond weer bij u komt en op zijn minst 10 seconden bij u blijft en rustig is, beloont u hem dan met wat lekkers.

Als ook de kat ontspannen is, zet u vervolgens de kat in de reismand rustig op de grond. Bekijk weer wat de reactie van de hond en van de kat is. Als beide rustig zijn, geef dan de hond de mogelijkheid om te kijken en te snuffelen. Bij fout gedrag negeert u de hond en wacht u met wat lekkers geven tot hij weer rustig is en geen aandacht meer heeft voor de kat.

Probeer gedurende dit alles zo min mogelijk tegen uw hond te praten, raak hem niet aan en straf hem niet. Als u dit namelijk zonder dat u het weet op een verkeerd moment doet, kunt u de hond zonder dat u het wilt mogelijk belonen/aandacht geven voor verkeerd gedrag of ervoor zorgen dat hij nog meer opgewonden raakt doordat u zijn interesse versterkt of zijn jachtinstinct aanmoedigt. Mocht het nodig zijn kunt u natuurlijk wel de hond een commando geven zoals bijvoorbeeld zit of af. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de hond een half uur tegen de kat staat te blaffen terwijl u hem al die tijd negeert. Dat wordt dan een negatieve ervaring voor de kat, hetgeen de introductie alleen maar moeilijker al maken.

Wanneer alles goed gaat, kunt u voorzichtig proberen het deurtje van de mand open te zetten. Laat de kat ongeveer 10 minuten de kamer verkennen. Zorg dat er altijd een vluchtroute voor de kat is en houdt de deur van de woonkamer open.  De hond is nog steeds aangelijnd. Beloon hem als hij niet op de kat let en negeer hem als hij fixeert.

Zet na 10 minuten de kat weer uit de woonkamer en ga met de hond de tuin in om te spelen of wandel nog een stukje met hem. Herhaal deze stap een paar keer per dag  voor ongeveer een week. Als beide dieren ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid kunt u langzaam de tijd steeds wat verlengen en de reismand achterwege laten.

Ga er trouwens nooit vanuit dat als uw hond al eens heeft samengeleefd met een kat, het met elke volgende nieuwe kat automatisch goed zal gaan. Bedenkt u zich maar dat als u altijd met iemand heeft samengeleefd en er staat in de plaats van diegene opeens een vreemde voor uw deur, u deze ook niet automatisch met open armen ontvangt en zomaar binnen laat.  

Introductie kinderen

Kinderen kunnen heel veel plezier aan een huisdier beleven. Het is uw taak om er voor te zorgen dat ze goed met elkaar overweg kunnen. In hun enthousiasme kunnen kinderen door te druk te zijn of te snel teveel te willen van de kat de kat angstig of nerveus maken. Vraag daarom aan uw kinderen om te gaan zitten en rustig te blijven. Leg hen ook uit waarom u bepaalde dingen van ze vraagt. Laat ze de kat in eerste instantie negeren, hoe moeilijk dat misschien ook is. Daarna laat u de kinderen hun ogen half dicht knijpen en voorzichtig een beetje knipperen naar de kat. Leg uit dat de kat zo weet dat de kinderen het goed bedoelen en geen bedreiging zijn voor hem. De kinderen kunnen, als de kat op zijn gemak is, hem voorzichtig wat lekkers aanbieden of proberen of de kat wil spelen (zorg dat ze weten dat ze de kat niet met hun handjes laat spelen!). Als alles goed gaat, kunnen ze de kat zachtjes aaien. Bouw de tijd dat ze de kat aaien langzaam op. Als de kat wegrent of erg angstig wordt, stop de introductie dan en probeer het later opnieuw. Wacht dan nog even met fysiek contact, laat de kat eerst wennen aan hun aanwezigheid.  

Voor alle introducties geldt: wees geduldig en zorg voor een ontspannen sfeer. Lukt het niet, blijf rustig en schakel professionele hulp in. Maar vergeet bovenal niet te genieten van uw dieren!

Hulpmiddelen

Mocht u verwachten dat de introductie van het kitten stress bij de reeds aanwezige bewoners van het huis gaat opleveren, zijn er middelen om de introductie te begeleiden.

Bach Rescue Remedie

De inwendige middelen

Bach bloesem therapie: Rescue Remedy. Geschikt voor zowel u als uw huisdieren. Bach Rescue Remedie is bedoeld om te gebruiken bij plotselinge schrik/angst, bij emotionele en/of fysieke stress (ongeval, vechtpartij). Verkrijgbaar bij de apotheek of bij reformwinkels.

Puur Nervositeit: voor zowel hond als kat. Puur Nervositeit werkt kalmerend zonder het dier te versuffen. Dit middel kan goed worden ingezet bij dieren die van nature nerveus zijn en heftig op prikkels reageren. 

De uitwendige middelen

Sire No StressTevreden katten strijken feromonen aan de zaken in hun omgeving. Dit zijn stofjes die in de klieren in hun kopje worden geproduceerd. De geur werkt geruststellend op andere katten en is een oplossing voor vechtende of plassende katten.
Inmiddels zijn er chemische substituten voor deze feromonen in de handel verkrijgbaar, als spray en als verdamper. Zoals
No Stress van Sire, of Feliway. Verkrijgbaar als spray, of als verdamper die je in het stopcontact steekt (zie afbeelding).

 

 

Kattengedragstherapeut Ginny van Montfort 
www.kattengedragstherapeute.nl

 

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer