U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

 

 Het houden van
dekkaters, (fok) poezen en kittens

 

Klik op het onderwerp waar u meer over wil lezen.

1. Dekkater 

1.1 Gezondheid
1.2 Omgeving
1.3 Kattentoilet
1.4 Veilige uitloop naar buiten
1.5 Houdt u cattery gesloten
1.6 Een dekkater kiezen
1.7 Zorgen voor…

2. (fok) Poezen.

2.1. Het eerste wat u zich moet afvragen is:
2.2. Er komt veel bij kijken
2.3. Het houden van poezen
2.4. Zorgen voor…
2.5. Kattenbakken
2.6. Houdt uw cattery gesloten
2.7. De omgeving
2.8. Veilige uitloop naar buiten

3. Het houden van kittens

3.1. En dan…
3.2. Wat hebt u nodig
3.3. Als ze vier weken oud zijn
3.4. Om te voorkomt u dat de kittens 'angsthazen' worden
3.5. Een goede fokker…
3.6. Wordt er een kitten verkocht voor de fok
3.7. Microchip
3.8. Om onnodige risico's te vermijden
3.9. De omgeving
3.10. Veilige uitloop naar buiten

1. Dekkater

Het eerste wat u zich moet afvragen is!!

Het houden van een dekkater, het fokken en houden van raskatten kost veel geld, heeft u hiervoor voldoende financiŽle ruimte? Het inrichten van speciale ruimtes (dekkaterverblijf, buitenren, quarantaineverblijf etc.) en allerlei voorzieningen (het veilig maken van tuin of balkon), de aanschaf van allerlei zaken zoals klimbomen, kattenbakken, speelgoed, e.d. brengen hoge kosten met zich mee.

Ook de dagelijkse verzorging van uw kater en poezen kost geld; voeding, kattengrind etc. Gaat u uitdekkingen geven dan kan uw kater het risico lopen op verschillende ziektes. Het is belangrijk te testen op bloedgroep, FIV en FeLV (aids, leukemie), HCM en PKD te testen. Er zijn diverse radiologen in het land waar u hiervoor terecht kunt.
Dit geld niet alleen voor dit ras, maar deze testen zijn ook belangrijk bij vele andere soorten raskatten.  

Ook dit is een reden om u niet te veel door uw enthousiasme te laten meeslepen en niet meer dekkaters en /of poezen te nemen dan u zich financieel kan veroorloven.

U moet zich afvragen of u genoeg tijd heeft want de kater maar ook een poes mag elke dag niet te lang zonder gezelschap gehouden worden. Dit kan als gevolg hebben dat de kater en of poes zich eenzaam gaat voelen en dit kan allerlei vervelende consequenties hebben.

Als u niet over de juiste financiŽn beschikt, begin hier dan niet aan, want dan kunt u niet de juiste zorg en middelen bieden die ze nodig hebben!

Wij gaan ervan uit!!

Dat u zich eerst verdiept heeft in het ras en zich ingelezen heeft in alles wat met het ras, dekkater en poezen te maken heeft, voordat u aan een dekkater begint. Al deze informatie kunt u vinden op onze website.

Er komt veel meer bij kijken dan de meeste denken.

U zult niet de eerste zijn die de fout in gaat doordat hij zich er niet in heeft verdiept en of bij de verkeerde fokker een kater of poes heeft gekocht. En u opzadelt met een dekkater of een fokpoes dat niet geschrikt is voor de fok. En daardoor er bij u van alles mis gaat. Of nog erger uw kater dekt niet, of er allerlei complicaties bij de zwangerschap en of bevalling van uw poes komen. Of nog erger uw poes wordt niet zwanger.

Een stukje over de vermeerderaars?

Die haalt het maximum aantal nesten uit zijn poes (3 nesten in de 2 jaar) en hecht meer waarde aan de verkoop dan aan het ras. Ze handhaven de minimum regels van de vereniging. Verkopen hun kittens zonder garantie contract.

Je ziet bij bepaalde fokkers als hun fokpoes of dekkater tegen valt om wat voor reden dan ook, hij er gauw nog het maximum eruit wil halen, en dan heel makkelijk afstaand doen van deze dieren.

Laat vaak hun fokpoes en of hun dekkater niet testen op HCM, PKD, maar juist weer wel op FIV en FeLV terwijl dat niet het belangrijkste is maar het goedkoopste voordat zij aan een nestje beginnen.

Hij is niet kritisch naar waar zijn nageslacht naar toe gaat. Hij stelt zijn katers zeer graag ter beschikking aan poezen dames en is hierin ook niet erg selectief. Het ziet er naar uit dat geld hier een belangrijke rol speelt.

1.1 Gezondheid

Zo staat er in de gezondheids - en welzijnswet voor dieren:

Zo mag men een dier geen onnodig letsel veroorzaken, niet de nodige verzorging onthouden en is een ieder volgens de wet zelfs verplicht hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. 

Wanneer men teveel katten in een te kleine woning of ruimte houdt, leidt dit onherroepelijk tot stress en dit leidt weer tot verminderde weerstand en agressie die op hun beurt weer leiden tot ziektes en verwondingen.

Het is verstandig om het een en ander op medische gebied te weten, en blijft zich daar ook in verdiepen.

Het is belangrijk dat je een goed gevoel bij je dierenarts hebt, en vraag elke keer weer van alles aan je dierenarts. Zo leer je en blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen over van alles. Op wat er op dat moment weer speelt onder de dieren. Zo komt bijvoorbeeld FIP steeds meer en meer voor bij jonge katten.

De fokker kijkt kritisch naar zijn eigen dieren en laat ze testen op erfelijke afwijkingen zoals HCM en PKD. En gaat u met uw poes op uitdekking of geeft uw dekkater een uitdekking dan worden de katten ook getest op FIV en FeLV.

De fokker neemt de consequenties die daarbij horen en zet die om in daden door de katten te testen.

Je geeft lichamelijke en geestelijke verzorging aan je katten, een dagelijkse controle van alle katten om te zien of zij gezond zijn.

Ook de kat zelf kan vies zijn door bijvoorbeeld ontlasting in de vacht. Controleer dagelijks de vacht en huid van alle katten op vuil, klitten, parasieten (vlooien, teken e.d.), wondjes en bultjes. Verzorg ze en maak ze schoon als u merkt dat dit nodig is. Hou alle katten vrij van parasieten, uw dierenarts verkoopt veilige middeltjes ter bestrijding hiervan en kan u goed adviseren.

Controleer dagelijks of al uw katten gezond zijn; zijn ze levendig, eten ze goed, gaan ze normaal naar de bak (dus geen diarree of constipatie enz.), zijn hun ogen schoon en staan ze helder, niesen of hoesten ze niet.

Ondergezondheid verstaan wij de conditie, de fitheid, het plezier (de wil om te leven) het ontbreken van parasieten, virussen, schimmels, wormen, diarree, ziektes, erfelijke of besmettelijk en de weerstand daartegen.

1.2. De omgeving.

Doordat uw katten vrij in huis lopen, betekent dit dat u uw huis hierop moet inrichten. Dus geen kamerbreed tapijt maar een glad vloeroppervlak dat goed schoon te houden is. Maar ook muren en meubels die goed te reinigen zijn. Schaf tevens gordijnen aan die makkelijk te wassen zijn.

Ook kattenmandjes en klimbomen moeten eenvoudig te reinigen zijn. Dagelijks de hele leefomgeving van uw katten reinigen door goed te stofzuigen en te boenen. Ook het gereedschap waarmee u alles schoonmaakt, dient schoon te zijn. Het schoonmaken kan gebeuren met normale huishoudelijke reinigingsmiddelen; met een heet sopje komt u een heel eind. Dweil soms eens met detol om de eventuele bacteriŽn te doden. Maar kijk uit met detol, kittens kunnen er benauwd van krijgen. 

Hygiene (o.a. regelmatige controle, schoonhouden, verversing en opruiming) zijn uitermate belangrijk om besmetting van ziekteverwekkers te voorkomen.

Ook het vermijden van overbevolking hoort bij de hygiŽne. Wanneer groepen katten in dichtbevolkte situaties worden gehuisvest, zoals in catteries en dekkater verblijven kunnen deze eerder problemen zoals diarree en ziektes veroorzaken.

1.3. Kattentoilet

Om te voorkomen dat uw katten onzindelijk gedrag kunnen gaan vertonen, is het belangrijk dat u zoveel kattentoiletten neerzet als het aantal katten dat u hebt en 1 extra. Dus hebt u 2 katten, plaatst u dan 3 bakken. Katten hebben namelijk de natuurlijke behoefte om zich op een andere plek te ontlasten dan waar ze urineren. Er zijn veel verschillende soorten kattenbakken, met deksels of filters etc. Het maakt niet zoveel uit wat voor kattenbak de kat krijgt, als hij zich er maar plezierig bij voelt. De kattenbak moet altijd makkelijk bereikbaar zijn, schoon zijn, en ook op een rustig plekje staan.

De bak moet dagelijks schoongemaakt te worden omdat een kat heel hygiŽnisch is en hij anders een afkeer kan krijgen van de kattenbak.

Maak er een gewoonte van de kattenbak elke dag leeg te scheppen en 1x per week schoon te maken met chloor. Indien de kattenbakken een kap hebben, ook die regelmatig reinigen.

1.4. Veilige uitloop naar buiten

Katten kunnen prima binnen gehouden worden mits ze de ruimte krijgen waar ze kunnen spelen, klimmen en springen. Een rondom afgesloten (dus ook gedeeltelijk overdekte) buiten ren is erg fijn voor katten. Katten liggen graag in het zonnetje.

Hieraan kunt u makkelijk voldoen indien u een tuin of balkon heeft. Hebt u dat niet, zorg dan in ieder geval voor frisse lucht in huis door regelmatig te ventileren en door het plaatsen van kat- veilige horren in de ramen en brede vensterbanken op de zonkant van uw woning. Op die manier kunnen uw katten toch profiteren van frisse lucht en zon.

Dat uw kat niet vrij buiten laat los lopen, omdat dit veel risico’s met zich mee brengt. Besmettingen met ziektes en/ of parasieten door contact met andere katten, kans op vergiftiging en lichamelijk letsel, het verkeer. 

De dekkater en of poes zijn in het bezit van geldige vaccinaties.
Krijgen hun jaarlijkse entingen.
Worden minimaal 4x per jaar
Ontwormd  

1.5. Houdt u cattery gesloten.

Om infectie en stress tegen te gaan is het verstandig zo min mogelijk nieuwe katten in uw Kattenbestand op te nemen. Een nieuwe kat brengt andere microben met zich mee dan er in uw cattery aanwezig zijn. Elke cattery heeft zo zijn eigen microben flora waartegen de eigen katten resistent zijn. Andere microben kunnen voor grote gezondheidsproblemen zorgen, bij al uw katten maar met name bij kittens.

Tevens kan de nieuwe kat bijvoorbeeld schimmel, katten aids, leukemie, FIP etc. hebben of drager en uitscheider zijn van niesziekte e.d. De nieuwe kat verstoort ook de sociale rangorde binnen de kattengroep en kan dus voor veel stress zorgen en stress kan weer leiden tot vechten en ziekte. Introduceer dus slechts zeer zelden een kat en dan alleen een die onontbeerlijk is voor uw fokprogramma. Ook het tentoonstellen van uw katten brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Show dus ook hier weer niet te veel en zeker niet te snel achter elkaar showen.

De fokker werkt met een verkoopcontracten naar anderen. 

1.6. Een dekkater kiezen

Zoek een kater waarvan de ouders niet extreem veelvuldig zijn gebruikt, dat wil zeggen dat er heel veel van hun lijnen hier voorkomen, bijvoorbeeld een 2 jarige kater of poes die al 50 nakomelingen op zijn hun naam hebben staan waarvan er 80 procent in Nederland (en buurlanden) voor de fok aanwezig zijn, voegt vaak niets meer toe aan je fokplannen. Hoe meer nakomelingen er zijn des te minder aantrekkelijk is de stamboom van zo’n kat. Er is een groot verschil tussen het vermenigvuldigen van het ras en iets toevoegen aan het ras! Vraag om zijn stamboom zodat u kunt zien wie de ouders en voorouders zijn en of er inteelt in voor komt. Maak duidelijke afspraken en zet die op papier, zodat u later niet voor een verrassing komt te staan.

Het is niet gemakkelijk een niet gecastreerde kater binnenshuis en in een groep te houden. De meeste dekkaters zijn, zoals de meeste kittens, geboren en opgegroeid in een huiselijke omgeving. Dat maakt ze tot o.a. zeer sociale dieren.

Als je van dit standpunt uitgaat, zou je denken dat bij fokkers de kater(s) een onderdeel uitmaken van het dagelijks huiselijk verkeer, aangezien op die manier de hobby is ontstaan. Dit is echter niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld in het geval van open kater(s), die kun je niet altijd in je huis laten loslopen. De kans op een ongeplande dekking en het mogelijke sproeien is dan erg groot.

Des te zieliger het is voor de kater(s) om daarna alleen opgesloten te worden.

Dus zullen de meeste fokkers hun kater(s) in een katerverblijf huisvesten.

Wanneer u meerdere katers wilt gaan houden moet u hier echter wel de ruimte voor hebben want te kleine woning of ruimte houdt, dan leidt dit onherroepelijk tot stress en dit leidt weer tot verminderde weerstand en agressie die op hun beurt weer leiden tot ziektes en verwondingen.

Uiteraard zijn er ook fokkers die hun dekkater(s) (een gedeelte van de dag) vrij laten rondlopen, afgezonderd van de poezen, al dan niet met een "sproeibroekje" aan. Hierdoor krijgt de kater meer aandacht. Tevens wordt aan zijn behoefte van bewegingsvrijheid tegemoet gekomen.  

Ook het geestelijk welzijn van de kater mag niet vergeten worden. Dagelijks dient u per kat enige tijd te besteden aan het aaien en spelen met het dier. Het is zeer belangrijk dat u het leven van uw kater zo aangenaam mogelijk maakt, dit voorkomt stress en veel gedragsproblemen. 

Het is logisch dat u ook uw dekkater enkel en alleen hoogwaardige voeding behoort te geven voor een goede conditie.  

Indien u een dekkater heeft, dan zal deze op een juiste wijze gehuisvest dienen te worden 

1.7. Zij hebben en zorgen er voor

Dat de ruimte van een kater minimaal 6m2 in oppervlakte en 2 meter hoog zijn. Belangrijk is dat de kater voldoende bewegingsvrijheid heeft en de dekruimte moet ook een vluchtmogelijkheid bieden.

Dat de ruimte daglicht en frissen lucht moet toelaten, bij voorkeur met mogelijkheden voor de kat om naar buiten te kijken en in de zon te zitten.

Goede ventilatie, verwarmt en tochtvrij.

Dat alles gemakkelijk te reinigen (geen vaste vloerbedekking, ed)

Ontsmetten de ruimte minimaal 1 maal per week. 

Hebben een buitenverblijf (ren), tenzij niet mogelijk.

Dat er in de ruimte moet vers water en voer aanwezig zijn, net als attributen om verveling tegen te gaan, zoals een krab-, klimpaal, speelgoed en een mandje.

Zo krijgen ze ook gevarieerd en hoogwaardig eten.

Zorgt er voor dat er voldoende kattenbakken zijn, zoveel kattentoiletten neerzet als het aantal katten dat u hebt en 1 extra. Dus hebt u 2 katten, plaatst u dan 3 bakken.

Hebben een quarantaine ruimte soms is het noodzakelijk om nieuwe katten er in onder te brengen of om zieke dieren tijdelijk te isoleren

Dat hij tijdig de juiste medische zorg krijgt.

Geregeld menselijk gezelschap en als mogelijk dierlijk gezelschap

De dekkater eigenaar (fokker) werkt met een dekcontract naar anderen toe.

Laat zijn dekkater alleen poezen dekken die getest zijn op FIV en FeLV, maar ons advies is ook op HCM en PKD.

2. (fok) Poezen.

2.1 Het eerste wat u zich moet afvragen is:

Het fokken en houden van raskatten kost u veel geld, heeft u hiervoor voldoende financiŽle ruimte? Het inrichten van speciale ruimtes (dekkaterverblijf, quarantaineverblijf etc.) en allerlei voorzieningen (het veilig maken van tuin of balkon), de aanschaf van allerlei zaken zoals klimbomen, kattenbakken, speelgoed, kittenkooi e.d. brengen hoge kosten met zich mee.

Ook de dagelijkse verzorging van uw katten kost geld; voeding, kattengrit enz. Tegenslag zoals schimmel of een ernstige infectie van bijvoorbeeld niesziekte zullen u handen vol geld kosten om van al de zorgen en het werk maar te zwijgen. Naast het testen op aids, leukemie en de bloedgroep.

De eventuele extra kosten van de dierenarts bij de zwangerschap, de bevalling (b.v. een keizersnee) en als er ergens problemen zijn met de kittens.

De inentingen, de wormenkuren, het voer van zowel de zwangere poes als later de kittens, kittenmelk, extra speelgoed, chippen en registreren, aanschaf stambomen. Eventuele kosten van kittenbemiddeling, advertentie.

Belangrijk is ook uw katten op FIV, FeLV, HCM en PKD te testen. Er zijn diverse radiologen in het land waar u hiervoor terecht kunt. Ook dit is een reden om u niet te veel door uw enthousiasme te laten meeslepen en niet meer katten te nemen dan u zich financieel kan veroorloven.
Dit geld niet alleen voor dit ras, maar deze testen zijn ook belangrijk bij vele andere soorten raskatten.  

Als u niet over de juiste financiŽn beschikt, wilt u er dan wel aan beginnen?

2.2. Er komt veel bij kijken.

Er komt veel meer bij kijken dan de meeste beginnende fokkers denken.

U zult niet de eerste zijn die al gelijk de fout in gaat doordat hij zich er niet in heeft verdiept en of bij de verkeerde fokker een poes heeft gekocht. En u opzadelt met een fokdier dat niet geschrikt is voor de fok. En daardoor er bij u van alles mis gaat met de zwangerschap en of bevalling. Of nog erger uw poes word niet zwanger. 

Wij gaan ervan uit dat u zich eerst verdiept heeft in het ras en zich ingelezen in alles wat met het ras, poezen, dekkater en kittens, te maken heeft, voordat u kittens verwacht. Al deze informatie kunt u vinden op deze website.

Als u geen dekkater heeft zoek dan ook een dekkater die getest is op HCM, PKD, FIV en FeLV. Bekijk de testrapporten en bekijk de datum. Als u die kater ook gaat gebruiken is het gebruikelijk dat u kopieŽn van deze rapporten mee naar huis krijgt.

Zoek een kater die niet veel gebruikt is, dat wil zeggen dat er wel heel veel van zijn lijnen hier voorkomen, bv.. een 2 jarige kater die al 50 nakomelingen op zijn naam heeft staan waarvan er 80 procent in Nederland (en buurlanden) voor de fok aanwezig zijn, voegt vaak niets meer toe aan je fokplannen. Hoe meer nakomelingen er zijn des te minder aantrekkelijk is de stamboom van zo’n kat.

Er is een groot verschil tussen het vermenigvuldigen van het ras
en iets toevoegen aan het ras!

Vraag om zijn stamboom zodat u kunt zien wie de ouders en voorouders zijn en of er inteelt in voor komt. Maak duidelijke afspraken en zet die op papier, zodat u later niet voor een verrassing komt te staan. Pawpeds kunt je daarbij ondersteunen.

Vaak is het zo dat een fokker zeer zuinig is op de kater en deze niet klakkeloos aan zal bieden ter dekkingen. In dit geval is het dus aan u om de eigenaar van een kater ervan te overtuigen dat u op uitdekking mag komen.

U zult niet de eerste zijn die al gelijk de fout in gaat doordat u een verkeerde dekkater heeft uit gezocht. De ervaring is dat er een kans bestaat u uw kittens hierdoor veel later en moeilijker verkoopt.

Weet ook zeker dat de bloedgroep van uw poes het zelfde is als uw dekkater, want als dat niet zo is heeft dat grote gevolgen. U kunt hierover lezen op deze pagina klik hier

2.3. Het houden van poezen

Wanneer men teveel katten in een te kleine woning of ruimte houdt, dan leidt dit onherroepelijk tot stress en dit leidt weer tot verminderde weerstand en agressie die op hun beurt weer leiden tot ziektes en verwondingen.

Geeft lichamelijke en geestelijke verzorging aan hun katten, een dagelijkse controle van alle katten om te zien of zij gezond zijn. Ook de kat zelf kan vies zijn door bijvoorbeeld ontlasting in de vacht. Controleer dagelijks de vacht en huid van alle katten op vuil, klitten, parasieten (vlooien, teken e.d.), wondjes en bultjes. Verzorg en maak ze schoon als u merkt dat dit nodig is. Hou alle katten vrij van parasieten, uw dierenarts verkoopt veilige middeltjes ter bestrijding hiervan en kan u goed adviseren.

Controleer dagelijks of al uw katten gezond zijn; zijn ze levendig, eten ze goed, gaan ze normaal naar de bak (dus geen diarree of constipatie enz.), zijn hun ogen schoon en staan ze helder, niesen of hoesten ze niet.

Onder gezondheid verstaan wij de conditie, de fitheid, het plezier (de wil om te leven) het ontbreken van parasieten, virussen, schimmels, wormen, diarree, ziektes, erfelijke of besmettelijk en de weerstand daartegen, in het bezit zijn van geldige vaccinaties, die jaarlijks worden herhaald. Een goede fokker ontwormt volwassen katten minimaal 4x per jaar.

Hygiene (o.a. regelmatige controle, verschoning, verversing en opruiming) zijn uitermate belangrijk om besmetting van ziekteverwekkers te voorkomen. Ook het vermijden van overbevolking hoort bij de hygiŽne.

Dat uw kat niet vrij buiten laat los lopen, omdat dit veel risico’s met zich mee brengt.
Besmettingen met ziektes en/ of parasieten door contact met andere katten, kans op vergiftiging en lichamelijk letsel, het verkeer.

Het is logisch dat uw poes enkel en alleen hoogwaardig voer krijgt om te zorgen voor een goede conditie.

Een goede fokker werkt met een verkoopcontracten naar anderen.

2.4. Zij hebben en zorgen voor

Ruimte om katten te kunnen huisvesten.

Een quarantaine ruimte. De ruimte moet daglicht toelaten, bij voorkeur met mogelijkheden voor de kat om naar buiten te kijken en in de zon te zitten. Een quarantaine ruimte is soms noodzakelijk om nieuwe katten in onder te brengen of om zieke dieren tijdelijk te isoleren.

Zorgt er voor dat er voldoende kattenbakken zijn.

Zo krijgen ze ook gevarieerd en hoogwaardig eten.

Beschikken hebben tot water en voer.

Attributen om verveling tegen te gaan, zoals een krab/klimpaal en speelgoed en een mandje.

Mag niet te lang gezelschap (menselijk of dierlijk) onthouden worden.

Een buitenverblijf (ren).

Een werpkist/kooi om de net geboren kittens veilig te huisvesten voor de eerst tijd, maar ook weer niet te lang.

Dat zij tijdig de juiste medische zorg krijgen

2.5. Kattenbakken.

Maak minstens een keer per week alle kattenbakken goed schoon met heet water en chloor. Dit doodt de meeste bacteriŽn Indien de kattenbakken een kap hebben, ook die regelmatig reinigen. Zorg er voor dat u voldoende kattenbakken heeft.

2.6. Houdt uw cattery gesloten.

Om infectie en stress tegen te gaan is het verstandig zo min mogelijk nieuwe katten in uw Kattenbestand op te nemen. Een nieuwe kat brengt andere microben met zich mee dan er in uw cattery aanwezig zijn. Elke cattery heeft zo zijn eigen microben flora waartegen de eigen katten resistent zijn. Andere microben kunnen voor grote gezondheidsproblemen zorgen, bij al uw katten maar met name bij kittens.

Tevens kan de nieuwe kat bijvoorbeeld schimmel, katten aids, leukemie, FIP etc. hebben of drager en uitscheider zijn van niesziekte e.d. De nieuwe kat verstoort ook de sociale rangorde binnen de kattengroep en kan dus voor veel stress zorgen en stress kan weer leiden tot vechten en ziekte. Introduceer dus slechts zeer zelden een kat en dan alleen een die onontbeerlijk is voor uw fokprogramma. Ook het tentoonstellen van uw katten brengt gezondheidsrisico's met zich mee dus ook hier weer niet te veel en zeker niet te snel achter elkaar showen.

2.7. De omgeving.

Doordat uw katten vrij in huis lopen, betekent dit dat u uw huis hierop moet inrichten. Dus geen kamerbreed tapijt maar een glad vloeroppervlak dat goed schoon te houden is. Maar ook muren en meubels die goed te reinigen zijn. Schaf tevens gordijnen aan die makkelijk te wassen zijn.

Ook kattenmandjes en klimbomen moeten eenvoudig te reinigen zijn. Dagelijks de hele leefomgeving van uw katten reinigen door goed te stofzuigen en te boenen. Ook het gereedschap waarmee u alles schoonmaakt, dient schoon te zijn.

2.8. Veilige uitloop naar buiten

Hieraan kunt u makkelijk voldoen indien u een tuin of balkon heeft. Heeft u dat niet, zorg dan in ieder geval voor frisse lucht in huis door regelmatig te ventileren en door het plaatsen van kat- veilige horren in de ramen en brede vensterbanken op de zonkant van uw woning. Op die manier kunnen uw katten toch profiteren van frisse lucht en zon

3. Het houden van kittens

3.1. En dan…

Als je een goede poes en kater hebt uitgezocht en naar behoren getest hebt dan is ťťn van de allerbelangrijkste zaken waar je op moet letten wanneer je een nestje wilt gaan fokken met je poes, dat de directe omgeving van de poes zo min mogelijk stressvolle situaties bevat. De poes, met name haar gezondheid en die van haar kleintjes, zijn hier gevoelig voor.

Stress kan de aanleiding zijn voor de specifieke stress gerelateerde ziektes. (FIP). is berucht, zie ook het artikel op onze gezondheidspagina) maar ook de meer "gewone" zaken zoals het in de steek laten van de kittens of te weinig melk geven, hebben heel vaak te maken met stress bij de poes. Ook kan het gebeuren dat moederpoes geen andere katten bij haar kittens kan verdragen met soms onderlinge gevechten tot gevolg, dit komt vaak voort uit te veel stress in de kattengroep en de stress raakt zo in een vicieuze cirkel. Het plassen op ongewenste plaatsen is vaak ook een uiting van diepgewortelde stress bij een wanhopige kat.

De planning van je nestje moet natuurlijk ook niet samenvallen met een grote stressvolle gebeurtenis zoals de geboorte van een baby, verandering van werk of een verhuizing, om maar even wat te noemen. Zelf kun je hier nog veel meer denkbare situaties invullen.

De gelegenheid om te kunnen fokken is ook nog heel belangrijk. Een tŤ druk spanningsvol huishouden of een baan die erg veel tijd vergt, zijn meestal geen dingen die samen gaan met een stressloos nestje kittentjes. Plan een nestje dus zorgvuldig.

De kittentjes verdienen een goede start met de allerbeste zorg, ook van jou en de rest van je gezin. Ook moet je, je afvragen of een nestje op een zolderkamertje wel ideaal is voor de kittens, hoe graag je het ook wilt doe het dan niet.

Natuurlijk fok je uitsluitend met gezonde poezen, maar dit geldt zowel voor lichamelijk als voor geestelijk welzijn. Je moet je afvragen of het verstandig is om te willen fokken met een geestelijk onevenwichtige poes. Als je geen balans met haar kunt bereiken, doe het dan gewoon niet!

Kittens die geboren worden, groeien op in huiselijke sfeer. Daardoor zijn zij gewend aan de drukte van een gezin en voorzien van heel veel liefde en aandacht.

Het beste is dus om kittens in de huiskamer te laten opgroeien zodat zij dagelijks worden blootgesteld aan het normale huiselijke verkeer.

Op deze wijze voorkomt u dat de kittens 'angsthazen' worden.

Maar creŽer wel een veilig plekje (liefst een paar weken voor de uitgerekende bevallingsdatum, zodat de toekomstige moeder er al aan kan wennen, maar ook de andere poezen) voor de poes wanneer ze moet bevallen, zodat ze dat rustig kan doen en haar toekomstige kittens.

B.V een werpkist ( bevallingskist ), grote kooi of bench, werkt vaak ook erg goed en is zeer veilig voor vlugge kindervoetjes en grijpgrage kinderhandjes of nieuwsgierige honden.

In de bench, kooi of werpkist dienen als de kittens eenmaal geboren zijn vers water en voer aanwezig te zijn, kattenbak en een mandje. Deze verschoont u minimaal 2 x per dag. Zorg in een bench, kooi of werpkist ervoor dat de kittens een ruime plek hebben, plaats een kattenbak, voeding en water, en geef de poes een plekje waar ze alleen kan liggen, zonder haar kittens.

Sluit ze niet te lang op, want ook kittens hebben hun vrijheid nodig.

Gebruik nooit fruit/ bananendozen. Deze bevatten nog gifresten.

3.2. Wat hebt u nodig

 Werpkist ( bevallingskist ), voor moederpoes wanneer ze moet bevallen, zodat ze dat rustig kan doen. Liefs een paar weken van te voren neerzetten, zodat ze er aan kan wennen. Als de bevalling zich aandient moet u de werpkist klaar maken met een makkelijk te verwisselen ondergrond.

 Een grote kooi of bench, om haar net geboren kittens veilig te huisvesten voor de eerste paar weekjes. Sluit de poes niet te lang en moederpoes moet eruit kunnen. Deze verschoont u minimaal 2 x per dag.

 Druivensuiker, blikjes AD van hills of Royal canin, stomp schaartje, slijmzuigertje, keukenrol, plastic zak, kittenmelk en een zuigflesje met speentjes, of een voedingsonde,digitale weegschaal, celstof onderleggers (te koop bij de apotheek), Kruiken, liefst zonderwater en stroom, washandjes (liefst baby), zeep met desinfecterend middel,

• Glijmiddel (zuur vrij), evt navelstreng garen of arterieklem, flaneldoek, digitale koortsthermometer, plattic spuitjes zodat je moederpoes wat met druivensuiker kan geen tijdens de bevalling. Dit alles kunt u vinden en kopen bij www.spat.nl let wel op want sommige dingen zijn in de winkel goedkoper.

Heb het telefoon nummer bij de hand van uw dierenarts, voor als er wat mis gaat.

 Attributen om zich te kunnen ontwikkelen en verveling tegen te gaan, zoals een krab/klimpaal en speelgoed en een mandje.

 Zorg ervoor dat er voldoende kittenbakken zijn ( dus geen kattenbakken), met houtkorrels in plaats van klontvormig grind. Kattengrind kunnen ze op eten. En daardoor weer en verstopping krijgen en als gevolg hiervan kunnen ze dood gaan.

Het is logischerwijs belangrijk dat ze gevarieerd en hoogwaardig eten krijgen, want dit bevordert de stoelgang en de ontwikkeling. Dat ze op tijd hun juiste medische zorg krijgen.

Een kamertemperatuur minimaal 22 graden, als moederpoes moet gaan bevallen. Zorg ervoor dat de bevallende moeder en eventuele kittens niet op de tocht liggen.

Voordat de bevalling gaat beginnen wast u heel goed uw handen met zeep met desinfecterend middel en wacht u geduldig af. Let goed op uw poes zodat u kunt zien als ze gaat beginnen met bevallen.

Geeft ook lichamelijke en geestelijke verzorging aan uw kittens, een dagelijkse controle van alle katten om te zien of zij gezond zijn, Zo is het van groot belang de pasgeboren kittens te wegen en het geboortegewicht te noteren. Vervolgens weegt u de kittens iedere dag op hetzelfde tijdstip en noteert u het gewicht. Dit is de enige manier om te controleren of de kittens voldoende voeding krijgen en tevens merkt men meestal door het wegen of er iets mis is. Weeg ook de moederpoes om te bekijken hoe het met haar gaat.

Ook het kitten zelf kan vies zijn door bijvoorbeeld ontlasting in de vacht. Controleer dagelijks de vacht en huid van alle kittens op vuil, parasieten (vlooien en e.d.), wondjes en bultjes. Verzorg en maak ze schoon als u merkt dat dit nodig is. Hou alle kittens vrij van parasieten, uw dierenarts kan u hier advies over geven.

Controleer daarom uw kittens dagelijks of al uw kittens ook gezond zijn; zijn ze levendig, eten ze goed, gaan ze normaal naar de bak (dus geen diarree of constipatie (verstopping van de darmen) enz.), zijn hun ogen schoon en staan ze helder, niesen of hoesten ze niet.

Kittens drinken de eerste maanden moedermelk van hun moeder.

Kittens die met kunstmelk worden gevoed, kunnen last krijgen van diarree of verstopping leest hier verder Kittens flessen of sondevoeding. In dat geval mag u beslist niet stoppen met voeden of de hoeveelheid kunstmelk verminderen.

Kunstmatig gevoede kittens zijn namelijk extra gevoelig voor uitdroging. Als er wordt getwijfeld aan de conditie van de kittens, laat ze don controleren door uw dierenarts.

3.3. Als ze vier weken oud zijn

U kunt de kittens gaan bijvoeren met vast voedsel als ze vier weken oud zijn en zo kunnen de diertjes geleidelijk aan gespeend worden. U kunt de droge brokjes in het begin weken in wat water. Er zijn speciale, complete kittenbrokjes verkrijgbaar die kleiner zijn dan het gebruikelijke droogvoer voor volwassen katten. Bovendien zijn ze rijker aan vetten en eiwitten. Dit stimuleert de groei en de weerstand. Op deze wijze zorgt u voor een probleemloze overgang van melk naar vast voedsel.

In de natuur brengt de moeder haar kittens eerst gedode prooi, vervolgens een bijna gedode prooi.

Het is bij kittens erg belangrijk dat u een goede hygiŽne in acht neemt en hen een veilige omgeving biedt.

Pas op met chloor!, katten ‘kikken’ erop en kunnen er direct urine overheen sproeien, likken er aan, kortom alles wat we nu juist niet willen.

Kittens zijn bijzonder actief en een ongelukje kan in een klein hoekje zitten.

Tevens is het absoluut noodzakelijk dat de kittens voldoende speelruimte hebben om heerlijk met elkaar te kunnen spelen.

Voor een optimale ontwikkeling van spieren en skelet is een uitstekende voeding gekoppeld aan voldoende lichaamsbeweging onontbeerlijk.

Kittens hebben zeer hoogwaardig voer nodig, kosten nog moeite worden gespaard om ze uit te laten groeien tot mooie gezonde kittens.

3.4. Om te voorkomt dat uw de kittens 'angsthazen' worden. 

De kittens mogen niet lang zonder gezelschap (menselijk of dierlijk) gehouden worden.

Geregeld genoeg menselijk gezelschap en als mogelijk dierlijk gezelschap.

Moet u dus dagelijks enige minuten het diertje in handen nemen, het aaien, er tegen praten en ermee spelen. Wen het ook alvast aan kammen en rustig te blijven in uw handen. Ook moet het wennen aan dingen zoals de radio, tv, de stofzuiger, de telefoon, meerdere mensen, andere katten dan de nestgenoten en moeder, indien mogelijk ook aan honden en kinderen

Een goede fokker is druk met het kitten goed te socialiseren.

Pas op bezichtigingen van eventuele kittenkopers en/of belangstellenden, omdat ze tijdens de eerste levensweken nog erg vatbaar zijn voor bacteriŽn e.d. van buitenaf, wij willen dus geen onnodige risico's nemen. Maar ook om mama poes haar rust te geven die ze nodig heeft na haar bevalling.

In overleg met uw dierenarts zullen de kittens worden ingeŽnt en ontwormd

Op een schema die het best bij uw situatie past. Want elke situatie is anders.

Ontworming

Kittens: Op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken (vůůr de vaccinatie) en vervolgens elke maand tot dat zij een half jaar zijn.

Moederpoes: Tegelijk met de kittens. Let goed op dat je de moederpoes ontwormt met ontworming die geen schade aan de moedermelk toebrengt.

De kittens krijgen met de leeftijd van 9 weken hun eerste inenting en hun eerste uitgebreide check-up zoals, staan hun tandjes recht op elkaar, in de oren kijken of er geen oormijt inzit, het buikje controleren of er geen navelbreukje zit, staat ze goed op de pootjes, de staart controleren of er geen knikje in zit, en bij de katertjes voelen of de balletjes al zijn ingedaald.

Met 12 weken krijgen ze van de dierenarts hun laatste inenting, en nogmaals grondig na gekeken.

Hou er rekening mee dat een volledige bescherming pas 1 week na het inenten is opgebouwd. Af en toe kan het gebeuren dat er bij een kitten een reactie op de inenting kan plaatsvinden. Neem in zo'n geval direct contact op met uw dierenarts.

3.5. Een goede fokker…

Voor een goede fokker is de eigenwaarde en de gezondheid van de katten en het ras het voornaamste.

Een verantwoorde fokker is dagelijks heel intensief bezig met hun kittens.

Tevens voorzien zijn hun kittens van een verantwoorde voeding, ze krijgen dus gevarieerd en hoogwaardig te eten.

Vertellen de kittenkopers/ kijkers alles wat te maken heeft met het ras dat u fokt maar ook de nadelen. Men denkt vaak dat je op een makkelijke manier hier veel geld mee kan verdienen, terwijl dat zo niet is, en hoeveel rampen gebeuren er dan vaak niet.

Als zij geen goed gevoel hebben bij de mensen die komen kijken naar het kitten, verkopen ze dan ook geen kitten. Het zijn hun kleintjes en daar zijn zij verantwoordelijk voor.

Als de kleintjes mogen verhuizen brengen ze dan zelf bij de mensen. Zo kunnen zij zien hoe en waar het kleintje terecht komt. Zo kunnen ze ook bij de mensen thuis ook nog wat adviezen geven.

De kittens worden volledig geŽnt tegen 2x nies en 2x kattenziekte.

De kittens worden 4 keer ontwormd en geven de kittens het ontwormings schema mee.

De kittens mogen pas verhuizen als ze 13 weken oud zijn.

• Het kitten word geleverd met stamboom, gezondheidsverklaring, eigendomsoverdracht, entingsboekje en garantiecontract.

• De kittens worden voor een overdracht door een dierenarts onderzocht met verslaggeving, de gezondheidsverklaring. En een garantiecontract. Het contract bevestigt tevens dat de fokker verklaard dat het kitten in goede staat van gezondheid is op het moment van overdracht, nadat deze een laatste check-up heeft gekregen van de dierenarts.

• Het contract wordt door de fokker en de nieuwe eigenaar ondertekend. Een contract is bindend, en beide partijen dienen zich dan ook aan het contract te houden. Zo niet dan treedt er contractbreuk op.

• Kittenpakket met daar in de voeding, van wat ze bij jullie gewend zijn te eten voor de eerste dagen.

• Geven het kitten aan de nieuwe eigenaar niet mee, als het ziek is of bij twijfel hiervan. Een kitten kan beter ziek zijn in een vertrouwde omgeving, zodat hij zonder stress snel hersteld.

• Begeleid en ondersteunen hun kittenkopers, ook na afgaven van het kitten met raad en daad ter zijde, en de verantwoording naar het dier toe houdt voor hem niet op bij 13 weken zorgen voor hun kittens.

Een goede fokker wil graag op de hoogte gehouden blijven worden hoe het met het kitten gaat. 

3.6. Wordt er een kitten verkocht voor de fok.

Een goede fokker verkoop niet zomaar een kitten voor de fok, maar is juist erg kritisch aan wie men verkoopt. De fokker heeft ook zijn naam hoogte houden. En is erg zuinig op zijn kittens. Als het goed is gaat hij niet over een nacht ijs, maar verdiept zich eerst in deze persoon en cattery waar het kitten naar toe gaat. Kijk bevoordeeld naar de dieren die ze al hebben, bij wie ze vandaan komen.

Wil het beste voor het kitten, en dat men er mee omgaat zoals hij zelf doet.

Begeleid en ondersteunen een beginnende cattery die bij hun een fokdier hebben gekocht. De verantwoording naar het dier toe houdt voor hem niet op bij 13 weken zorgen voor hun kittens.

3.7. Microchip

Een kitten kan een micro-chip hebben, dit is niet altijd het geval.

Een micro-chip is ongeveer zo klein als een rijstkorrel en wordt bij het dier tussen de schouderbladen onder de huid ingebracht met een dunne naald, dit zorgt voor zo min mogelijke pijn voor het dier. Deze microchip heeft een uniek nummer dat aan uw huisdier gekoppeld wordt en is gemakkelijk af te lezen met een chipreader. Elke instantie die met dieren te maken heeft is in het bezit van een dergelijk afleesapparaat. Het nummer is een koppeling naar u en uw persoonlijke contactgegevens die zijn opgeslagen in een centrale database.

De kittens die worden verkocht voor de fok worden gechipt, zodat er in de toekomst niet mee gerommeld kan worden. In verband met de testen die men laat doen zoals HCM, PKD, FIV en FeLV.

Er gebeurt nog wel eens in een cattery dat men 2 katten heeft die op elkaar lijken waarvan er een niet gezond is en de ander wel. Men gebruikt dan de gezonde kat voor deze testen met de naam en gegevens van de zieke of kat met een erfelijke afwijking. En hebben dan op zo manier wel gezonde test rapporten voor deze kat. De kitten kopers merken hier niks van, totdat het kitten wat gaat mankeren.

3.8. Om onnodige risico's te vermijden

Kunt u het best niet naar shows gaan zolang u kittens in huis hebt, die nog geen volledige bescherming hebben tegen katten- en niesziekte.  

Ook kattenmandjes en klimbomen moeten eenvoudig te reinigen zijn. Dagelijks de hele leefomgeving van uw katten reinigen door goed te stofzuigen en te boenen. Ook het gereedschap waarmee u alles schoonmaakt, dient schoon te zijn. Het schoonmaken kan gebeuren met normale huishoudelijke reinigingsmiddelen; met een heet sopje komt u een heel eind. Dweil ook eens met detol.

3.9. De omgeving

Doordat uw katten vrij in huis lopen, betekent dit dat u uw huis hierop moet inrichten. Dus geen kamerbreed tapijt maar een glad vloeroppervlak dat goed schoon te houden is. Maar ook muren en meubels die goed te reinigen zijn. Schaf tevens gordijnen aan die makkelijk te wassen zijn.  

3.10 Veilige uitloop naar buiten

Hieraan kunt u makkelijk voldoen indien u een tuin of balkon heeft. Hebt u dat niet, zorg dan in ieder geval voor frisse lucht in huis door regelmatig te ventileren en door het plaatsen van kat- veilige horren in de ramen en brede vensterbanken op de zonkant van uw woning. Op die manier kunnen uw katten toch profiteren van frisse lucht en zon.

Wanneer u aan al deze punten zo goed mogelijk kunt voldoen, staat niets u nog in de weg om met je poes Ťn de juiste kater een gezond nestje op de wereld te zetten, die op hun beurt ook weer een fijn leven tegemoet gaan.

2010  2012 © Siberische Kat Info, Bianca van Lith

 

 

 

 Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer