U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

 

 

 Kittentips

 

Waar moet u op letten bij het uitzoeken van een kitten 

U wilt graag een kitten van de Siberische Kat of van zijn colourpoint variant de Neva Masquerade. U heeft een cattery uitgezocht maar is dit wel een goede cattery? U vindt het moeilijk om dit te beoordelen en u weet niet goed waar u op moet letten.

Lees dan even het onderstaande door, het is de moeite waard!

Wij geven u het advies om bij aanschaf van een kitten een aantal catteries te bezoeken, maar doe dit nooit op n dag! Het is namelijk mogelijk dat u een virus of bacterie van de ene naar de andere cattery meeneemt. Jonge kittens zijn nog erg  kwetsbaar en hun immuunsysteem moet nog sterk worden, hierdoor zijn ze nog zeer vatbaar. Hun lichaam kan in de meeste gevallen nog geen virus of bacterie vernietigen of overwinnen met alle nare gevolgen van dien. U zult begrijpen dat daar geen enkele cattery op zit te wachten.

Bij sommige catteries kunt u zich op een wachtlijst laten plaatsen voor een kitten dat nog geboren moet worden bij de fokker. Maar ga ook in dat geval vooraf bij de fokker langs om te kijken of het bevalt en of het klikt. Beslis dan pas of u werkelijk ook op de wachtlijst wilt blijven staan en ben daar duidelijk in. Maak duidelijke afspraken van wat u wilt, zodat daar later geen verwarring door kan ontstaan. En realiseer u, een wachtlijst pint u nergens op vast maar het is wel zo netjes de fokker te informeren als u er alsnog vanaf ziet. De fokker zal dit zeer op prijs stellen.

Kijk of het klikt tussen u en de fokker, is de fokker veel thuis zodat uw kitten ook veel aandacht en liefde krijgt en goed gesocialiseerd kan worden? Hoe worden de kittens gehouden, nemen ze deel aan de dagelijkse bezigheden? Zijn er andere katten of andere dieren in huis? Hoe gaan de dieren onderling met elkaar om? Is de moeder bij de kittens aanwezig? Kan de fokker u veel vertellen over het ras en heeft hij antwoorden op uw vragen?  Is de fokker ook bereid om, nadat het kitten bij u thuis woont, u met raad en daad bij te staan? 

Let erop dat het schoon is in huis, katten hebben hun eigen specifieke geur, maar de strontlucht moet je niet bij de deur al om de oren vliegen. De meeste fokkers houden hun dekkater apart van de overige katten, dat kan vaak niet anders. Is vaderkat aanwezig en mag je deze bekijken? Niet iedere cattery heeft een eigen dekkater, in dat geval zal de vaderkat bij een andere cattery verblijven. Vraag in dat geval naar foto’s zodat u kunt zien hoe hij eruit ziet. Zien alle dieren er goed verzorgd uit? Hoe ziet de moederpoes eruit? Bedenk daarbij echter wel dat ze door het voeden van de kittens wat mager kan zijn en dat haar vacht door de hormonen en dergelijke niet optimaal zal zijn. Heb daar begrip voor.

Kijk naar de andere katten van de fokker hoe die rond lopen, gaan ze rustig hun gang, of komen ze zelfs nieuwsgierig bij u kijken. Een Siberische Kat is een nieuwsgierig op mensen gericht dier. Als u merkt dat de moederpoes of de kittens schuw reageren zijn ze waarschijnlijk niet goed gesocialiseerd, u kunt zich dan misschien beter bedenken.
Kittens horen niet op een kamertje apart te zitten of in een kooi te zitten.

U kunt aan het kitten een heleboel aflezen. Als het kitten dat u op het oog heeft lekker actief bezig is, nieuwsgierig overkomt, schone ogen en oren heeft en een fris kontje dan zit u al een eind in de goede richting. Een minimum gewicht van 1200 gram is gewenst op een leeftijd van 13 weken.

Is de fokker aangesloten bij een kattenvereniging en krijgt u ook een stamboom bij uw kitten?

Een Siberische Kat zonder stamboom is GEEN Siberische Kat! En laat u niet wijsmaken dat de fokker geen stamboom aanvraagt omdat u dan alleen maar meer geld moet betalen voor een kitten want een stamboom van een goede vereniging kost nooit meer dan 15,00 euro. Voor een kat zonder stamboom gelden NOOIT de typische raskenmerken van de Siberische Kat omdat het GEEN Siberische Kat is en men nooit weet uit welk kattenras (rasloze katten?) zijn voorouders bestaan. Vaak zijn het zogenaamde slipnestjes waarbij n van de ouders wel een Siberische Kat is maar de ander niet en de poes per ongeluk en meestal onbedoeld gedekt wordt. Dit gebeurt nu eenmaal af en toe en kan natuurlijk helemaal geen kwaad mits deze kittens niet als Siberische Katten worden verkocht. De eigenaar zal voor deze kittens nooit een stamboom kunnen krijgen omdat beide ouders niet van hetzelfde ras zijn. Een kitten zonder stamboom kan dus best op een Siberische Kat lijken maar zal het vrijwel zeker niet zijn. Kortom: een Siberische Kat zonder stamboom klopt niet.             

Koop niet uit medelijden een kitten omdat u het wil redden. Zo stimuleert u de fokker alleen maar om op verkeerde voet verder te gaan.

Zoek bij voorbaat niet naar het goedkoopste kitten. Goedkoop is meestal duurkoop! Vraag je af waarom het kitten voor minder wordt aangeboden dan bij andere fokkers.
Een Siberische Kat kitten koopt u niet voor 300 of 400 euro maar u zult tenminste op 600 euro moeten rekenen. Een Siberische Kat die, om wat voor reden dan ook, herplaatst wordt, wordt wel goedkoper aangeboden. Het kan zijn dat dit een wat ouder kitten is, een kitten die om welke reden dan ook terug gaat naar de fokker of een fokpoes of dekkater die uit het fokprogramma is gehaald en mag gaan uitrusten. In het laatste geval zal de fokker altijd zorgen dat de poes gesteriliseerd is en de kater gecastreerd voordat deze mogen verhuizen. 

De Siberische Kat en zijn colourpoint variant de Neva Masquerade is sinds 2000 in Nederland en de meeste fokkers importeren hun dieren vaak tegen hoge kosten uit het buitenland. Bovendien worden de fokdieren regelmatig getest en gescand, dit alles om de gezondheid zo goed mogelijk te kunnen waarborgen.

Let op of ze ook echt hun katten ieder jaar laten testen op HCM, FIV en FeLV. Op PKD hoeft maar een keer getest te worden. Het is belangrijk dat de ouders, en liefst ook voorouders, van het kitten negatief getest zijn op FeLV, FIV, HCM en op PKD. Vraag of u de recente testen in mag zien en kijk naar de datum hiervan, een goede fokker ziet dat niet als wantrouwen en zal de testen zelfs graag me u overleggen. Door geen kitten te kopen bij fokkers die niet testen, zorgt u er voor dat er meer fokkers gaan testen.

Vraag naar de voeding, deze moet bij fokdieren en kittens gevarieerd en hoogwaardig. Een goede fokker is trots op zijn katten en hun gezondheid en zal open en eerlijk zijn. U zult ook welkom zijn om uw kitten regelmatig te bezoeken, een goede fokker staat er op dat u minimaal een aantal keren langskomt. Ook wil de fokker graag weten hoe het de eerste tijd gaat met het kitten bij u thuis en af en toe een berichtje met foto zal enorm gewaardeerd worden.

Het is belangrijk om een goed gevoel over de fokker te hebben. Bedenk dat dit voor een fokker net zo goed belangrijk is. Wanneer een fokker twijfelt, zal hij aan u geen kitten willen verkopen.

De fokker mag het kitten pas aan u meegeven als het kitten de leeftijd van tenminste 13 weken heeft bereikt. Het kitten mag beslist niet eerder met u mee naar huis omdat een kitten tot die leeftijd nog heel veel van zijn moeder en nestgenootjes leert. Het komt uw kitten alleen maar ten goede!

Houd er rekening mee dat de meeste goede fokkers een kitten met contract verkopen. In zo’n contract kan bijvoorbeeld staan dat wanneer het kitten binnen een bepaalde termijn overlijdt aan een erfelijke afwijking u een vervangend kitten krijgt. Ook kan er in staan dat u uw kater of poes moet laten castreren of steriliseren voor een bepaalde leeftijd. Het is verstandig om het contract goed door te lezen voor u het ondertekent. Zo komt u later niet voor verrassingen te staan. U kunt dit contract zien als een goede zorg voor de kittens. De fokker wil het beste voor zijn kittens. Daarbij zijn de meeste contracten tweeledig zodat ook u een bepaalde garantie heeft. 

Er zijn helaas ook broodfokkers die denken dat ze snel rijk zullen worden en die bezuinigen op belangrijke zaken. Ze laten hun katten niet of nauwelijks testen, of nog erger vervalsen de testen! Daarbij hebben ze weinig kennis van de genetica. Hun kittens mogen al vrij snel, soms al met 8 weken, naar hun nieuwe huis en moederpoes mag weer snel aan de bak om weer een nest te krijgen. Uiteraard zonder ook maar enige rustperiode die ze broodnodig heeft om weer bij te komen en aan te sterken. Uiteraard kunnen ze u geen recente testrapporten van de ouders laten zien!

Kijk eens op de stamboom hoe oud de moeder was toen ze zwanger raakte van de kittens. Een poes draagt 9 weken, was de moederpoes nog geen 1 jaar oud, ga er dan vanuit dat je bij een broodfokker bent. Een kanttekening hierbij is dat het een enkele keer toch kan gebeuren. Meestal door een medische reden of dat de poes al jong en vaak krols is, daar is ook begrip voor.) Hoe lief de kittens er ook uitzien, koop ze niet zo stimuleert u de fokker alleen maar.

Wanneer u uw kitten gaat ophalen krijgt u van de fokker de stamboom met overdrachtsovereenkomst van uw kitten mee en een Europees paspoort (entingboekje) met gezondheidsverklaring van de dierenarts. Deze moet zijn ingevuld. Stel dat de dierenarts iets heeft geconstateerd bij de controle van uw kitten dan staat dit ook bij de gezondheidverklaring vermeld. Ook staan de inentingen vermeld die uw kitten heeft gehad: 2 x tegen niesziekte, 2 maal tegen kattenziekte en eventueel rabis. Ook het chipnummer, indien het kitten gechipt is, staat hierin vermeld. Loop het boekje dus goed na voordat u naar huis gaat met uw kitten. Ook krijg u een kittenpakket mee naar huis met daarin voer voor de eerste dagen.

Wat is er belangrijk dat u al in huis heeft voordat het kitten in uw huis wordt opgenomen? klik hier

Is uw kitten na 13 weken eindelijk bij u thuis? Gefeliciteerd!

Zet bij thuiskomst uw kitten direct even op de kattenbak en laat de kattenbak dan op die plaats staan. Het kitten hoeft waarschijnlijk geen plasje te doen en zal er gelijk weer uitkomen, want tenslotte wil hij het hele huis gaan verkennen, maar hij weet voortaan waar hij de kattenbak kan vinden. Laat hem de eerste dagen rustig zijn gang gaan, dus geen kittenparty geven. Het is belangrijk dat hij ruim de tijd krijgt om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Meestal zal het kitten met 2 weken volledig zijn gewend.

Lees ook eens de introductie van het kitten in huis klik hier

Laat uw kitten ook zien waar het voortaan zijn eten en drinken kan vinden. Droogvoer kan u in voldoende mate dag en nacht laten staan zodat het kitten kan eten wanneer het wil. Zet zijn eten en drinken niet vlak bij de kattenbak, u eet ook niet naast het toilet. Blikvoer, versvoer of gekookte vis kan bederven en moet na een aantal uren verwijderd worden. De meeste katten krijgen dit nmaal daags met uitzondering van zwangere en zogende poezen, zij krijgen tot wel 6 keer per dag natvoer.

Houdt u aan het voedingsvoorschrift die de fokker u heeft gegeven en verander de eerste weken niet van voer. Dit kan in diarree resulteren. Als u na verloop van tijd toch van voer wilt veranderen, doe dit dan geleidelijk door het nieuwe merk met beetje te mengen onder het huidige voer. De meeste fokkers zullen de zogenaamde A-merken voeren, dit zijn vaak de duurdere merken die alleen bij de dierenspeciaalzaken verkrijgbaar zijn. Het is raadzaam deze merken te blijven gebruiken, dit is voor het welzijn en de gezondheid van uw dier de beste keuze. Deze lijken in eerste instantie veel duurder maar omdat het voer zeer hoogwaardig is zal uw kat sneller verzadigd zijn en er dus veel minder van eten dan van zogenaamd supermarktvoer. De ontlasting is hierdoor minder en zal ook minder ruiken.

Let wel op: De Siberische Kat is graag buiten maar laat ze alleen naar buiten in een afgeschermde tuin of balkon (bijvoorbeeld in een kattenren) zodat ze niet door hun nieuwsgierige en speelse karakter blootgesteld worden aan de gevaren van buitenaf.
Het vrij rondlopen buiten een afgeschermd terrein kan risico’s met zich meebrengen. Besmettingen met ziektes en/of parasieten door contact met andere katten, kans op vergiftiging en lichamelijk letsel, het verkeer of aan ontstemde buurtbewoners die van uw kat overlast ervaren. Omdat hij zo mooi, lief en een allemansvriend is, kunnen mensen hem ook gewoon meenemen.
Tuin/balkon beveiliging voor uw kat 
klik hier De Sibeer heeft een speels en nieuwsgierig karakter. Hij vindt het daardoor heerlijk als u met hem bezig bent, met hem speelt en uitdaagt.

Vervolgens wensen wij u heel veel succes en plezier bij het zoeken naar een kitten. Heeft u alsnog vragen stelt u ze gerust, wij helpen u graag. Wij kunnen uit ervaring spreken hoe het er aan toe behoort te gaan.

We willen u dan ook adviseren om de teksten op onze website zoals de tekst over een cattery beginnen klik hier goed door te lezen.
Denk hierbij ook aan de teksten die voor de fokkers bedoeld zijn. Zo zult u bijvoorbeeld eerder inzien dat katten ergens wel of niet op de juiste manier gehouden worden, of eerder inzien hoeveel moeite een fokker erin steekt katten op de juiste manier te houden.

 

2007-2012 siberische Kat Info, Bianca van Lith

 

 

 

 

 

Copyright 2012 Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer