U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

 

 

 Kadootje: een nieuw kitten

 

Het wordt weer kouder, we zitten meer binnen en sinterklaas komt er weer aan. Dit stimuleert zeer veel mensen om een jong dier erbij te nemen. Deze keer ga ik het over kittens hebben en een volgende keer over puppy’s.

Meestal hebben mensen al een kitten aangeschaft voordat ze bij mij in de kliniek komen. En de meeste tijd hebben ze zich best wel een beetje voorgelicht. Ze zijn het internet op geweest en ze hebben gesproken met familie en vrienden over de aanschaf. En uiteindelijk komen ze bij iemand thuis of een fokker met een nestje. Heel af en toe ook halen ze een katje bij de dierenwinkel.

De laatste jaren is ons inzicht in katten en hun gedrag behoorlijk wat beter geworden. Het aantal publicaties op internet is jammer genoeg nog niet meer geworden en alles wat al op internet staat gaat niet weg. Dit betekend dat er zeer veel verouderde informatie op internet aanwezig is. Dus als je gaat zoeken op internet loop je achter. Tenzij je echt gericht gaat zoeken naar stukken die de laatste 2 jaar geschreven zijn.

Is daar dan veel veranderd? Ja! Vroeger dachten we dat puppy’s veel langer bij de moeder moeten blijven dan kittens. Tegenwoordig weten we dat kittens het liefst pas op 10-12 weken bij de moeder weg moeten. Dit in tegenstelling tot de 6 weken die bijna iedereen nog aanhoud.

Waarom dan? Nou als kittens te vroeg bij de moeder weg gaan bestaat er een groter risico dat ze asociaal worden doordat ze te kort door de moeder zijn opgevoed. Als ze terecht komen bij een baasje dat voldoende tijd heeft om het kitten op te voeden, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Maar vaak zien we ook bij dat soort kittens op latere leeftijd nog gedragsafwijkingen. Bijvoorbeeld het melktrappelen dat zeer veel katten op oudere leeftijd doen, dit is een typische afwijking van katten die te vroeg bij de moeder zijn weggehaald.

Iedereen werkt tegenwoordig en heel vaak ook nog de partner waardoor we in die jongste fase feitelijk niet genoeg aandacht kunnen geven aan de opvoeding van het kitten.

Vroeger leefden onze katten vooral buiten, maar steeds meer mensen nemen een kat als maatje voor het gezelschap in huis. Dit is een prima ontwikkeling en katten kunnen prima in huis leven. MAAR katten hebben ook hun behoeftes. Dit betekend dat wanneer je thuis komt van een dag hard werken en je even tijd voor je zelf nodig hebt om even bij te komen van de dagelijkse beslommeringen op het werk je kat daar is. Deze heeft waarschijnlijk de hele dag geslapen zodat hij genoeg energie zou hebben om met u te spelen op het moment dat u thuis komt!!

Want de meeste mensen nemen, als ze een kat nemen, 1 kat. Want; als je 2 katten neemt heb je dubbel zoveel werk, dan zijn ze vooral op elkaar gericht en niet op jou, het is moeilijker op te voeden, enzovoorts. Het tegendeel is waar. Als je 2 katten hebt dan kunnen ze elkaar bezig houden als je aan het werk bent. Als je dan thuis komt heb je even de tijd om voor hun het eten klaar te maken en ondertussen even op adem te komen. Ze zullen dan wel beide aandacht van je willen, maar ze zullen iets minder energie hebben dan als ze niet met elkaar gespeeld hadden.

Wat kan er dan gebeuren als je 1 kat hebt met wat teveel energie? Tsja, er hoeft helemaal niets te gebeuren, het gaat heel vaak goed. Maar als het niet goed gaat dan gaat het meestal om een zeer energieke, gezonde jonge kat die koste wat kost u aandacht wil. En dan komt het!! Wij denken dat onze dieren het concept van positieve en negatieve aandacht kennen. Maar dat is dus niet zo: zij kennen alleen maar AANDACHT!! Dit betekend dat wanneer u naar uw kat schreeuwt en er dingen naar toe gooit dit voor uw kat een groot feest is!! Hij wilde aandacht en die krijgt hij ook volop!! En ook nog eens met grootst mogelijke enthousiasme!! Dus wat gebeurt er de volgende keer? U kat is volop gemotiveerd om nogmaals zo’n reactie uit te lokken!!

Maar wat als dat nu niet goed lukt? Meestal werkt het voor de kat wel als hij eens flink hard in u benen gaat bijten en krabben. Er zijn maar heel weinig baasjes die dit kunnen negeren. En dan is het feest. De meeste baasjes zijn dan wel gemotiveerd eens flink hun motivatie te laten horen en tevens eens hard achter de kat aan te rennen en wat ‘speeltjes’ er achter aan te gooien. U snapt dat er op zo’n moment duidelijk sprake is van probleemgedrag.

Ik zeg niet dat dit allemaal valt te voorkomen met een tweede kat, maar het maakt de kans dat dit soort problemen ontstaat wel veel kleiner. Uw kat zal zich minder snel vervelen als hij niet alleen is. Maar zelfs dan zult u op enig moment ook tijd moeten maken voor uw kat. Want dat is de enige manier waarop u contact kunt maken met u kat en er een gezellig maatje aan over kunt houden.

Zeer belangrijk: als u speelt met u kitten denk er dan aan dat alles wat ze als kitten leren, ze ook als volwassen kat normaal zullen vinden!! Dus als u met u handen, voeten, oren en andere lichaamsdelen met u kitten speelt zal hij dit ook normaal vinden als hij volwassen is. En dat is het lang zo schattig niet meer!! U kunt hem dan wel straffen, maar niet straffen voor wat hij gedaan heeft. Dat snapt hij namelijk niet!!

En niet te vergeten: als u een kitten neemt, dan hebt u een baby in huis. Het lijkt altijd alsof het duracel-baterijtje maar door blijft gaan. Maar echt waar: het kan leeg. En dan kan het zijn dat zelfs u dierenarts het niet kan redden. Hoe leuk het ook is en hoe graag ze ook willen. Kittens horen veel te slapen. En net als baby’s weten ook zij niet wat goed voor hun is. En net als baby’s in de box moeten worden gelegd om te slapen moeten kittens in de bench worden gezet. Rust is n van de belangrijkste dingen voor een opgroeiend kitten. Naast aandacht, opvoeding en voeding natuurlijk.

Vooral niet vergeten: HEEL VEEL PLEZIER!!

24-10-2010
Marco te Loo
Dierenkliniek Nootdorp
www.dierenklinieknootdorp.nl

  

 

 

Copyright 2012 Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer