U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
   

 

 

 

Home
Shows 2012
Voor het eerst naar een
      katten show
 
Showen bij een FIFé
      vereniging
Showen bij een TICA
      vereniging
Showen bij een
      onafhankelijke
      verenigingen
Voor het eerst naar
      een (onafhankelijke)
      show, hoe werkt
      dat eigenlijk?!

 Voor het eerst naar een (onafhankelijke) show,
hoe werkt dat eigenlijk?!

 

Klik op de foto's om te vergroten

Voor het eerst naar een (onafhankelijke) show, hoe werkt dat eigenlijk?!

Mijn ervaring gaat over showen bij een onafhankelijke vereniging want je kan ook nog bij een afhankelijke show of een Tica show gaan showen maar daar zitten nog wel verschillen tussen. In een volgende nieuwsbrief wordt daar nader uitleg over gegeven, en deze zullen wij ook hier weer plaatsen bij artikelen van cattery's.

De dag begint vroeg meestal rond 07.30-09.00 uur (exclusief je reistijd). Bij binnenkomst staat er een rij (afhankelijk hoe laat je komt) te wachten op de veterinaire keuring (dierenarts) die elke kat die de showruimte wil betreden controleert op ziekten, parasieten etc. Als je kat gekeurd is mag je pas doorlopen en krijg je een envelopje met kaartje waarop je kooinummer en vak vermeld staat. Er zijn meerdere vakken ook wel “ringen” genoemd, dit zijn kooien op schragen naast elkaar (het deed me denken aan een marktkraam) in een soort carré. Aan de binnenkant zitten de eigenaren met tafeltjes en stoeltjes aan de buitenkant zijn er gangpaden waar het publiek kan langlopen om de verschillende rassen te zien. In de kooien worden de katten tentoongesteld voor publiek.

 De kooi moet bekleed worden met “showbekleding”. Showbekleding zijn gordijntjes voor (aan beide zijde van de kooi) een afscherming te maken tussen de katten die naast jouw kat komen te zitten. Dit ter voorkoming van stress. Op de ‘vloer’ van de kooi leg je een kleed met een mandje of  kussentje en wat speeltjes. Een kleine kattenbak (kittenbak) met grit, een voerbakje en een bakje water staat ook in de kooi erbij. De kooien zijn vrij klein 50 x 50. Als je maar 1 kat mee neemt is het een overweging vooraf een extra kooi te bestellen bij meerdere katten krijg je automatisch 1 kooi per kat en zijn deze naast elkaar gelegen. De kooien zijn met tussendeurtjes dus hierdoor kan je de kooi vergroten. Persoonlijk maak ik de kooi altijd even schoon met een stukje keukenrol en een desinfecterend middel (bijv. Actisept) omdat je nooit weet wat ervoor in de kooi hebt gezeten en je geen ziektes bij je katten wil riskeren. Ook de bovenkant van de kooi dek je af voor rust van de kat. Aan de voorkant van de kooi is het ook heel belangrijk om dit met een bescherming af te dekken. Er zijn hiervoor plastic of gaas afdekkingen voor te koop (ook op shows nog te kopen). Dit is belangrijk zodat niemand aan je kat kan zitten en daardoor mogelijk ziektes overbrengt of ter voorkoming van ‘prikkende kindervingertjes’ in de ogen van je kat.

NB: Als je van plan bent te gaan fokken of je fokt al met je kat kan je ook wat informatie over je Cattery op de kooi leggen met visitekaartjes die mensen dan mee kunnen nemen.

Dan gaat het wachten beginnen en is het fijn ook voor de inwendige mens wat mee te hebben genomen zoals drinken, eten, koekje, boekje en een (dikke) portemonnee om eventueel dingen te kopen bij de diverse standjes met vele kattenspullen. Loop vooraf als je klaar bent even een rondje zodat je weet waar de keurruimte is.

Wanneer je kat aan de beurt is om gekeurd te worden, wordt je gehaald door middel van een briefje die je van de steward krijgt. Speld dit briefje op je kleding (met veiligheidsspeld of speciaal klemmetje) zodat de keurmeester het nummer goed kan zien. Je haalt je kat uit de kooi (eventueel nog een laatst kam/borstel door de vacht) en loopt richting de keurruimte. Hou je kat goed vast! Bij de keurmeester aangekomen hou je de kat even in showhouding tot deze aangeeft dat je de kat op de tafel mag neerzetten. Je moet er zelf voor zorgen dat de kat op de tafel blijft en niet wegspringt of zo (neem een speeltje mee voor bij de keurmeester om je kat alert mee te houden). De keurmeester gaat je kat bekijken en beoordelen volgens de rasstandaard. Deze kun je terugvinden op de site van de NOK (www.nokk.nl) tijdens de keuring praat de ene keurmeester wel en de andere zegt weinig. Ze schrijven hun bevindingen op een formulier en als ze klaar zijn mag je terug naar je plaats en je kat terug in de kooi. Je kan later nog een keer terug moeten komen voor nominaties of keuringen voor BIV (best in variëteit), BIS (best in show) BOB (best of best) of BOA (best over all) waarbij je met andere katten tegen elkaar moeten strijden om deze (ere)titel. (Hierover volgt in een volgende nieuwsbrief uitgebreider uitleg.) Aan het einde van de dag meestal pas rond 18.00 uur zijn alle keuringen klaar en wordt je keurrapport in je vak gebracht en op nummer opgeroepen. Je kunt dan opruimen en naar huis gaan. Op je keurrapport staat de beoordeling die je kat heeft gekregen. Uitleg over deze beoordelingen kun je terugvinden op de dee site van de stichting bij informatie/shows/showen bij een onafhankelijke vereniging. klik hier

 

Maar onthou! Wat de uitslag ook is je gaat met dezelfde mooie,
lieve kat weer terug naar huis.

 

Met dank aan, Petra Geleijnse van cattery Sibrussia.  

 

 

 

 

  Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer