U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 
 

     

 

 

Home
Shows 2012
Voor het eerst naar een
      katten show
 
Showen bij een FIFé
      vereniging
Showen bij een TICA
      vereniging
Showen bij een
      onafhankelijke
      verenigingen
Voor het eerst naar
      een (onafhankelijke)
      show, hoe werkt
      dat eigenlijk?!

 

 

 

Showen bij een TICA vereniging

 Hoe werkt het puntensysteem?

TICA staat voor The International Cat Association. Dit is een Amerikaanse overkoepelende organisatie die volgens het zogenaamde ringensysteem werkt. Bovendien draagt TICA de huiskat een warm hart toe. Over de hele wereld zijn er vele kattenverenigingen aangesloten bij de TICA. Cats and Tullips is daar één van.

Cats And Tullips is dus een kattenvereniging die aangesloten is bij TICA (USA), die volgens de TICA regels werkt en die kattententoonstellingen organiseert met het ringensysteem.

Ringensysteem

Het keuren in ringen gaat anders dan dat wij op andere shows in Nederland gewend zijn.

TICA kent verschillende klassen:

- kittens ( 4 tot 8 maanden ),
- volwassen katten ( cats ),
- kastraten ( alters ),
- huiskatten ( HHP ),
- huiskatkitten ( HHP Kittens 4 tot 8 maanden ) en
- nieuwe rassen ( PNB en ANP ) en nieuwe kleuren ( NEW trait ).

Elke klasse is onderverdeeld in ras, kleur en divisie (=kleurgroep). Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen poezen en kater; zij moeten tegen elkaar tijdens het keuren.

Er zijn twee verschillende soorten ringen:
AB-ring (= Alle rassen)
SP-ring (= Langhaar of korthaar rassen)

In een AB-ring worden zowel de langhaar als de korthaar katten in een klasse gekeurd. Dit betekent dat een keurmeester voor de final plekken zowel korthaar als langhaar katten in dezelfde final heeft. In een SP-ring worden de langhaar katten apart van de korthaar katten gekeurd. In deze ring bestaat de final alleen uit langhaar of korthaar katten. Het TICA systeem kent geen aparte klasse voor half langhaar katten, deze rassen zoals Maine Coon, Noorse Boskat, Ragdolls vallen alle onder de langhaar katten. De Exotic Shorthair valt onder de korthaar katten.

Ieder kat heeft zijn eigen nummer. Deze nummers worden boven de kooien ( in de ring ) geplaatst wanneer deze katten gekeurd moeten worden of bij een final. Voor een keuring worden de nummers die gekeurd moeten worden afgeroepen. Wanneer het nummer van uw kat wordt geroepen, dient u met uw kat naar de desbetreffende ring te gaan en de kat in de kooi te zetten waar zijn nummer op staat. Het nummer van de kat wordt maximaal 3 keer omgeroepen. Bent u dan met uw kat nog niet in de ring verschenen, dan wordt uw kat in deze ring niet meer gekeurd. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden wanneer het nummer van uw kat wordt omgeroepen. Wanneer een final wordt aangekondigd, worden de nummer niet omgeroepen. U moet zelf dan naar de ring lopen om te kijken of uw kat in de final is gekomen. Wanneer dit het geval is, plaats u uw kat in de kooi in de ring.

Tijdens een show zijn meerdere ringen aanwezig met ieder een eigen keurmeester. Uw kat wordt door elke keurmeester gekeurd. De keurmeester hangt de resultaten aan de kooi nadat uw kat is gekeurd. Deze resultaten houdt u bij in uw catalogus. Per resultaat krijgt u punten, die nodig zijn om een TICA titel te halen. Dit wordt bij het hoofdstuk puntentelling uitgelegd. Tot slot: TICA kent geen geschreven keurrapport. Tijdens een final wordt meestal wel verteld wat een keurmeester van een bepaalde kat vindt.

Puntentelling Hoe werkt het?

Voor de mensen die niet goed weten hoe de puntentelling werkt, volgt hier een uitleg. Natuurlijk geldt hier ook: “Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.” Het is de bedoeling dat je op de show van elke ring bij houdt wat uw kat haalt. Welke plaats heeft zij in een bepaalde kleur en divisie, en eventueel in een final. Hiervoor heb je de catalogus nodig om de resultaten in op te schrijven.

Wanneer je de catalogus bekijkt, dan ziet u achter de naam van uw kat een stippellijn staan, hier vult u in of uw kat 1,2,3,4 of 5 is geworden in haar kleur ( Best of Color ( BOC ). Dit kunt u zien aan de kleur “ribbon” die de keurmeester bij uw kat aan de kooi hangt.

 

1.

Best of Color
( BOC )

Blauw ribbon

25 punten


2.

Second Best of Color
( BOC )


Rood ribbon

20 punten


3.

Third Best of Color
( BOC )

Geel ribbon

15 punten


4.

Fourth Best of Color
( BOC )

Groen ribbon

10 punten


5.

Fifth Best of Color
( BOC )

Wit Ribbon

5 punten

Verder zie je in de catalogus ook BOD en/of BOC staan. Hier achter vult u de katnummers in die 1e, 2e of 3e Best of Division ( BOD ) zijn geworden. Ook dit kunt u zien aan de kleur ribbon die de keurmeester ophangt.

 

1.

Best of Division

( BOD )

Zwart ribbon

25 punten


2.

Second best of Division  (BOD )

Paars ribbon

20 punten


3.

Third Best of Division
( BOD )

Oranje ribbon

15 punten

Voor de Best of Breed ( BOB ) worden geen ribbons opgehangen, maar meestal geeft de keurmeester mondeling aan welke katten 1e,2e of 3e in de BOB zijn geworden.


1.

 

Best of Breed
( BOB )

25 punten


2.

 

Second Best of Breed
( BOB )

20 punten


3.

 

Third Best of Breed
( BOB )

15 punten

Finales ( Finals )

Wanneer uw kat ook een plaats in een final behaalt, noteert u dat achter in de catalogus op de daarvoor bestemde pagina’s. Elke kat in een final krijgt een mooi lintje. De keurmeester begint meestal met de laagste plaats. U kunt gelijk meeschrijven terwijl de keurmeester mondeling uitlegt welke plaats de betreffende kat in de final heeft. Uiteraard zijn met de final plaatsen ook punten te verdienen voor een titel. Er wordt onderscheid gemaakt in puntentelling tussen een AB-ring en een SP-ring. Hieronder vindt u de punten die u kunt halen, bij een bepaalde plaats in de final.

Allbreed Finale

( AB final )

Specialty Finale

( SP final )

  1e 200 punten   1e

150 punten

  2e 190 punten   2e

140 punten

  3e

180 punten   3e

130 punten

  4e 170 punten   4e 120 punten
  5e 160 punten   5e 110 punten
  6e 150 punten   6e 100 punten

  7e

140 punten   7e   90 punten
  8e 130 punten   8e   80 punten
  9e 120 punten   9e   70 punten

  10e

110 punten   10e   60 punten

Het aantal plaatsen in een final is afhankelijk van het aantal katten dat in een klasse aanwezig is ( catcount ). Bij 24 katten zijn er 9 finale plaatsen, bij 23 katten 8 finale plaatsen, bij 22 katten zijn het er 7 en bij 21 zijn het er 6. Wanneer er 20 of minder katten aanwezig zijn in een klasse, dan zijn er 5 finale plaatsen.

Wat is nodig om een titel te kunnen halen?

Ten eerste moet de betreffende kat in TICA geregistreerd zijn. Verder laat onderstaande tabel zien wanneer je welke titel hebt gehaald.

Titel

Punten

Andere criteria

Champion
( CH )

300

De punten moeten behaald zijn bij 4 verschillende keurmeesters en 1 final hebben behaald

Grand Champion ( GRC )

1000

Moet 6 finals gehaald hebben ( bij 4 verschillende keurmeesters ),
drie van de finals moeten bij de TOP 5 van een SP-ring zijn of TOP 10 van AB-ring. De final van de Champion titel wordt bij de 6 finals gerekend.

Double Grand Champion
( DGC )

2000

Minimaal 1 final bij de TOP 5 in SP-ring of TOP 10 van AB-ring als GRC

Triple Grand Champion
( TGC )

3000

Minimaal 1 final bij de TOP 5 in SP-ring of TOP 10 van AB-ring als DGC

Quadruple Grand Champion
( QGC )

4000

Minimaal 1 final bij de TOP 5 in SP-ring of TOP 10 van AB-ring als TGC

Supreme Grand Champion
( SGC )

6000

Minimaal eenmaal Best Cat in SP- of AB-ring nadat de titel van QGC is behaald.

 

Met medewerking van Cats and Tullips ( TICA ).

 

 

 

 

   Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer