U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

 

 

 

 

                    
     Waarom één stamboom  

  • Een kitten zonder stamboom is officieel geen raskat. Omdat een serieuze fokker nooit kittens zonder stamboom fokt, komt zo'n kitten per definitie uit de ongecontroleerde kattenfokkerij. U kunt geluk hebben met zo'n katje, maar u heeft geen enkele zekerheid dat u een mooie, gezonde Siberische kat koopt. Bovendien helpt u mee om de kattenhandel, waarin vaak wantoestanden voorkomen, in stand te houden.
  • Een kitten met stamboom is een officiële raskat.
  • Een kitten met stamboom én daarbij gefokt volgens de regels van de Siberische kattenstichting/ kattenvereniging biedt de meeste zekerheid op een mooie, gezonde Siberische kat

De ongecontroleerde kattenfokkerij

Omdat een zichzelf respecterende fokker nooit stamboomloze nestjes fokt, komt een stamboomloos kitten altijd uit de ongecontroleerde kattenfokkerij. Dat kan een kattenhandelaar zijn (een broodfokker) of een particulier met een gelegenheidsnestje. In beide gevallen koopt u een katje waar niks over bekend is qua afstamming en gezondheid van de voorouders. U heeft geen enkele zekerheid dat u een mooi, gezond kitten koopt.

Bovendien helpt u mee om de kattenhandel in stand te houden. Een kattenhandelaar is bij geen enkele organisatie aangesloten. Hij hoeft zich aan geen enkele regel te houden. De enige regel die voor hem telt is: GELD. Hij verdient geld met het verkopen van katten. En omdat hij graag winst wil maken, fokt hij low budget. Hij produceert zo veel mogelijk kittens om tegen zo laag mogelijke kosten te fokken. Dat betekent: zo veel mogelijk nesten per poes, steeds de eigen dekkater gebruiken, geen dure gezondheidsonderzoeken, goedkoop voer, minimale dierenartszorg, goedkope accommodatie enz. De fokdieren in zo'n cattery leiden meestal een beklagenswaardig bestaan. De kans dat u op zo'n adres een zeer matige, ongezonde probleemkat koopt, is groot. Begeleiding of garantie krijgt u meestal niet. Gekocht is gekocht.

Toch betaalt u voor een stamboomloze kat vaak ook een flink bedrag. In feite koopt u voor dat geld een namaak- Sibeer.

Waarom kun je niet verantwoord fokken zonder stamboom?

Op een stamboom staan de voorouders van een kat. U kunt erop lezen wie zijn ouders, grootouders en overgrootouders zijn. Niets meer en niets minder. Voor u misschien niet zo interessant, maar voor een fokker is dit onmisbare informatie. Goed fokken kan eenvoudigweg niet zonder stambomen. Een goede fokker probeert een zo verantwoord mogelijke combinatie te maken tussen een kater en een poes. Daarvoor zijn niet alleen de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van de twee ouderdieren belangrijk, maar ook van al hun voorouders.

Bij fokken is het onzichtbare genenpakket van beide ouderdieren minstens zo belangrijk als de zichtbare buitenkant. In fokkerijtermen spreken we over het genotype en het fenotype. Het genotype is het totaal aan erfelijk materiaal van de kat, de binnenkant dus. Het fenotype is datgene wat zichtbaar is bij de kat, de buitenkant dus. Genotype en fenotype zijn nooit precies hetzelfde. Een kat kan bijvoorbeeld zwart zijn, maar het gen voor blauw dragen. Dat zie je niet aan de buitenkant. Toch kan die kat blauwe kittens krijgen, als de andere ouder ook het gen voor blauw heeft. Of een kat heeft zelf goede ogen, maar draagt het gen voor PRA. Ook dat kun je aan de buitenkant niet zien. De kittens van die kat kunnen wel PRA krijgen. Tenminste, als de andere ouder ook het gen voor PRA heeft.

Iedere kat draagt het erfelijk materiaal van al zijn voorouders met zich mee. Hoe meer de fokker weet over de voorouders van een kat, hoe kritischer hij de juiste kater bij zijn poes kan zoeken. Weet een fokker helemaal niets van de voorouders van de kater en de poes, dan is het nest een schot in het duister. Dan weet die fokker absoluut niet waar hij mee bezig is. Met alle kans op erfelijke ziekten en afwijkingen bij de kittens. En hoe weet een fokker wie de voorouders van een bepaalde kater of poes zijn? Juist ja….. via de stambomen!

Een voorbeeld

Poesje Dunja van meneer Jansen gaat een nestje krijgen. Zij heeft een stamboom. Daarop is te lezen dat haar grootvader Kampioen Pjotr is, een prachtige kater die vele mooie nakomelingen heeft gegeven. Helaas heeft Kampioen Pjotr ook nogal wat PRA doorgegeven, hij was blijkbaar drager voor PRA. Maar dat weet meneer Jansen niet. Meneer Jansen vindt stambomen maar onzin, al die rompslomp. Daar verdiept hij zich niet in. Hij raakt de kittens toch wel kwijt via marktplaats.nl.
Een collega van meneer Jansen heeft een mooie kater, Boris, niks mis mee. Die collega vraagt maar 100 euro dekgeld en doet verder niet moeilijk. Boris heeft al vaker gedekt en er zijn nooit klachten gekomen. Wat niemand weet, omdat Boris geen stamboom heeft, is dat Boris ook van Kampioen Pjotr afstamt. Dat is zijn overgrootvader. De kittens van Dunja en Boris krijgen de erfelijke aanleg voor PRA van Kampioen Pjotr dus dubbel. Grote kans dat één of enkele kittens in het nest PRA krijgen.


Als Boris wel een stamboom had gehad, had meneer Jansen als fokker zijn huiswerk kunnen maken. Dan had hij voor zichzelf een stamboom kunnen opstellen van het toekomstige nest. Niet een drie generatiestamboom, maar een vier- of vijf generatiestamboom. Dan zou hij gezien hebben dat Kampioen Pjotr er twee keer op staat.

Natuurlijk wist hij dan nog niet dat Kampioen Pjotr veel PRA had vererfd. Voor dat soort gegevens kan je terecht bij de rasvereniging, of bij bijvoorbeeld de Stichting, hier verzamelen ze zo veel mogelijk gegevens die belangrijk zijn voor de fokkerij. Ieder lid kan gezondheidsgegevens van bepaalde ouderdieren opvragen. En niet alleen van een bepaalde kater en zijn voorouders, maar ook wat er bekend is van de kittens van die kater.

Meneer Jansen had als fokker lid moeten zijn van een vereniging. Dan had hij daar navraag kunnen doen over Kampioen Pjotr. Met één druk op de computer hadden ze hem kunnen vertellen dat Kampioen Pjotr nogal wat PRA had gegeven bij zijn kittens. En als hij een verstandige fokker was geweest, had hij Boris dus niet gekozen als vader voor zijn pups.

Maar meneer Jansen is nergens lid van. En stambomen vindt hij allemaal maar (dure ?) onzin. Meneer Jansen vindt dat hij zelf genoeg verstand van katten heeft, hij kan zelf wel zien dat Dunja en Boris prima in orde zijn. Dan kan er toch niks mis gaan? Toch?

Conclusie

Een fokker die met stamboomloze katten fokt, doet maar wat. Hij mist de nodige gegevens om verantwoord bezig te zijn. Ieder door hem gefokt nest is een toevalstreffer. Een kitten kopen zonder papieren en uit stamboomloze ouders is een grote gok. Je kunt niets controleren van wat de fokker beweert en je kunt met geen mogelijkheid voorspellen wat voor katje je koopt.

Als je als kittenkoper ergens kunt kiezen tussen kittens mét stamboom of zonder, klopt er iets niet, zeker als het gaat om kittens van een paar weken oud. Dan moeten de stambomen voor het hele nest immers allang aangevraagd zijn. Het argument van sommige fokkers dat stambomen zo duur zijn, klopt ook niet. 15 euro voor een stamboom kun je toch niet heel erg duur noemen!

Controle

In de georganiseerde kynologie is dus sprake van een zekere controle vanuit de vereniging. Voor een rasspecifieke stamboom moet een fokker zich aan strengere regels houden, namelijk de regels van de vereniging. Daarin is bijvoorbeeld geregeld hoe vaak een poes kittens mag krijgen, wat de minimum leeftijd van een poes is wanneer ze gedekt mag worden, de termijn die minimaal tussen 2 nesten moet zitten, hoe dekkaters gehouden moeten worden enz.

Conclusie

Een stamboom is geen garantie dat uw kitten zorgvuldig is gefokt. Wel weet u bij een stamboomkitten wie de voorouders van uw katje zijn. Daarmee kunt u via de vereniging controleren wat er bekend is over die voorouders. U kunt zelfs de eigenaren van die voorouders opzoeken.
  

 

2011 - 2012 © Siberische Kat Info, Bianca van Lith 

 

 •  

 •  

   

   Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer