U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

 

<
 
EMS codes,
van de Siberische Kat & point variant Neva Masquerade

 

Zo kunt U makkelijk de stamboom bekijken welke kleuren er in de voorouders zitten, en of er ook een Neva Masquerade ( colourpoint Sibeer ) tussen zit.

We kennen bij dit ras twee kleurslagen, en deze twee mogen met elkaar gekruist worden het is een en het zelfde ras. De Neva Masquerade herkend men aan de witte vacht, de Neva Masquerade is een colour point hierbij zijn de points gekleurd, de poten, oren, staart en neus zijn donkerder gekleurd dan het lichaam. De Neva Masquerade wordt wit geboren en na een tijdje zie je de kleur pas van de points.

Als je het zeker wilt weten of je Sibeer ook het point gen (Neva Masquerade) draagt, kan je een DNA test laten doen.

De Siberische kat is een niet colour point, dit is een kleurrijke variant, bij deze wildkleuren mogen alle kleuren voorkomen, zwart, blauw, rood, crème, schilpad, deze kleuren met elke hoeveelheid wit, alle genoemde kleuren met en zonder tabby tekening, met zilver/smoke. Wit is een toegestaan maar wel een zeer zeldzame kleur, bijbehorende torties, tabby’s met en zonder wit.

Deze twee Siberen kunnen dezelfde kleur hebben point of niet point. De Siberische kat heeft de vachtpatroon mackerel, spotted, en blotched. Dit kan niet bij de Neva Masquerade omdat het lijf niet gekleurd is, bij de Neva Masquerade spreken we enkel over een point of tabby patroon.

De rascode, van de Siberische Kat is SIB en de point variant Neva Masquerade is NEM, deze word altijd in hoofdletters geschreven.

De kleuren codes, deze tweede code wordt altijd in kleine letters geschreven. En er is een spatie tussen de rascode en de kleurcode.
 

 a blauw
 d rood
 e crème
 f black tortie
 g blue tortie
 n zwart
 s silver
 w white
 y golden
 x niet erkende kleur

 

 

 

 

 

 


Kleuren die niet zijn toegestaan zijn: Cinnamon, choclate en fawn.

De patrooncodes van de vacht, deze volgen na de kleurcode(s), en ook daar zit weer een spatie tussen.

 03 bi-colour
 09 ongespecificeerde hoeveelheid wit
 11 shaded
 21 ongespecificeerd tabby patroon alleen bij de Neva Masquerade
 22  tabby blotched (classic)
 23  tabby mackerel
 24  tabby spotted
 25  tabby ticket
 33 colourpoint patroon ( Neva Masquerade )

 


 

 

 Echter 11 en 25 komt heel weinig voor.

De oogkleur codes, deze worden niet op de stamboom vermeld.

 61 blauwe ogen
 62 oranje ( gouden, amber ) ogen
 64 groene ogen
 67 oogkleur colourpoint


 De EMS codes zijn niet gebaseerd op een genetische basis, maar het is bedoeld om zowel makkelijk, snel als logisch een code samen te stellen.
 

 a  blue Blue dit lijkt op grijs en kan variëren tussen donkergrijs en licht duifgrijs. Een lichtere blauwgrijze tint heeft de voorkeur. Bij de effen vacht horen de ogen een  koper of oranje kleur te hebben, de neusspiegel en teenkussentjes horen blauwgrijs te zijn. 
 d  rood Is eigenlijk meer oranje, intens, rijk, helder en briljant, warm rood, gelijkmatig gekleurd van de toppen tot de wortels. Alle rode katten hebben een streeppatroon, de meeste volledig rode katten zijn katers. Bij deze horen de ogen een  koper of oranje kleur te hebben, de neusspiegel en teenkussentjes horen roze tot steenrood te zijn.  
 e  crème Beige tot lichtrood, geen warme tint, dit lijkt op een mix tussen wit en rood. Het is een verdunning van rood. De neusspiegel en teenkussentjes horen roze te zijn.  
 f  black
 tortie
Zwart schildpad, ook wel bekend als lapjeskat of
driekleur. Dit zijn bijna altijd poezen. Bij deze horen de ogen een  koper of oranje kleur te hebben, de neusspiegel en teenkussentjes horen zwartbruin te zijn.
 g  blue
 tortie
Blauw schildpad. Dit is een verdunning van zwart
schildpad, dus hierin zie je de kleuren crème en blauw terug. Bij deze horen de ogen een  koper of oranje kleur te hebben, de neusspiegel en teenkussentjes horen roze te zijn.
 n  zwart Intens, steenkool zwart, gekleurd van de toppen tot de wortels, geen grijze ondervacht. Bij deze horen de ogen een  koper of oranje kleur te hebben, de neusspiegel en teenkussentjes horen zwartbruin te zijn.
 s  silver Silver of smoke, bij silver heeft de kat een hele lichte grijs kleur, bij de basis van de haren, en is gecombineerd met een tabby patroon. Donkere haarkleuring tegen de huid wordt hier als een fout gezien, soms is het echter het uitgroeien van nieuwe haren na de rui. Deze hebben normaal groenen ogen. Smoke is haast hetzelfde, echter komt dit voor bij effen kleuren, vachtpatroon waarbij de haren 2/3 gekleurd zijn. ( alle kleuren kunnen ook silver dragen )
 w  white Dit geldt voor een geheel witte ( ofwel genetische witte ) kat.
 y  golden golden of kaneel, warm goudkleurig bruin tot oranje vachtkleur. De buitenrandjes rond de ogen, neus en mond, en onderkant voetjes ( hebben de genetische vachtkleur) meestal lichtbruin. Vachtkleur/patroon, zilver met een zandkleurige ondervacht en een hele vage tabby tekening. Golden is een warm, goudkleurige bruin.
 x   Een kleur die nog niet is erkend.  

 

 03 = bicolour

 

 

De kleurvlakken moet duidelijk van elkaar gescheiden zijn, gelijkmatig van kleur en gelijkmatig verdeeld. De vacht moet ten minste voor de helft gekleurd zijn, maar niet meer dan >¾, de rest is wit. Een witte bles op het gezicht is gewenst. Er moet wit aanwezig zijn op de poten, de borst, het  gezicht en de buik.
 09 = ongespecificeerde
         hoeveelheid wit

 

Een onbekende hoeveelheid wit

 

 

 21 = ongespecificeerd
         tabby patroon

 

Een onbekend tabby - patroon.
Alle tabby’s hebben een M op hun voorhoofd en strepen op hun poten.

 

 22 = tabby blotched

 

 

Tabby is een algemene term voor alle gestreept,gevlekt en gemarmerd. Blotched is letterlijk vlek, klodder, gemarmerd. Ook bekent als klassiek tabby

 

 23 = tabby mackerel

 

 

Een kat die de Mackerel tekening heeft, heeft een gestreepte vacht. Op de flank en poten heeft de kat donkere en lichte strepen die elkaar afwisselen.

 

 24 = tabby spotted

 

 

Een gevlekte kat, de vlekken volgen de strepen van een tabby mackerel.

 

 

 33 = colourpoint
         patroon ( Neva
         Masquerade )
Het gezicht, de oren, de poten en de staart hebben een ander kleur (bruin/zwart, grijs, rood, crème) dan het lijf. De colourpoints worden Neva Masquerade genoemd. Ook de Colourpoint kunnen een Mackerel, Tabby etc. tekening hebben.
 

Alle tabby’s hebben een M op hun voorhoofd en strepen op hun poten.


Bij de Siberen, kan je de tekening (het patroon) het gemakkelijkst zien wanneer de kittens jong zijn. Als ze volwassen zijn wordt de tekening (patroonvorming) verduisterd door de langere vacht. Dan is de tekening (patroon) vaak alleen duidelijk zichtbaar in de zomer maanden, nadat de winterjas is af gedaan. 

Klik op de foto om te vergroten.

Met hulp van allemaal katten.nl
 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer