U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Terug naar div
      informatie
De vraag aan de
      dierenatsen

Wanneer castreren/
      steriliseren
 
Kan men
      ongelimiteerd
      voedsel merken
      mengen?
Wat houd herpes
      precies in?
 
Ondanks de kitten-
      voeding blijft de
      moederpoes mager
Moederpoes na
      bevalling 
      baarmoeder-
      ontsteking gekregen
 
 
 
     
  
 

 Wat houd herpes precies in?

 

Hallo Dierenarts,

Wat houd herpes precies in? en welke consequenties heeft het voor de kat die het heeft en welke consequenties heeft het voor de katten waarmee deze kat samenwoont?

Vriendelijke groeten van Sifra Jansen

Het antwoord van de Dierenarts:

Herpes bij katten.
Het Herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) is, samen met het Calicivirus, een van de belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij de kat. Het herpesvirus wordt overgedragen doordat er contact tussen katten plaats vindt. Hoewel ‘niesziekte’ vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte veroorzaakt door het herpesvirus uit zich als eerste door, de naam zegt het al, niezen en een snotterige neus en ogen.

Niesziekte kan echter snel verergeren. Doordat katten door een verstopte neus niet meer kunnen ruiken, vergaat ze ook de eetlust. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoeren, verhongeren. Er is een kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de longen en een longontsteking veroorzaakt. En dat kan weer dodelijk zijn!

Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Dit is ook de reden dat catteries, pensions, tentoonstellingen of dierenartsenpraktijken bekende ‘niesziektebolwerken’ zijn; hier zitten immers veel – vaak gestreste – katten bij elkaar wat zorgt voor een verhoogde infectiedruk.

Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat, dit gaat het snelste wanneer een acuut zieke kat in contact komt met andere katten, hoewel ook latent zieke katten het virus kunnen overbrengen op gevoelige katten. Ook via schoeisel en kleding kan het virus worden overgedragen, maar omdat het niet lang overleeft ‘buiten de kat’ gebeurt dit weinig.

Vaccinatie tegen herpes voorkomt helaas lang niet altijd dat een kat besmet raakt, wel vermindert het in veel gevallen de symptomen als een kat ziek wordt en reduceert het eveneens het uitscheiden van het virus.


2011 Dierenarts Natascha Kolsteren

 

  

 

 

 

Copyright 2012 Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer