U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Terug naar div
      informatie
De vraag aan de
      dierenatsen

Wanneer castreren/
      steriliseren
 
Kan men
      ongelimiteerd
      voedsel merken
      mengen?
Wat houd herpes
      precies in?
 
Ondanks de kitten-
      voeding blijft de
      moederpoes mager
Moederpoes na
      bevalling 
      baarmoeder-
      ontsteking gekregen
 
 
 
     
  
 

  Kan men ongelimiteerd voedsel merken mengen?

 

Beste Dierenarts,

Kan men ongelimiteerd voedsel merken mengen (daar dit bijvoorbeeld bij kromsnavels als ze pellets krijgen niet mag ivm het binnen kunnen krijgen van teveel/ te weinig van bepaalde voedingstoffen)?

Vriendelijke groeten,
Inge

Het antwoord van de Dierenarts:

Liever mengen we geen verschillende merken of soorten voeding door elkaar heen, want  de duurdere merken, zoals Royal Canin, Eukanuba, Sanbelle, Orijen, Acana enz zijn uitgebalanceerde voedingen van hoge kwaliteit.
Elke voeding heeft een met zorg samengestelde balans. Wanneer er voedingen gemengd worden, kan het zijn dat deze balans verstoord wordt. Hierdoor kan het zijn dat de voeding niet meer het gewenste effect heeft op bijvoorbeeld de vacht, gebit en spijsvertering; de kat dient namelijk vaak een bepaalde hoeveelheid van de werkzame stoffen binnen te krijgen voor een optimaal effect.

Het langdurig mengen van de voedingen wordt daarom ook afgeraden.
Een vaak gehoord commentaar is dat katten graag afwisselend eten. Dit is vaak een menselijk idee dat wij projecteren op onze katten. Een kat is namelijk een enorm gewoonte dier. Een kat heeft het liefst een soort autistische levenswijze, wat inhoud dat ze het liefst iedere dag om dezelfde tijd eten en dan het liefst iedere dag hetzelfde en dan nog het liefst door dezelfde eigenaar, zodat alles heel voorspelbaar is en ze precies weten waar ze aan toe zijn en zich niet druk hoeven te maken of het wel goed komt allemaal. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar in de meeste gevallen spelen die meer in ons hoofd, dan bij de kat,

In het wild eten katten maar een beperkt scala aan voedingsmiddelen. Zij wisselen hun voeding af met vogels, muizen en vis, maar de maaltijd bestaat in ieder geval uit rauw vlees waarbij weinig variatie is in smaak en structuur. De meeste katten zijn gespecialiseerd in f muizen f vogels f vis en eten daardoor vaak erg eenzijdig, maar doordat ze de hele muis of vogels opeten creren ze zelf een volledig dieet met de nodige vitamine en mineralen.

Het maagdarmstelsel van een kat stelt zich in op een bepaalde voeding. Indien vrij abrupt gewisseld wordt van voeding kan dit leiden tot een verstoring van het maagdarmstelsel. Het kan hierdoor gebeuren dat de nieuwe voeding in eerste instantie niet volledig wordt verteerd en opgenomen. Een abrupte overgang van voer kan zelfs leiden tot diarree of obstipatie.
Dit is ook de reden waarom wij bij een overgang op een andere voeding adviseren om gedurende enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Zo kan de kat rustig wennen aan de nieuwe voeding.

2010 Dierenarts Natascha kolsteren

 

 

 

Copyright 2012 Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer